Syksy on kotipanimon kulta-aikaa

Syksy on kotipanimon kulta-aikaa

Kaappeihin kerääntyneet lasipullot kiertävät huolellisen puhdistuksen kautta kotiviinin pulloiksi.

Syksy on kotipanimon kulta-aikaa

Kotiviiniä on valmistettu itse jo vuosikymmenien ajan, mutta nyt perinteinen harrastus on noussut taas uuteen suosioonsa.

Teksti Suomen Kotipanimotarvike  Kuva Shutterstock ja Suomen Kotipanimotarvike

Syksyn tullessa moni pähkäilee käyttötarkoitusta kesän suotuisasta sadosta ylijääneille omenoille. Tutut ja sukulaiset saavat osansa, mutta osa saattaa lopulta päätyä hävikiksi biojätteeseen. Jos haluaa säästyä keräämisen vaivalta, voi uusia, kiitollisia ystäviä hankkia ilmoittamalla jaettavasta sadosta esimerkiksi some-kanavissa. Se mikä on toiselle turha, voi olla toiselle tuiki tarpeellista.

Moni ei kuitenkaan välttämättä tiedä, että ylimääräiseksi jääneen sadon voi jalostaa kotiviiniksi ja siideriksi. Huolella valmistettu kotiviini karahvista ja kauniista laseista tarjoiltuna on nautinto hyvien ystävien kesken. Valmistuksessa tärkeimmäksi viisaudeksi nousee perinteinen sanonta: viini paranee vanhetessaan.

Kotiviinin historiaa

Suomessa on valmistettu kotiviiniä jo vuosisatoja erilaisin menetelmin, mutta nykyisen kotiviinin valmistus alkoi vasta 1970-luvulla, jolloin lähinnä vain apteekeista sai ostaa erilaisia viinihiivoja ja muita kemikaaleja. Tuolloin kotiviiniä tehtiin tavallisella pullahiivalla, joskus jopa ilman hiivaa pelkkien marjoissa tai omenoissa esiintyvien villihiivojen avulla.

Villihiivoista onkin tänä päivänä muotoutumassa uusi trendi, sillä etenkin siiderintekijöiden joukossa halutaan nyt valmistaa mahdollisimman autenttista siideriä.

Trendit vuonna 2020

Kotiviinin tai -siiderin valmistaminen on yllättävän edullista. Kustannuksia karttuu edullisimmillaan reilu 10 senttiä litraa kohden, jos siideri syntyy omia omenoita hyödyntäen. Kotiviinin teko valmispakkauksista taas kustantaa noin euron tai pari litraa kohden.

– Vaikka valmistaminen on edullista, on lopputulos hyvin tehtynä jopa paljon parempaa kuin kaupalliset tuotteet. Toki se vaatii muutakin kuin pullon noukkimisen ostoskoriin, kertoo jo vuodesta 1995 toimineen Suomen Kotipanimotarvike Oy:n omistaja Henry Hulkko, joka vannoo itse valmistetun kotiviinin ja siiderin nimeen.

Tämän hetken nousevat trendit kotivalmistuksessa ovat itse mäskäämällä tehtävät pintahiivaoluet, siiderien teko sekä aidosta rypälemehutiivisteistä tehtävät viinit.

– Laadukkaista tiivisteistä valmistettavia kotiviinejä voisi jo hyvällä omalla tunnolla kutsua viiniksi. Onhan pääraaka-aineena viinirypäleet, jotka ovat tuorepuristettu mehuksi ja tiivistetty poistamalla vesi. Karahvi.fi-verkkokaupan valikoimassa löytyy yli 40 erilaista tiivistettä niin siiderin kuin valko-, puna- jälkiruoka- ja hedelmäviinienkin valmistukseen.

Haastavin laji lienee oluiden teko itse mäskäämällä, ja se onkin harrastajien joukossa jo melkoista hifistelyä eri maltaiden, humaloiden ja hiivojen maailmassa. Kun oikea resepti löytyy, tulee juomista varsin maukkaita ja laadukkaita.

– Siiderin ja viinien valmistuksessa onnistuminen on monta astetta helpompaa ja varmempaa. Saa hyvää juotavaa, joka pärjää myös jopa teollisille tuotteille maussa ja laadussa. Ja oikein huippulaatua kun haetaan, niin kyllä siinäkin haastetta löytyy kerrakseen, koskaan ei tule täydellistä, mutta joskus hyvin lähelle sitä pääsee.

Kuluttajat voivat vaikuttaa

Karahvi Liebfraumilch on Suomen eniten myydyin kotiviinin valmispakkaus. Sen resepti on niin onnistunut, että moni ei ole edes tiennyt nauttivansa kotiviiniä – etenkään kun juoma on pullotettu, kapsyloitu ja etiketoitu kuin kaupan viinit.

Muitakin suosikkimakuja, kuten villi-mansikkaa, vadelma-mustikkaa ja kirsikkaa, valmistetaan edelleen.

– Olemme muiden alan toimijoiden kanssa olleet edesauttamassa suomalaisten ”oppimista” viiniystäviksi – vaikka pitkä matka on kuljettu. Kun ennen haettiin alkoholiliikkeen tiskiltä kaksi kirkasta ja koppa nelosta, niin nyt ostoskorissa on viinipullo tai hanapakkaus.

Hulkko peräänkuuluttaa kuluttajien ostopäätösten vaikutusta tarjontaan: omilla valinnoilla voi tukea suomalaisia pienvalmistajia etenkin marjaviinien, -liköörien, erikoisoluiden ja -siiderien kohdalla.

kynaHarm
Newspool 600x400_Aukeaman 2 kuva_Kotipanimo

Suomen Kotipanimotarvikkeella on oma omenatarha Lohjan Virkkalassa, jonka sadosta tuorepuristetaan Kalkki-Petterin täysomenamehua.

Valmista Kotiviiniä omasta sadosta

Laadukkaan kotiviinin valmistus sujuu keneltä tahansa, kun välineet ja valmistelut ovat kunnossa. Nappaa vinkit talteen, kääri hihat ja ryhdy hommiin.

  • Viinin valmistukseen käyvät lähes kaikki tuoreet tai kuivatut hedelmät, marjat sekä monet lehdet ja kukinnot.

  • Älä säästele raaka-aineissa. Mitä enemmän marjoja ja hedelmiä, sitä täyteläisemmän maun juoma saa. Tuorepuristettu mehu on paras raaka-aine.

  • Ennen kuin ryhdyt hommiin, puhdista raaka-aineet ja desinfioi valmistuksessa käytettävät välineet ja pullot huolellisesti. Epäpuhtaudet pilaavat juoman.

  • Muista: maltti on valttia. Kypsytä kotiviiniä ja -siideriä vähintään 3–6 kuukautta viileässä ja auringonvalolta suojattuna.