Teknologia-ala tutuksi

Teknologia-ala tutuksi

TeknologiaTiistai jalkautuu oppilaitoksista ja työ­paikoilta kauppakeskuk­siin. Toiminnallinen päi­vä tuo teknologia­-alaa lähelle ammatinvalin­taansa pohtivia nuoria.

Teksti Elina Teerijoki

Rakennemuutos voi olla myös positiivinen. Sellainen on meneillään esimerkiksi Turun seudulla, jossa teknologia-ala kasvaa kohisten.

– Työvoiman kysyntä teknologia-aloilla on räjähtänyt käsiin, sanoo projektipäällikkö, opinto-ohjaaja Anu Parantainen Turun kaupungilta.

Varsinais-Suomen tilanne on kutkuttava. Meyer Turun telakka ja Valmetin autotehdas Uudessakaupungissa rekrytoivat runsaasti lisää työvoimaa, ja niiden imussa myös alihankkijoille on kysyntää. Monilla alan keskisuurilla yrityksillä menee myös kovaa. Työpaikkoja on tarjolla jopa tuhansia, ja teknologia-alan vetovoima kertautuu muiden alojen kasvussa.

Työvoiman tarpeen nopea kasvu tarkoittaa, että teknologian ammattilaisille on nyt kysyntää joka portaalla. Yhtäkkiä rekrytointitapahtumaan, jossa tavallisesti on ollut parikymmentä osallistujaa, tulikin mukaan kahdeksankymmentä yritystä.

– Tarvitaan sekä nopeita ratkaisuja, kuten aikuisten muunto- ja rekrytointikoulutuksia, että pitemmällä aikavälillä teknologia-aloille suuntaavia nuoria. Nuorten kiinnostuksen herättämiseksi on kehitetty TeknologiaTiistai –tapahtuma, Parantainen sanoo.

Yritykset yhteistyössä

Tänä syksynä toista kertaa järjestettävä TeknologiaTiistai tekee teknologia-alaa tutuksi ammatinvalintaansa pohtiville yläkouluikäisille nuorille. Ammatilliset oppilaitokset järjestävät yhdessä teknologiayritysten kanssa tapahtumia, joissa esitellään kone- ja tuotantotekniikan opiskelua, ammatillisia oppilaitoksia sekä ammattiosaajien työtä ja työpaikkoja teknologiayrityksissä.

Erityispiirteenä on jalkautuminen nuorten pariin. Teknologiaa tuodaan esimerkiksi kauppakeskuksiin ja yläkouluihin.

– Tullaan ulos kertomaan, mitä teknologia-alalla todella tehdään. Kun 3D-tulostusta voi kokeilla kauppakeskuksessa, se on käsinkosketeltava tapa tutustua teknologia-alaan, Anu Parantainen sanoo.

Käsinkosketeltavuutta kaivataan, sillä teollisuusyrityksiin ei pääse vierailemaan noin vain. Viime vuoden TeknologiaTiistai-tapahtumassa Hansan kauppakeskukseen pystytettiin tapahtumapiste. Tempaus tavoitti tuhansia kävijöitä yksistään Turussa.

Tämän vuoden TeknologiaTiistain tapahtumia on Turun seudulla ainakin Hansan, Skanssin ja Myllyn kauppakeskusten tapahtuma-aukioilla. Toiminta sai alkunsa Varsinais-Suomesta, mutta on nykyisin laajentunut valtakunnalliseksi. Ensimmäisenä valtakunnallisena TeknologiaTiistaina tapahtumia oli kautta koko maan Kemijärvelle saakka.

Hakijamäärät nousussa

Teknologia-alan vaikuttamistyö on vaikuttanut jo alan hakijamääriin.

– Vuonna 2016 ammattioppilaitosten kone- ja metallialan opintoihin haki Turun seudulla 40 prosenttia edellisvuotta enemmän opiskelijoita. Samanlainen nousu oli vuonna 2017, Anu Parantainen kertoo.

Turun kaupunki on myös palkannut työelämälehtorin, joka työskentelee yläkouluissa kertomassa, mikä on luonnontieteiden merkitys työelämässä. Toiveena on, että yhä useampi nuori valitsee opintoihinsa laajat määrät matematiikkaa ja fysiikkaa.

Niitä tarvitaan teknologia-alalla etenkin korkean asteen opinnoissa. Turun ammattikorkeakoulussa on lisätty insinöörikoulutuksen aloituspaikkoja, ja diplomi-insinööri-koulutus käynnistyy yhteistyökoulutuksena.

Teknologia-alan koulutus kulkee nykyisin käsi kädessä yritysten kanssa; yhä suurempi osa opinnoista suoritetaan työpaikoilla. Moni lähteekin töihin suoraan koulunpenkiltä.

– Yritysten ovet avautuvat niin, että yhä useampi pääsee jo kouluaikana sisään yritykseen.

Teknologia­Tiistai

● Teknologia­alan oppi­laitosten ja yritysten yh­teinen kampanja, jossa teknologia­-alaa tehdään tutuksi nuorille.

● Tapahtumapäivä on tänä vuonna 28.11.2017.

● Vuonna 2016 tapahtu­mia järjestettiin viidellä­kymmenellä paikkakun­nalla. Mukana oli yli 60 oppilaitosta.