Ledistys on toteuttanut valaistusratkaisuja useiden eri teollisuudenalojen tarpeisiin. Suomessa valmistetut LED-valaisimet kestävät haastavatkin olosuhteet. Kuva Ledistys.
Teknologia

Korkea laatu takaa kestävyyden

Korkeat laatuvaatimukset ja kyky räätälöidä kustannustehokkaasti erilaisia valaistusratkaisuja suomalaisella työvoimalla ovat LED-valaisimia valmistavan Ledistys Oy:n toiminnan kulmakivet.

Teksti Outi Rantala

Joustavuus ja asiakaslähtöisyys ovat toimintamme vahvuudet. Pystymme valmistamaan laadukkaat valaisimet kilpailukykyisesti ja osaamme myös yksinkertaistaa asioita oikealla tavalla, Ledistys Oy:n toimitusjohtaja Ossi Karsikas kertoo.

Kempeleläinen yritys toi alunperin LED-valaisimia Aasiasta, mutta toistuvat laatuongelmat herättivät ajatuksen omasta valmistuksesta Suomessa.

– Totesimme, että valaisinten tuonti ulkomailta ei ole pitkäjänteistä toimintaa. Ensimmäinen alumiinirunkoinen IP65 Moduled-teollisuusvalaisin valmistettiin Kempeleen tehtaalla vuonna 2014, Karsikas kertoo.

Toinen valaisintyyppi Profiled on yhtä kestävä, mutta ulkonäöltään sirompi ja sopii käytettäväksi esimerkiksi myymälöihin tai jäähalleihin. Tehtaan valmistustahti on nykyisellään noin 30 000 valaisinta vuodessa. Uusia tuotteita kehitetään jatkuvasti ja olemassa olevien tuotteiden ominaisuuksia päivitetään.

Kotimainen työllistäjä

Karsikas tietää, että suomalainen tuote pystyy kilpailemaan hinnalla ulkomaisten kanssa. Hinta-laatu-suhde on kotimaassa valmistetussa LED-valaisimessa kohdallaan.

– Suomessa pystytään tekemään tuote kustannustehokkaasti. Tuotteemme eivät ole markkinoiden edullisimpia, mutta eivät kalliimpiakaan. Ja ne voittavat laadussa useimmat ulkomailta tuodut valaisimet.

Ledistys Oy:n palveluksessa on yli 20 työntekijää. Yritys työllistää sähköalan ammattilaisia suunnittelijoista ja myyjistä tuotannon työntekijöihin. Asennukset kotimaan kohteisiin tehdään laajan yhteistyökumppaniverkoston avulla.

– Meillä on eri puolilla maata sopimuksia sähköurakoitsijoiden kanssa, jotka hoitavat asennukset ammattitaitoisesti. Haemme jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita kaikkialta Suomesta, Karsikas toteaa.

Vaativiin olosuhteisiin

Ledistys Oy valmistaa LED-valaisimia teollisuuden ja maatalouden tarpeisiin. Valaisimet on valmistettu kestämään haasteellisissakin olosuhteissa, esimerkiksi kaivosteollisuuden kohteissa.

– Meillä on toistatuhatta asiakasta Suomessa. Tuotteitamme menee myös vientiin muun muassa Saksaan, Liettuaan, Ruotsiin ja Viroon.

Yritys sai juuri sopimuksen isosta valaisintoimituksesta Vantaalle.

– Saimme Lehto Groupin kanssa sopimuksen valaisimien toimituksesta Vantaalle rakennettavaan DSV Solutionin tavaraterminaaliin, joka on Suomen suurin, 50 000 neliömetriä. Valmistamme ja toimitamme kohteeseen noin tuhat 18 000 lumenin valaisinta.

Yhteistyö rakennusl i ikkeen kanssa alkoi aiemmin, kun Ledistys Oy toimitti valaisimet Lehto Groupin uuteen tehtaaseen Oulaisissa.

– Asiakas on todennut, että pystymme tuottamaan ratkaisut kustannustehokkaasti. Meille tämä terminaalin valaistusprojekti on suurimpia valaisemiamme yksittäisiä kohteita ja se vahvistaa asemaamme markkinoilla entisestään.

 

Investointi maksaa itsensä takaisin jo parissa vuodessa.

 

 

LED-valaisimien vaihtaminen vanhojen valaisimien tilalle näkyy tuntuvana säästönä sähkölaskussa. Karsikas laskee, että lähtötilanteesta riippuen sähköä säästyy vanhaan verrattuna jopa 40–70 prosenttia.

Asiakkaalle tulevat kustannukset muodostuvat lähinnä sähkötyöstä, jonka työmäärä on sama kuin perinteisiä valaisimia vaihdettaessa.

– Investointi LED-valaisimiin maksaa itsensä takaisin jo parissa vuodessa.

Valaisimien lisäksi yritys valmistaa älykkäitä ohjausratkaisuja monipuolisesti valaistuksen ohjaukseen.

Toiminta laajenee

Ledistys Oy laajensi vuoden 2017 lopulla omistajapohjaansa ja vahvisti näin pääomarakennettaan.

– Toimimme kannattavasti ja kasvamme jatkuvasti. Tavoitteena on lisätä vientiä, jonka osuus on tällä hetkellä 10–15 prosenttia. Muutaman vuoden kuluttua puolet tuotteistamme tulee menemään vientiin, Karsikas arvioi.

Kasvuun yritys varautuu uudistamalla tehtaan tuotantoa jo tulevan kevään aikana. Kempeleen tehtaalle ollaan parasta aikaa rakentamassa uutta osittain automatisoitua tuotantolinjastoa.

– Uuden tuotantolinjan myötä pystymme toimittamaan suurempia määriä nopeammalla aikataululla laadusta tinkimättä. Haemme myös jatkuvasti joukkoomme uusia ammattilaisia eri osa-alueille, Karsikas summaa.

 

Saatat myös pitää