Seinäjoen yritysilmastossa hyvä hengittää

Seinäjoen yritysilmastossa hyvä hengittää

Seinäjoki kasvaa vauhdilla. Yritykset ovat huomanneet eteläpohja­laiskaupungin mahdolli­suudet ja haluavat sijoit­taa toimipisteensä vire­ään kasvukeskukseen. Seinäjoen vetovoima kes­tää vertailun isompienkin kaupunkien rinnalla.

Teksti Outi Rantala

Seinäjokea ei turhaan kutsuta yritysmyönteiseksi kaupungiksi. Kaupunki on aina tukenut myös pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa. Päättäjät ovat sitoutuneet kehittämään kaupunkia, mikä näkyy kaikessa päätöksenteossa. Lakeuden pääkaupungissa Etelä-Pohjanmaalla rakennetaan tällä hetkellä asukaslukuun suhteutettuna maan nopeinta tahtia.

– Yritysilmasto on hyvä, jopa erinomainen. Mittareina ovat esimerkiksi EK:n kuntaranking ja Suomen Yrittäjien jäsentutkimus, joissa Seinäjoki sijoittui kärkeen suurten kaupunkien vertailussa, kehitysyhtiö Into Seinäjoki Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kantonen perustelee.

Yrittäjyys ja kasvu kärjessä

Kantonen innostuu puhumaan yrittäjämyönteisestä asenneilmapiiristä, joka on ollut olemassa Seinäjoella kautta aikojen. Kaupunki ottaa yrittäjien asiat vakavasti. Tämä näkyy muun muassa siten, että kaava- ja tonttiasiat hoidetaan kuntoon ja priorisoidaan asiat niin, että päätöksenteko tukee yrittäjyyttä ja kasvua.

– Yrittäjiä arvostetaan ja heidän roolinsa nähdään täällä tärkeänä hyvinvointitekijänä. Ja vaikka itse ei olisi yrittäjä, eteläpohjalaisella on yrittäjämäinen asenne työntekoon. Monet yritykset sijoittavat yksikkönsä tänne juuri siksi, että seudulta löytyy osaavaa, ahkeraa ja työhönsä sitoutunutta työvoimaa, kertoo Kantonen.

Pitovoimaa ja vetovoimaa

Yrittäjämyönteisyys ei ole vain vetovoimatekijä Seinäjoelle.

– Viime vuosina on osoittautunut, että Seinäjoen yrittäjämyönteisyys tarkoittaa erityisesti pitovoimaa. Tämä on iso juttu, että pystymme jatkossakin toimimaan niin, että yritykset pysyvät alueella. Sen lisäksi, että kaupunki vetää yrityksiä puoleensa, niin saamme yritykset myös hyvin pidettyä täällä, kertoo Kantonen.

Joitakin suuria yrityksiä on ollut aikeissa muuttaa maakunnan ja Suomenkin rajojen ulkopuolelle. Seinäjoki on menestynyt myös tällaisissa kilpailutilanteissa.

– Seinäjoen uudelle Roveksen teollisuusalueelle rakennetaan tällä hetkellä useita isoja teollisuuslaitoksia. Esimerkiksi FinnPower Oy päätti pitää tehtaansa Suomessa, kun löytyi heidän tarkoitukseensa sopiva paikka hyvien kulkuyhteyk- sien varrelta. Yksi vaihtoehdoista oli siirtää toiminta ulkomaille.

Uusimmista suunnitelmista esimerkkinä Kantonen mainitsee Ideaparkin sekä Vapon uuden teollisen hiilen laitoksen mahdollisen sijoittumisen Seinäjoelle.

– Inexillä on yksi Suomen viidestä logistiikkapisteestä Seinäjoella. Posti on rakentanut ison elintarviketerminaalin Rovekseen. Meillä taitaa olla Suomen suurin pakastin, jossa on 7,5 miljoonaa kiloa lihaa varastoituna. Seinäjoki on elintarvikeketjun kaikilla sektoreilla vahva keskittymä.

Seinäjoen valtti on otollisen yritysilmaston ja osaavan työvoiman lisäksi kaupungin maantieteellinen sijainti.

– Seinäjoki kiinnostaa useita yrityksiä sijaintinsa vuoksi, sillä täältä on hyvät kulkuyhteydet joka suuntaan. Maanteitse pääsee uutta itäväylää pitkin nopeasti etelään ja pohjoiseen. Roveksen teollisuusalueella on isot logistiikkakeskukset. Myös rautatieyhteydet toimivat moneen suuntaan.

Kosketus joka yritykseen

Into Seinäjoen tavoitteena on kontaktoida paikkakunnan kaikki yritykset vähintään kerran. Seinäjoella on toimipaikka lähes 4000 yrityksellä.

– Pyrimme tavoittamaan kaikki. Teemme Uusyrityskeskuksen ja Seinäjoen yrittäjien kanssa tiivistä yhteistyötä. Tiedän, että ihan joka paikassa yrityksiin ei saada edes ensikosketusta. Kontakteja kertyy nyt noin 800 vuodessa.

Kontaktoiminen tehdään erilaisten koulutustilaisuuksien ja yrittäjille suunnattujen tapahtumien kautta sekä henkilökohtaisilla yhteydenotoilla.

– Oma ryhmänsä ovat ne yritykset, jotka eivät vielä toimi Seinäjoella. Maakuntakeskuksen tavoitteena ei ole haalia yrityksiä oman maakunnan muilta paikkakunnilta, vaan pitää yritykset maakunnassa ja houkutella uusia kasvuyrityksiä tänne, Kantonen tiivistää.

Kehityssuunta positiivinen

Koko 2000-luvun myönteisenä jatkunut kehityssuunta innostaa yritysinvestointeihin Seinäjoella.

– Kun yritysinvestointien kokonaismäärää arvioitiin ja laskimme seuraavan neljän vuoden aikana toteutuvat investoinnit, pääsimme yli miljardin euron investointipottiin, Kantonen kertoo.

Yli 60 000 asukkaan Seinäjoki on muuttovoittokunta. Väestö kasvaa 600-800 asukkaan vuosivauhtia.

– Seinäjoen asukasmäärä kasvaa suhteellisesti ottaen eniten Suomen suurista kaupungeista.

Seinäjoella vallitsee yritysmyönteinen ilmapiiri. Kuvassa kehitysyhtiö Into Seinäjoki Oy:n toimitus- johtaja Hannu Kantonen.

 

Mitä mieltä yrittäjät itse ovat Seinäjoesta?

Eri alan yrittäjiltä kysyttiin kokemuksia ja näkemyksiä Seinäjoen ilmapiiristä. Keskeisiksi arvoiksi nousivat yhteisöllisyys, kannustavuus ja yrittäjähenkisyys.

 

Tekemisen meininki

Ville Orrenmaa | Myynninmaailma

”Parasta yrittäjyydessä on onnistumiset. Meidän yrityksemme toimii Seinäjoella koska täällä on tekemisen meininkiä ja koska alue kasvaa vauhdikkaasti.

Seinäjoki on yrittäjyyden ykköskaupunki, koska yrittäjyys on täällä verissä ja se näkyy kaikessa tekemisessä. Täällä on mille tahansa yritykselle loistavat kasvun mahdollisuudet. Jos kuvailisin Seinäjokea yhdellä sanalla, se olisi kasvu.”

 


Yhteen hiileen

Joni Syrjälä | Kontiomaa

”Me toimimme Seinäjoella, koska täällä on yhteen hiileen puhaltamisen tyyli ja vahva tekemisen meininki.

Meille tärkeintä on kova halu menestyä ja auttaa myös muita yrityksiä menestymään. Meillä on todella korkea työmoraali, eikä täällä jäädä murehtimaan maailman kovuutta. Seinäjoki toimii, koska täällä on

markkinat ja palvelut, vaikka mihinkä ilmansuuntaan pyyhkäisee. Jos kuvailisin Seinäjokea yhdellä sanalla, sana olisi lämmin.”

Kasvun paikka

Miira Häggblom ja Laura Laukka | Vihreä Willa

”Meille yrittäjyydessä kaikkein tärkeintä on oman vision toteuttaminen, vastuu ja vapaus. Yrityksemme toimii täällä, koska

Seinäjoki on meille koti ja me ollaan tosi ylpeitä juuristamme. Seinäjoki on yrittäjäkeskeinen kasvukeskus, jossa toisten tukeminen on todella vahvaa. Suosittelemme Seinäjokea, koska täällä arvostetaan kasvollisia pienyrittäjiä, jotka toimivat suurella sydämellä. Yhdellä sanalla Seinäjoki on kannustava.”

 


Huippu ilmapiiri

Laura Lehtilä | T2M

”Seinäjoki on yrittäjyyden ykköskaupunki, koska täältä on nuoren yrittäjän hyvä ponnis- taa maailmalle.

Minulle tärkeintä yrittäjyydessä on asiakkaiden ja muiden yrittäjien innostaminen sekä huippuhyvä meininki. Toimimme Seinäjoella, koska täällä uskalletaan toimia rohkeasti. Suosittelen Seinäjokea, koska täällä on jäätävän hyvä ilmapiiri. Jos kuvailisin Seinäjokea yhdellä sanalla,se olisi vahva.”

 

 


Yhteinen tavoite

Iiro Takala | K-rauta Seinäjoki

”Minulle tärkeintä yrittäjyydessä on se, että aamulla on hauska mennä töihin. Ja kun lähden töistä, jää fiilis, että huomennakin on kiva päivä. Me toimimme Seinäjoen talousalueella, koska alue kehittyy ja yritys sen mukana.

Yrittäjyyden ykköskaupunki rakentuu alueyrityksistä, joilla on yhteinen tavoite: tehdä maali. Seinäjoen ilmapiiri on poikkeuksellinen ja täällä on hyvätyövoiman saanti, laadukkaat koulutuslaitokset, kaikille kyllä löytyy työntekijöitä. Yhdellä sanalla Seinäjoki on kilpailukykyinen.”

 


Into Seinäjoki Oy

  • Tarjoaa tukea yritys­ toiminnan aloittamiseen ja kilpailukykyisten liike­ ideoiden jalostamiseen.
  • Kasvua ja uudistumista myyntiliideillä, asiantunti­ jaklinikoilla sekä verkostoitumistapahtumilla
  • Yritysten kumppani kaupunkiin sijoittumisen edistämisessä.