3D-tulostus on 3D Formtechin teollisuustulostimilla nopeaa, monipuolista ja kustannustehokasta. Kuva 3D Formtech.
Teknologia

3D-tulostus muuttaa teollisuutta

3D­-tulostus mahdollistaa entistä nopeamman laadukkaiden osien ja valmiiden tuotteiden valmistamisen teollisuuden tarpeisiin.

Teksti Tuomas Lehtonen

Jyväskyläläisen 3D Formtech Oy:n toimitusjohtaja Toni Järvitalo on innoissaan teollisen 3D-tulostuksen kehityksestä ja mahdollisuuksista. Hänen mukaansa teollisuusyritykset voivat saavuttaa tulostuksen avulla merkittävää kilpailuetua ja kustannussäästöjä.

Ruiskuvalutekniikkaan verrattuna 3D-tulostustuotannon aloittaminen on huomattavasti nopeampaa. Se on myös kustannustehokasta, jos tuote-erät ovat pieniä tai tuotetta halutaan elinkaaren aikana kehittää. Järvitalon mukaan tulostaminen kannattaa erityisesti silloin, kun tuotetta tehdään muutamia tuhansia kappaleita. Tulostuksen kannattavuus riippuu kuitenkin tuotteesta. 3D Formtech on valmistanut kilpailukykyisesti jopa 300 000 kappaleen tuote-erän.

– Tulostettaessa ei tarvita kalliita muotteja. Digitaalinen 3D-malli riittää. Siksi asiakkaamme voivat kehittää tuotteitaan jatkuvasti tai tuottaa samasta tuotteesta useita erilaisia versioita. Tulostushinta pysyy samana, haluaa asiakas sitten 100 samanlaista tai 100 yksilöllistä tuotetta. Myös varastokustannukset pienenevät, kun tarvittavat tuotteet voidaan valmistaa nopeasti tarpeeseen, Järvitalo kertoo.

3D-tulostuksen etuna on myös monipuolisuus. Tuotteen geometrian suhteen oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.

– Olemme valmistaneet ihan kaikkea koruista koneiden osiin. Suurimmalla tulostimellamme voidaan valmistaa osia, joiden koko on maksimissaan 34 x34 x 60 senttimetriä. Liitossauma- ja liimaustekniikkaa hyödyntämällä pystymme kuitenkin käytännössä tekemään paljon suurempiakin osia.

Järeät tulostimet

3D Formtech valmistaa tulosteita EOSin järeillä teollisuustulostimilla, jotka käyttävät SLS-tekniikkaa (lasersulatus). Pääasiallisena raaka-aineena käytetään sertifioitua polyamidipohjaista muovijauhetta (nylon). Tulostamalla voidaan tuottaa yhtä laadukkaita muovituotteita ja -osia kuin ruiskupuristustekniikallakin. Osat voidaan myös pintakäsitellä asiakkaan tarpeen mukaisesti

– 3D-tekniikalla valmistetut tuotteet ovat sekä mekaaniselta että lämmönkestävyydeltään erittäin hyviä. Niiden elastinen alue on -40 – +80 celsiusastetta ja ne kestävät jopa +160 celsiusasteen lämpötilan. Tuotteet siis soveltuvat esimerkiksi Suomen koviin sääolosuhteisiin ja koneisiin, joiden lämpötila nousee korkeaksi. Myös tuotteiden kemiallinen kesto on varsin hyvä, mutta esimerkiksi rikkihappoa ne eivät kestä, Järvitalo sanoo.

3D Formtech valmistaa tuotteita niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin asiakkaille. Palvelurepertuaariin kuuluu prototyyppien sekä tuotantosarjojen valmistusta ja sopimus- valmistusta. Vuonna 2014 perustettu yritys on kasvanut vauhdilla ja se on yksi Suomen suurimmista 3D-tulostusta tarjoavista yrityksistä.

 

Saatat myös pitää