Tehokkuutta työpäivään terveellisellä tarjoilulla

newspool

Toimitusjohtaja Noora Fagerström keksi Jungle Juice Barin liikeidean aikoinaan Dubaissa nautittuaan herkullista tuorejuomaa.

Tehokkuutta työpäivään terveellisellä tarjoilulla

Hedelmistä, marjoista ja kasviksista valmistetut smoothiet, mehut sekä shotit ovat yhä useamman yrityksen valinta niin henkilökunnan kuin vieraidenkin vireystason ylläpitämiseen.

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Juha Arvid Helminen

Samalla kun terveystietous kasvaa, myös kysyntä ravitsevammille vierastarjoiluille nostaa päätään. Perinteisten vierastarjoilujen sijaan monet tahtovat tuoreita ja luonnonmukaisia juomia, jotka pitävät vireystasoa yllä ja tarjoavat elimistölle sen oikeasti kaipaamia aineita, vitamiineja, kuituja ja proteiinia.

Kahvi, pulla, keksit ja croissantit ovat antamassa sijaa mehukkaille välipaloille. Moni nauttii palavereissa mieluummin hedelmien ja marjojen antioksidantteja, flavonoideja ja mineraaleja, kuin leivonnaisten vehnäjauhoa, sokeria ja rasvaa.

– Valmiit tuorejuomat ovat paitsi terveellistä myös helppoa tarjottavaa. Hedelmiä tai kasviksia ei tarvitse itse ryhtyä kuorimaan eikä paloittelemaan. Juoman voi lisäksi nauttia nopeasti ja siististi, sanoo Smoothie Heaven Oy:n toimitusjohtaja Noora Fagerström.

Yrityksen Jungle Juice Barit ovat tuttuja kauppakeskuksista. Kuluttajat ovat löytäneet hyvin Suomen ensimmäisen mehu- ja smoothiebaariketjun tarjonnan, mutta viime vuosina asiakkaita on saatu kasvavissa määrin myös yritysmaailman puolelta, etenkin pk-seudulla.

– Terveelliset juomat maistuvat yhtä hyvin asianajajille kuin peliyhtiöiden väelle. Osa yrityksistä tilaa smoothieita ja shotteja säännöllisesti, kun taas toiset tarttuvat puhelimeen suunnitellessaan esimerkiksi aamiaistilaisuutta tai muuta yritystapahtumaa. Parhaat myyntisesongit ovat kevät ja syksy, sillä ne ovat täynnä erilaisia tapahtumia.

Vireystaso tulee ravinnosta

Urheilua ja terveellisiä elämäntapoja nuoresta asti harrastaneelle Fagerströmille terveellisyyden trendin kasvaminen on sydämen asia. Hän soisi mielellään, että yrityksissä ymmärrettäisiin ravinnon yhteys työhyvinvointiin.

– Oikeanlainen ravinto pitää ihmisen virkeänä. Hyvä vireystaso puolestaan auttaa keskittymään ja pysymään tehokkaana ja hyväntuulisena. Oikea ravitsemus vähentää myös sairauspoissaoloja.

Aidoista hedelmistä, marjoista ja kasviksista valmistetut juomat maistuvat yrityksissä niin aamiaisella, kahviaikaan kuin lounastunnillakin.

– Kiireiset korvaavat smoothieilla aterioita, sillä juomista saadaan tukevia lisäämällä kuitua – esimerkiksi chia-siemeniä – sekä hera-, hamppu- tai riisiproteiinia. Huolehdimme siitä, että juomien ravintosisältö on monipuolinen. Esimerkiksi vihersmoothieissa on avokadoa, pinaattia, persiljaa, tammenlehtisalaattia ja lehtikaalia, Fagerström kertoo.

Makujen kirjo on laaja, ja erilaiset sekoitukset takaavat sen, että kukin voi valita itselleen sopivan energiapitoisuuden. Jotkut ovat tarkkoja nauttimansa sokerin määrästä. He valitsevat vihersmoothien tai vaihtoehdon, jossa appelsiinimehu on korvattu porkkanamehulla.

Yritysten tilaamat tuotteet valmistetaan Smoothie Heavenin uuden pääkonttorin keittiössä Helsingin Keskuskadulla. Jos asiakasyritys sijaitsee kauppakeskuksen sisällä tai sen naapurissa, juomat on toki mahdollista tilata myös kauppakeskuksen toimipisteestä.

HUOLEHDIMME siitä, että juomien ravintosisältö on monipuolinen.

Vastuullisuus edellä

Yrityksenä Smoothie Heaven haluaa toimia vastuullisesti; raaka-aineita tilataan vain sertifioiduilta hedelmä- ja vihannestukuilta. Tämän lisäksi kotimaista tuotantoa suositaan aina, kun se on mahdollista.

Viime vuonna yritys luopui muovipakkauksista. Nyt kaikki mukit, pillit sekä kannet valmistetaan PLA-biomuovista, jonka pohjana on biohajoava maissitärkkelys. Raaka-aineen hiilijalanjälki on pieni, ja jäte voidaan kompostoida teollisesti. Fagerström toivoo, että Jungle Juice Barin asiakkaat kauppakeskuksissa jättäisivät astiat pilleineen baarin biojäteastiaan, jotta jäte päätyisi kompostoitavaksi.

Smoothie Heavenin tarina on ollut nousujohteinen, mutta oppirahojakin yritys on matkallaan maksanut. Toissa vuonna se sai vakautta pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partnersista, josta tuli yrityksen enemmistöomistaja. Nyt suunnitelmissa on kansainvälistyminen.