Siivousalan tukku kasvaa perheyrityksen omistuksessa

newspool

Suomen Devtecin perustaja ja toimitusjohtaja Jari Puheloinen ei ollut suunnitellut toisen yrityksen ostamista. Ajatukset muuttuivat yhden myyntipuhelun seurauksena.

Siivousalan tukku kasvaa perheyrityksen omistuksessa

Suomen Devtec Oy on jo vuosien ajan toiminut öljyntorjunta- ja pyyhintätuotteiden maahantuojana sekä tuottajana. Kun mahdollisuus alan konkarin liiketoiminnan ostamiseen tarjoutui, alkoivat toimet laajenemista varten edetä nopealla aikataululla.

Teksti Jonas Ranta  Kuva Joona Raevuori

Valkeakoskelta lähtöisin olevan Suomen Devtec Oy:n toimitusjohtaja Jari Puheloisella ei ollut alun perin minkäänlaisia suunnitelmia ostaa toista yritystä. Ajatukset alkoivat kuitenkin muuttua, kun Puheloisen poika, perheyrityksessä työskentelevä Joona Puheloinen soitti siivous- ja hierontatarvikkeita myyvälle Novakari Oy:lle.

– Tarkoitus oli myydä omia tuotteitamme. Pitkien keskustelujen myötä päädyttiin ostamaan koko yritys, Joona Puheloinen nauraa.

Vuonna 1986 perustettu Suomen Devtec maahantuo sekä valmistaa Valkeakosken tehtaallaan öljyntorjunta- ja pyyhintätuotteita. Novakarissa Puheloisia kiinnosti tukkurin vahva historia myynnin puolella. Jo 80-luvulla perustetun Novakarin perustaja Kari Kautto oli siirtymässä eläkkeelle ja etsi tahoa, joka haluaisi jatkaa yrityksen ja alan vahvan brändin kehittämistä tulevaisuudessa.

– Ennen yrityskauppaa meillä ei ollut läheskään yhtä vahvaa siivoustarviketarjontaa, myyntipuolen kanavaa tai osaamista kuin nyt, Jari Puheloinen kertoo.

Kaupan myötä Suomen Devtec sai itselleen entistä laajemman tuotekatalogin sekä kanavan tukkumyyntiin. Puheloinen näkee yrityskaupan molempien osapuolten vahvistavan toisiaan.

– Valkeakoskella sijaitsevan tehdastuotantomme ansiosta Novakarin tukkumyyntipuoli saa jatkossa materiaalia myyntiin suoraan oman konsernin sisältä.

Tuttu brändi vahvistaa

Jari Puheloinen ei ryhtynyt ostohommiin kevein perustein. Suomen Devtec oli ennen yrityskauppaa keskittynyt erityisesti pyyhintätuotteisiin. Muutokset kunnallisissa kilpailutuksissa loivat kuitenkin painetta laajentaa tarjontaa.

– Julkisyhteisöt ovat iso osa asiakaspohjaamme. Kun ennen siivouspuolella kilpailutettiin pyyhintätuotteet ja siivousvälineet erikseen, kuuluvat ne nyt samaan pakettiin. Tähän vastataksemme meidän piti laajentaa tarjontaamme.

Ennen ostopäätöstä Puheloinen kartoitti Novakarin tilanteen tarkasti. Asiakkaille tehdyn soittokierroksen myötä kuva Novakarista tunnettuna ja arvostettuna kumppanina vain vahvistui.

– En ollut aiemmin tajunnut, miten arvostettu brändi Novakari on. Käytännössä jokainen jututtamani asiakas tunsi yrityksen entuudestaan, Puheloinen sanoo.

Palautteen oltua yksinomaan positiivista oli lopullinen päätös yrityskaupasta helppo.

ASIAKKAILTA saatu palaute korostaa hyvän palvelun tärkeyttä.

Enemmän kuin myyntiä

Novakari tarjoaa nyt siivousalan tuotteiden ja asiantuntemuksen lisäksi hieronta-alan tuotteita. Yrityksen Helsingin Tattariharjulla sijaitsevassa varastomyymälässä asioi säännöllisesti erikokoisten yritysten edustajia sekä yksityishenkilöitä.

Novakarilla 17 vuotta työskennellyt tukkumyyjä Pietari Sainio painottaa ihmislähtöiselle palvelulle rakentuvaa toimintaa.

– Emme ole koskaan halunneet olla pelkkä luukku, jonka kautta tavara ja raha vaihtaa omistajaa. Meillä on aikaa keskustella asiakkaidemme kanssa, jotta paras ratkaisu löytyy, Sainio toteaa.

– Moni asiakas on joskus meiltä ostaessa sanonut, että olisi saanut tuotteen jostain halvemmallakin. Asiakkailta saatu palaute korostaa hyvän palvelun tärkeyttä.

Nyt oman tehtaan tukemana Novakari jatkaa entistä vahvempana toimijana. Johdon ja työntekijöiden mielestä erityisesti myynnin rooli tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

Tulevaisuutta pohtiessa on aikaa katsoa myös taaksepäin. Sainio ja Puheloinen innostuvat muistelemaan Novakarin alkutarinaa. 1980-luvulla Kari Kautto osti ison kasan esimerkiksi ravintoloiden vessoista tuttuja wc-paperitelineitä ja ryhtyi myymään niitä ympäri Suomea.

– Telineet asiakkaille myytyään oli niihin helppo myydä itse paperia. Kyllä tällaisen myyntityön päälle kelpaa rakentaa yrityksen tulevaisuutta, Puheloinen naurahtaa.