Tehokkuutta veden virtaukseen

Tehokkuutta veden virtaukseen

Kiinteistö-KYS on tyytyväinen Bauerin vedenkäsittelyjärjestelmään. Laadukas järjestelmä ei ole suuri kustannus miljoonien arvoisissa uudisrakennus- ja LVI-saneerauskohteissa.

Tehokkuutta veden virtaukseen

Kemikaaliton vedenkäsittelyjärjestelmä parantaa huomattavasti talojen asumismukavuutta kohentamalla veden virtausta. Käytännössä tehokkuus tarkoittaa pienempää kaukolämpölaskua.

Teksti Ilpo Lommi  Kuva Kiinteistö-KYS

Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin omistama, 1230 huoneiston vuokrataloyhtiö Kiinteistö-KYS Oy on käyttänyt reilun kolmen vuoden ajan osassa kiinteistöjään Bauer Watertechnology Oy:n vedenkäsittelyteknologiaa käyttövesi-, patteri- ja lattialämmitysjärjestelmissään. Hyvien kokemusten vuoksi Bauerin laitteistoja hankitaan lisää tulevien saneerausten yhteydessä.

Kiinteistö-KYSin toimitusjohtaja Juhani Simpanen ja kiinteistöpäällikkö Toni Helin ovat yhtä mieltä Bauerin järjestelmien kustannustehokkuudesta ja lyhyestä takaisinmaksuajasta. Samalla putkistojen ja venttiilien kestoikä kasvaa merkittävästi sekä tarve tukkeutuma- ja vuotokorjauksille vähenee.

Virtaus parani

Simpanen mainitsee esimerkkinä vuokrataloyhtiön oman toimistokerrostalon. Sen käyttövesiputkistot ehtivät osassa asunnoista tukkeutua reilussa kymmenessä vuodessa melkein kokonaan.

– Toimistomme keittiön hanasta valui enää noin litra kuumaa vettä minuutissa, kun määrän olisi pitänyt olla ainakin kolminkertainen. Joissain asunnoissa hanoista ei tullut kuumaa vettä lainkaan. Bauerin laitteiston asennuksen jälkeen vedentulo virkistyi muutamassa kuukaudessa. Tällä hetkellä sama toimiston hana laskee kuumaa vettä neljästä viiteen litraa minuutissa. Vedensaannilla on tärkeä merkitys asumisviihtyisyydessä.

Helin mainitsee näkyvänä vedenkäsittelyjärjestelmän hyötynä myös kalkkeumien katoamisen.

– Kuopion ja Siilinjärven vesijohtovesi on kalkkipitoista, mikä aiheuttaa putkistojen ja venttiilien tukkeumia, syöpymiä sekä ikäviä kalkkijuovia esimerkiksi kylpyhuoneiden kaakeleissa. Vesikiertoisissa lattialämmitysjärjestelmissä putkistojen tukkeutuminen ja korroosiovuotojen syntyminen on erityisen hankala ja kallis korjausurakka.

JÄRJESTELMÄN SÄHKÖNKULUTUS on vain muutamia kymmeniä euroja vuodessa.

Ekologinen järjestelmä

Kolmas etu liittyy Helinin mukaan ympäristöasioihin. Ne ovat Kiinteistö-KYSissä isossa arvossa.

– Meillä on Ekokompassi-sertifikaatti, johon Bauerin vedenkäsittelyjärjestelmä sopii erinomaisesti. Emme enää tarvitse kemikaaleja putkistojen puhdistamiseen. Myös lämpötalous paranee, kun energiankulutus vähenee vesikierron tehostuessa. Järjestelmän rahallinen sähkönkulutus on vain muutamia kymmeniä euroja vuodessa.

Simpanen muistuttaa, että säästöjä tulee myös kaukolämpölaskussa, kun lämmönsiirtimien tehokkuus ja toimivuus paranevat.

– Meillä on huoneistopinta-alaa 70 000 neliömetriä, joten lämmityskustannuksissa on mahdollisuus tuntuviin säästöihin.

Bauer Watertechnology Oy:n tuotepäällikkö Mikko Timonen kertoo veden vaihtelevataajuuksiseen sähkömagneettiseen käsittelyyn perustuvan kemikaalittoman laitteiston tuotekehityksen ja tuotannon olevan Saksassa. Laitteistoa on tuotu Suomeen noin 20 vuotta.

– Käyttökokemuksia ja palkintoja on kertynyt vuosien mittaan paljon. Viimeisin on vuonna 2018 myönnetty pohjoismainen Suuri Tuottavuuspalkinto. Käyttökohteita on runsaasti teollisuudessa, julkishallinnon laitoksissa, asuntoyhtiöissä, toimitilakiinteistöissä ja omakotitaloissakin, Timonen lisää.