Tehokkaat lämpöpumput ja aurinkovoima loistavat yhdessä

Tehokkaat lämpöpumput ja aurinkovoima loistavat yhdessä

Scanoffice Oy:n kehitysjohtaja Atte Kallion on vaikea keksiä vasta-argumentteja lämpöpumppuihin sijoittamiselle. Päästöt vähenevät ja rahaa säästyy.

Tehokkaat lämpöpumput ja aurinkovoima loistavat yhdessä

Uudet lämpöpumput ovat sekä tehokkaampia, tyylikkäämpiä että edullisempia kuin koskaan aiemmin. Kun mukaan lisätään auringon voima, saavutetaan kulutuksessa jo huomattavia säästöjä.

Teksti Joonas Ranta  Kuva Juha Arvid Helminen

Uudet energiantuotannon innovaatiot mahdollistavat entistä omavaraisemman asumisen ja liiketoiminnan. Tehokkaat ja tyylikkäät lämpöpumput sekä aurinkoenergian valjastavat paneelit ovat tehneet aidosti kestävästä tuotannosta realismia harrastuksen sijaan.

Lämpöpumppuja, aurinkovoimaloita ja ilmanvaihtolaitteita maahantuovan Scanoffice Oy:n kehitysjohtaja Atte Kallio on alan edistysaskeliin syystäkin tyytyväinen.

– Nyt tarjolla on aivan oikea mahdollisuus vähentää asumisen päästöjä huomattavasti. Sijoitus on kannattava ja teknisesti yksinkertainen.

Kenties suurin etu kuluttajalle on viime vuosina tapahtunut hintojen romahtaminen.

– Kotitalouksien ja liiketilojen lisäksi kyseessä on tietysti koko planeetan etu, Kallio toteaa.

Scanoffice on Pohjoismaiden suurin toimija alallaan, minkä tueksi Kallio esittelee joitain avainlukuja. Yli 1000 jälleenmyyjän kautta toimivan yrityksen tuomat ratkaisut säästävät vuodessa energiaa yli 400 000 kerrostalokaksion vuosikulutuksen verran. Eikä loppua kasvulle näy.

– Ihmiset haluavat nykyään tuottaa paikallista, puhdasta ja kotimaista energiaa omaan tai yrityksensä käyttöön. Kysyntä tulee markkinoilta orgaanisesti, kun edut ovat päivänselvät.

Suomi on aurinkoinen maa

Lämpöpumppujen ja aurinkoenergian kohdalla kyseessä ei ole pelkkä ekoteko. Investoinnissa voidaan puhua täysin vakavasti 5–15 prosentin pääomatuotosta. Scanofficen luotto tarjoamiensa tuotteiden elinkaareen on vahva. Tästä kertoo jopa 30 vuoden tehdastakuu.

Vaikka auringonsäteet liittyvät seuraan myös Scanofficen toimistolla jutellessa, on esitettävä se kysymys, johon aurinkoenergian parissa toimivat säännöllisesti törmäävät. Miten aurinkoenergia voi toimia, kun Suomessa ei paista aurinko?

– Tuo ei pidä paikkaansa. Suomen kesät ovat todella pitkiä ja valoisia. Itse asiassa Suomen aurinkoenergian tuotanto on vuositasolla samaa selvästi isomman Saksan kanssa, Kallio vakuuttaa.

Eikä aurinkoenergia vaadi myöskään jatkuvaa, pilvetöntä porotusta. Nykyinen paneeliteknologia hyödyntää myös hajavalon tehokkaasti.

PUMPPU tarvitsee sähköä ja aurinko toimittaa sitä – ilman päästöjä ja kestävästi.

Kestävä tutkapari

Kotitalouden tai yrityksen lämpöpumput sekä aurinkoenergia toimivat tietysti myös erillään. Optimaalisen pieni energiankulutus kuitenkin saavutetaan, kun lämpöpumpun kaveriksi hankitaan auringon uusiutuvan energian valjastava voimala.

Kun vaikkapa kotitalous investoi lämpöpumppuun sekä aurinkovoimalaan, ei 80 prosentin energiasäästö ole mahdoton.

– Lyhyesti sanottuna pumppu tarvitsee sähköä ja aurinko toimittaa sitä – ilman päästöjä ja kestävästi. Kun laitteiden markkinahinnat ovat vielä laskeneet, on vaikea keksiä syytä sille, miksi pariskunnan tarjoamiin etuihin ei tarttuisi.

Kallio esittelee yrityksen tiloissa olevia eri valmistajien lämpöpumppujen sekä aurinkopaneelien esittelymalleja. Nähtävillä on maalämpöä ja ilmasta veteen sekä ilmasta ilmaan lämpöä siirtäviä laitteita pientaloista teollisuuskokoluokkaan. Eräs tyylikäs, pelkistetyn valkoinen suorakulmio muistuttaa enemmän asunnon sisustukseen integroituvaa kaiutinta kuin pumppua. Esittelytilassa käynnissä oleva laitteen sisäyksikkö on myös niin hiljainen, että jotain kuullakseen on nojattava korva laitteessa kiinni.

Kallio tunnustaa, että vielä menneisyydessä harmitteli itsekin sisälle asennettavien lämpöpumppujen sekä asunnon ulkopuolella puhaltavien ulkoyksikköjen vähemmän viehkeää ulkoasua.

– Puolisonikin sanoi vielä joitakin vuosia sitten, ettei halua lämpöpumppua kotiimme, koska ne ovat rumia.

Kallion kodin esimerkki valaisee kuitenkin, miten laitteiden valmistajat ottavat nykyään myös tuotteiden esteettiset seikat tosissaan.

– Nyt näitä löytyy meiltä kotoa kaksi ja puolisonikin on tyytyväinen. Kesällä unelma lähes omavaraisesta energiasta toteutuu, kun kotiimme asennetaan aurinkovoimala sekä ilmasta veteen lämpöä siirtävä pumppu, Kallio iloitsee.