Tarina hiljentää ja vie mukanaan

Tarina hiljentää ja vie mukanaan

Majatalo PikkuPriha sijaitsee Ilomantsin kirkonkylän kupeessa, kuitenkin keskellä luontoa ja retkimaisemia.

Tarina hiljentää ja vie mukanaan

“Tämä tarina on tosi”, ovat sanat, joista oivaltaa milloin ilomantsilaisen Majatalo PikkuPrihan Vesa Vainikainen aloittaa kerronnan.

Teksti Riitta Mikkonen  Kuva Eija Hiltunen

Kun ilomantsilaisen majatalo PikkuPrihan ”pomo” eli isäntä Vesa Vainikainen aloittaa tarinankerronnan, kannattaa silloin istua kuuntelemaan.

Usein tarinassa esiintyy pohjoiskarjalainen voimaeläin karhu, ja muita metsäneläimiä. Kuulija saattaa hämmentyä siinä vaiheessa, kun eläimet alkavat puhua, mutta hoksaa nopeasti oman ajattelunsa kapea-alaisuuden. Totuuksia on yhtä paljon kuin tarinoita ja niille kuulijoita. Totta on järkimaailman ulottumattomissakin.

Samoin käy kun ”piällikkö” eli emäntä Elina Haavisto istahtaa pianon äärelle ja aloittaa musisoinnin. Soitto ja laulu, tottahan ne ovat, mutta miten nopeasti ihan toisiin maailmoihin vievätkään. Olet majatalon salissa tai ulkona kodalla – ja samaan aikaan kuitenkin jossain minne mielesi vie.

Vainikainen on syntyperäinen pohjoiskarjalainen ja ilomantsilainen. Hän tuntee pitäjän ja sen historian paremmin kuin omat taskunsa. Haavisto on varsinaissuomalainen, jota rakkaus on karjalaistanut noin kymmenen vuoden ajan.

Yhdessä he ovat Majatalo PikkuPrihan henki, joka näkyy ja tuntuu kaikkialla. Yli satavuotiaan rakennuksen kunnostus ensin omaksi kodiksi ja sitten myös vieraiden majoituskäyttöön on tehty tunnelmoiden.

Tähän tunnelmaan astut sisään varatessasi majoituksen. Toki aina voit valita vetäytymisen omaan rauhaasi, mutta tunnelma voi tempaista mukaansa ja huomaat hiiskumatta kuuntelevasi tarinaa luonnon ihmeistä tai vaikkapa sotahistoriasta. Tai sitten heittäydyt mukaan yhteislauluun tai haltioidut kuulemastasi musiikista.

Lystiä riittää jaettavaksi

Majatalo PikkuPriha sijaitsee Ilomantsin kirkonkylän tuntumassa. Palvelut ja kulttuuritarjontaa on lähellä, mutta niin on myös luonto: patikoimaan tai maastopyöräilemään pääset suoraan pihasta. Itäinen piste ja monta sotahistoriallista kohdetta on päivämatkan ulottuvissa, Vainikainen on helppo houkutella oppaaksi.

Sitä paitsi Vainikainen ja Haavisto tuntevat tämän seudun kaikki toimijat, olipa sitten kyse matkailusta tai kulttuurista, sotahistoriasta, luonnosta, vaelluksesta tai teatterista. Keneltä voi tilata kalat ja keneltä kalareissun, kuka kertoo parhaat kalajutut.

– Ruokaakin tarjotaan mikäli niin halutaan, raaka-aineet saadaan läheltä. Eikä muuten ole mitään parempaa kuin ilomantsilainen puhtileipä, sillä jaksaa, intoutuu Vainikainen, käytyään taas aamulla leipomolla saalistamassa.

Petipaikkoja talossa on 32, ruokailutilaan mahtuu muutama enemmän. Paikka soveltuu loistavasti esimerkiksi perhejuhlien pitämiseen ja jatkamiseen yötä myöten.

– Itse ollaan ohjelmantuottajia, nauraa heläyttää Haavisto.

Tilauksesta tai joskus ihan pyytämättä. Korostettakoon, että Haavisto on ammattimuusikko, Vainikainen taas pitkän linjan teatteriharrastaja. Lystiä riittää muillekin jaettavaksi.

– Ja aurinko paistaa aina, niin Ilomantsissa kuin tarinoissakin. Joskus on pilviä auringon ja katsojan välissä, mutta kyllä ne siitä häviävät, vakuuttaa Vainikainen.

Se jos mikä on totta.