Tavoitteena hyvinvoiva ja terveempi Suomi

Tavoitteena hyvinvoiva ja terveempi Suomi

Yksi elämä -terveystalkoiden projektipäällikkö Marjut Niemistö toivoo talkoiden laajenevan Suomen joka kolkkaan.

Tavoitteena hyvinvoiva ja terveempi Suomi

Jokainen päätös on terveyspäätös. Yksi elämä -terveystalkoiden projektipäällikkö Marjut Niemistö muistuttaa arjen ja työelämän olevan täynnä pieniä valintoja, joilla voimme edistää hyvinvointiamme.

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Joona Raevuori

Polkupyörä vai auto. Portaat vai hissi. Vesi vai limsa. Pieni vai iso annos. Teemme aamusta iltaan valintoja, jotka vaikuttavat vähäpätöisiltä, mutta joilla on suuri merkitys. Monet niistä tehdään työpäivän aikana, ja harva työ estää terveelliset valinnat.

On yksinkertaista nousta välillä seisomaan, venytellä ja kuljeskella. Jokainen päättää itse, mitä valitsee lautaselleen lounaalla. Ja jokainen tietää, kuinka paljon hyvän huomenen toivotukset ja pienet huomaavaisuudet merkitsevät henkisesti.

– Se mitä työpaikalla tapahtuu, heijastuu koko elämään. Terveyttä ja hyvinvointia tukevia päätöksiä yhdistää helppous ja yksinkertaisuus. Liiku sopivasti, syö ja juo kohtuudella, ota muut huomioon. Nauti elämästäsi ja auta kavereita, Marjut Niemistö summaa.

Niemistö lisää, että ei haittaa, vaikka esimerkiksi ruokavalinnoissa välillä lipsuisi. Joskus voi herkutella, ja aina voi aloittaa uudestaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä eikä mikään ole vähäpätöistä.

Vinkeillä apua arkeen

Yhä useammalla työpaikalla terveyden edistäminen ja hyvinvointi on nostettu tärkeimpien tavoitteiden joukkoon. Moni työyhteisö kaipaa kuitenkin apua keinovalikoimaansa. Yksi elämä -terveystalkoot on auttanut niitä jo useamman vuoden ajan tarjoamalla tietoa ja työkaluja.

– Mukaan on ilmoittautunut tähän mennessä 1400 työyhteisöä. Esimerkiksi maanantai-aamuisin työpaikkojen yhteyshenkilöt ja muut tilauksen tehneet saavat sähköpostilla vinkkikirjeemme, jonka avulla terveysasiat tuodaan luontevasti arkeen, Niemistö kertoo.

Yksi elämä on tarkoitettu työyhteisöjen lisäksi kansalaisille ja päättäjille aina valtakunnan tasoon asti. Tänä syksynä eduskuntaan perustettiin oma Yksi elämä -verkostonsa.

Toiminta sai alkunsa vuonna 2012 ja ensimmäiset kuusi vuotta siitä vastasivat Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto. Tällöin painopiste oli valtimoterveydessä. Viime vuoden alusta mukaan tulivat myös muut tarttumattomien sairauksien verkoston kansanterveysjärjestöt, Filha, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Syöpäjärjestöt sekä Hengitysliitto, joka toimii nykyisin hallinnoivana järjestönä. Asiantuntijatukea antaa Duodecim. Yksinkertaisena tavoitteena on terveempi Suomi.

YKSI ELÄMÄ on tarkoitettu työyhteisöjen lisäksi kansalaisille ja päättäjille.

Unelmien työpäivä todeksi

Tärkeä osa Yksi elämä -terveystalkoita on Unelmien työpäivä, joka kannustaa työyhteisöjä tempaisemaan työhyvinvoinnin puolesta. Kolmena vuotena peräkkäin järjestetty pop up -tapahtuma sai tämänkin vuoden lokakuussa säpinää aikaan työpaikoilla eri puolilla maata.

Mukaan oli ilmoittautunut noin 900 yhteisöä eli noin 45 000 osallistujaa. Määrä on kasvanut joka vuosi. Yritysten lisäksi mukana oli kouluja, päiväkoteja, kuntia ja järjestöjä.

– Työhyvinvointiasiat ovat perinteisesti olleet johdon ja HR-osaston vastuulla, mutta Unelmien työpäivä antaa jokaiselle mahdollisuuden toimia. Monissa työpaikoissa syötiin yhteinen aamupala, järjestettiin jumppahetkiä, luentoja ja kävelykokouksia. Jossakin päivään otettiin mukaan rentouttava musiikki, toisaalla taas kiitettiin työkavereita ja nostettiin esiin positiivisia asioita.

Unelmien työpäivä tarjosi ohjelmaa Tampereella järjestetyssä seminaarissa, joka koostui asiantuntijaluennoista. Niitä oli mahdollista seurata webinaarina työpäivän aikana missä tahansa. Työyhteisöt puolestaan kertoivat innokkaasti päivän kulusta sosiaalisessa mediassa.

– Twitterissä Unelmien työpäivä oli eniten käytetty hashtag. Se voitti kisan esimerkiksi korvapuustipäivää vastaan. Tempaus toi iloisempaa meininkiä työpaikoille, ja toivottavaa on, että hyvistä käytännöistä tehdään pysyviä. Ne eivät yleensä vaadi paljon taloudellista panostusta, mutta tuovat parempaa elämänlaatua yhteisöön. Unelmien työpäivää vietetään myös ensi vuonna perjantaina 2.10. Mukaan ilmoittautuvat yritykset ja yhteisöt saavat vinkkejä auttamaan vuoden parhaan työpäivän järjestämisessä.