Tehokkuutta ja tietoturvaa mobiililaitteella

Tehokkuutta ja tietoturvaa mobiililaitteella

Yhä useampi työtehtävä hoidetaan nykyään mobiililaitteella. Kun laitteiden käyttöönotto on helppoa, IT-osasto voi keskittyä tuottavampaan työhön. Samalla paranee myös yrityksen tietoturva. 

Teksti Suvi Huttunen

Tietoturvan merkitys korostuu tulevaisuudessa, kun yhä useampi laite, jonka avulla käsitellään arkaluontoista tietoa, on yhteydessä internetiin. Knox on Samsungin tietoturva-alusta, joka on automaattisesti kaikissa Samsungin mobiililaitteissa ja älykelloissa. Se on tarkoitus liittää tulevaisuudessa myös muihin IoT:tä hyödyntäviin laitteisiin, kuten infotauluihin ja -näyttöihin tai jääkaappeihin.

– Knox mahdollistaa uuden ajattelutavan siinä, miten mobiililaitteita voi hyödyntää yrityksissä ja miten ne voivat tukea ydinliiketoimintaa. Digitalisaation myötä laitteita voidaan hyödyntää aina sähköpostien lukemisesta paperikoneen ohjausjärjestelmään, kuvailee Samsungin tuotepäällikkö Jani Kostiainen.

Knox onkin se, mikä erottaa Samsungin muista Android-valmistajista. Knoxin myötä mobiililaitteisiin on integroitu Androidin omaa tietoturvaa täydentävä, monipuolinen tietoturva-alusta. Alusta sekä tuotanto Samsungin omilla tehtailla takaavat tuotantoketjun ja tietoturva-alustan luotettavuuden. Paljon Knoxin tietoturvan tasosta kertoo se, että 26 valtiollista tahoa, esimerkiksi Viestintävirasto, on sertifioinut Knoxin tietoturva-arkkitehtuurin. Se täyttää Kansallisen turvallisuusauditointikriteeristön vaatimukset, ja Knoxin sisältäviä laitteita voi käyttää jopa valtionhallinnossa. Knox täyttää luonnollisesti myös EU:n tietosuojalain vaatimukset.

Knox tietoturva-alusta mahdollistaa yrityksille paljon erilaisia palveluja. Osa niistä on ilmaisia, osa on saatavana lisenssillä. Knox Configure on yksi lukuisista lisäpalveluista. Se helpottaa mobiililaitteiden käyttöönottoa ja hallintaa.

Tiivistä yhteistyötä

Data-Info on ollut johtava Samsungin B2B-jälleenmyyjä jo vuosia. Yrityksille tarjottavia palveluita kehitetään yhdessä – tavoitteena tarjota yritysten IT-osastojen työtä helpottavia palveluja koko laitteen elinkaaren ajan. Saumaton ja tiivis yhteistyö on tehnyt Data-Infosta vahvan mobiililaitteiden osaajan.

– Vahva yhteistyö laitetoimittajiin tuo osaamista ja ymmärrystä laitteista. Yhteistyön avulla osaamme suositella, mikä laite sopii mihinkin tarpeeseen, ja mitä palveluja laitteeseen kannattaa ottaa, kertoo Data-Infon asiantuntijapalveluiden tuotepäällikkö Katja Rosqvist.

 

Myös laitteiden kierrätystä on mietitty tieto-turvan kannalta.

 

 

 

Knox Configuren integrointi Data-Infon tilausprosesseihin mahdollistaa sen, että laitteiden profiilit voidaan määrittää jo tilausvaiheessa.

– Kun laite käynnistyy, se hakee sarjanumeronsa perusteella pilvestä kaikki halutut palvelut. Käyttöönotto on siis hyvin suoraviivaista, Kostiainen kuvailee.

Kaikki tarvittava valmiina

Nykyään yritysten hankkimiin mobiililaitteisiin tehdään paljon esi-asennusta, mikä minimoi IT-osaston työkuormaa ja parantaa tietoturvaa. Kun manuaalista esiasennusta ei tarvita, laite voidaan toimittaa suoraan käyttäjälle. IT-osasto voi asentaa esimerkiksi kaikkien puhelinten ja tablettien sovellukset sekä taustakuvat kerralla yhtenä massana ja samalla halutessaan rajoittaa tiettyjä toimintoja. Knox Configuren avulla voi määrittää laitteiden alkuasetukset ja poistaa tai rajata käyttöönoton alussa käyttäjälle esitettäviä kysymyksiä.

– Knox Configure sopii etenkin suurten laitemassojen konfigurointiin silloin, kun henkilöstö ei ole IT-osaston lähellä. Laitteen kun ei tarvitse käydä missään asennuspisteessä, Rosqvist kertoo.

Mobiililaitteen voi määritellä käytettäväksi vain tietyssä tarkoituksessa. Tarpeettomat sovellukset on voitu karsia pois, ja laitteessa voi olla esimerkiksi pelkkä työnohjausjärjestelmä. Kun kaikki tarvittava on valmiiksi asennettu, käyttäjän ei tarvitse miettiä, mistä asentaisi sovellukset. Näin laitteen käyttöönotto on helppoa ja yksinkertaista eikä loppukäyttäjän tarvitse tietää teknologiasta juuri mitään.

Usein työntekijöille annetaan esimerkiksi kolme vaihtoehtoa, joista he voivat valita haluamansa puhelimen tai tabletin. Laitteisiin voidaan ladata samat sovellukset ja tehdä sääntöjä niin, että jotain sovellusta ei esimerkiksi pysty pysäyttämään tai poistamaan lainkaan.

– Knox mahdollistaa myös sen, että IT-osaston ei tarvitse miettiä laitteen mallia tai millä halutut määritykset ja käyttöönotto voidaan toteuttaa, sillä kaikki Suomessa myynnissä olevat Samsungin mobiililaitteet ovat Knox-laitteita.

Liiketoiminnan tarpeisiin

Knox Configuren tuoma ajallinen ja kustannuksellinen säästö näkyy etenkin IT-osastolla. Kun aiemmin IT:ssä työskentelevä on joutunut naputtelemaan jokaisen laitteen asetukset erikseen, nyt kaikki hoituu kerralla ja IT-resurssit voi käyttää tehokkaammin. Lisäksi kun laite on konfiguroitu, siihen tehtyjä määrityksiä ei ylikirjoiteta, vaikka se palautettaisiin tehdasasetuksille. Tämä lisää myös tietoturvaa, koska Knox suojaa laitteen tietoja, eikä sitä voi käyttää muihin käyttötarkoituksiin. Tämä myös tekee laitteesta varkaalle hyödyttömän, koska sen jälleenmyyntiarvo on huono.

Knoxin avulla laitteet voidaan räätälöidä tukemaan liiketoiminnan tarpeita tai tekemään vain yhtä asiaa. Kostiainen ottaa esimerkiksi ravintoloiden päätelaitteet, joilla asiakkaat voivat esimerkiksi arvioida palvelua tai ruoan laatua. Ne voi myös ohjelmoida näyttämään vaikka digitaalisen menun, josta asiakas voi tehdä suoraan tilauksensa.

Toisen esimerkin Kostiainen nostaa kuljetusalalta, jossa mobiililaite voidaan räätälöidä pelkästään autokantojen hallintaan tai sen kautta voidaan välittää kuljettajalle reaaliaikaista tietoa uusista keikoista. Laitteet voi myös muokata oman yrityksen brändin mukaiseksi lataamalla niihin valmiiksi vaikka taustakuvat tai oman käynnistyslogon.

Kansainvälisesti Knox Configurea hyödyntävät muun muassa Sveitsin valtiollinen rautatieyhtiö SBB ja Asiana Airlines. SBB on räätälöinyt laitteet konduktööreille lippujen lukua varten. Asiana Airlines taas tarjoaa kanta-asiakkailleen brändättyjä laitteita verkkokaupassaan lentopisteitä vastaan.

Knox Configuren avulla laitteen käyttöönotto on helppoa ja yksinkertaista.

Laitteet elinkaaripalveluna

Rosqvist muistuttaa, että laitteet voi hankkia myös palveluna. Palvelun avulla käytössä on aina uusimmat mallit ja vanhojen laitteiden kierrätys hoituu Data-Infon puolesta. Tämä tulee usein myös halvemmaksi kuin omistaminen.

– Meillä on vahva osaaminen elinkaaripalvelujen toimittajana. Tarjoamme kaiken esiasennuksesta ja laitteiden toimituksesta aina huoltoon ja kierrätykseen asti. Voimme tehdä pikatoimituksia jopa samana päivänä, Rosqvist vakuuttaa.

Data-Infolla on myös kansainvälisiä toimituksia ja se on ollut mukana suurten globaaliyritysten laite- ja mobiilihallintapalveluhankinnoissa. Data-Info tarjoaa myös laitteiden huoltoa joko itsepalveluna tai halutessaan asiakas saa lainalaitteen viallisen laitteen huollon ajaksi.

– Yhteistyössä Data-Infon kanssa toimiva huoltoverkosto on nopea, ja Samsungin laitteet eivät koskaan lähde huoltoon Suomen ulkopuolelle. Myös laitteiden kierrätystä on mietitty tietoturvan kannalta. Laitteet joko tuhotaan tai kierrätetään tietoturvallisesti, Kostiainen lisää.

Samsungin tuotepäällikkö Jani Kostiainen kehuu tiivistä yhteistyötä Data-Infon kanssa. Yhteistyön tuloksena yritykset tuovat markkinoille uusia, innovatiivisia teknologioita.

 

Tulevaisuuden tietoturva-alusta
  • Pilvipohjainen alusta, jonka avulla voi konfiguroida suurenkin määrän Samsungin laitteita.
  • Tietoturvallinen alusta mahdollistaa laitteiden räätälöinnin asiakkaan liiketoiminnan tarpeisiin.
  • Knox Configuren integrointi Data-Infon tilausprosesseihin mahdollistaa laitteiden profiilien määrittämisen jo niiden tilausvaiheessa.
  • Kaikki Suomessa myynnissä olevat Samsung-mobiililaitteet ovat Knox-laitteita.
  • Jopa 26 valtiollista tahoa on sertifioinut Knoxin tietoturva-arkkitehtuurin.
  • Yhteistyö Data-Infon kanssa mahdollistaa sen, että laitteita ei lähetetä huoltoon Suomen ulkopuolelle.
  • PERSONALWORK.FI/BLOGI/HYVA-PAREMPI-KNOX/