Ruostumattoman teräksen uudet kasvot

Ruostumattoman teräksen uudet kasvot

Rosterinen StalaTex tuo persoonallisempaa ilmettä keittiöön.

Ruostumattoman teräksen uudet kasvot

Kuvioitu rosteri on aikaa ja katsetta kestävä uutuus keittiön pintoihin.

Teksti Elina Teerijoki Kuva Stala

Ruostumaton teräs on klassinen ja teknisesti toimiva materiaali keittiön pintoihin. Se on täysin kierrätettävä, kestää hyvin kulutusta ja on kaiken lisäksi hygieeninen. Nyt rosterin saa myös kuvioituna versiona, jonka käyttöominaisuudet ovat paremmat kuin perinteisen ruostumattoman teräksen.

StalaTex™ on lahtelaisen Stalan oma innovaatio.

– Pohdimme vuosien ajan, miten klassisen, mutta aina samannäköisen rosteripinnan voisi uudistaa. Laserilla tehtävä kuviointi oli vastaus kysymykseen, kertoo Stalan toimitusjohtaja Pasi Kallio.

Laserkuvioinnilla oli ennen StalaTexiä valmistettu pieniä, tuotemerkinnän tyyppisiä kuviointeja teräkseen. Stalassa alettiin pohtia, voisiko samaa tekniikkaa soveltaa suurempiinkin pintoihin. Vain vähän energiaa kuluttava lasertekniikka sopi myös Stalan ajatukseen ympäristön kannalta kestävästä tuotteesta.

StalaTexin kuviointi ei ole perinteinen kaiverrus tai kohokuvio, vaan se tuotetaan laserin avulla rosterin pintakerrokseen erittäin ohuesti. Käsin kosketettaessa pintakuviointia ei tunne – ruostumaton teräspinta tuntuu vain sileältä. Valon suunta vaikuttaa kuvion erottumiseen.

– Asiakkaat ovat yleensä hyvin hämmästyneitä huomatessaan, ettei kuvio tunnu koskettaessa lainkaan.

Ruostumattoman teräksen edut, hygieenisyys ja helppohoitoisuus, korostuvat StalaTexissä, jota huolletaan samaan tapaan kuin perinteistä rosteripintaa. Ruostumattoman teräksen ominaisuuksiin kuuluu, että sen pintaan tulee pieniä naarmuja. Vaikka naarmuuntuminen kuuluu ruostumattoman teräksen ikääntymiseen, kuviopinta auttaa rosteria ikääntymään tyylikkäästi, kun naarmut katoavat pinnan kuvioinnin sekaan.

Aikaa kestävä design

Stalassa ymmärrettiin, että koska kyse on pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitetusta tuotteesta, designiin on panostettava. StalaTex-mallistossa, joka lanseerattiin vuonna 2019, on kahdeksan erilaista kuosia. Malliston suunnittelija Harri Koskinen on käyttänyt työssään pohjana aiheita pohjoismaisesta luonnosta.

– Malliston on kestettävä pitkään, ja luontoaiheet ovat ikuisia. Keittiökalusteet eivät ole pikamuotia, Pasi Kallio sanoo.

StalaTexiä käytetään eniten keittiöiden työtasoissa, joissa ruostumaton teräs on perinteinen vaihtoehto. Suosittuja ovat myös keittiöiden välitilapaneelit, jotka korvaavat kaakeloinnin tai lasipinnan.

Kallio kertoo, että StalaTex on pikku hiljaa kivunnut perinteisten rosterituotteiden rinnalle. Tällä hetkellä noin viidennes Stalan valmistamista keittiötasoista on kuvioituja.

StalaTex Panel –välitilalevyä on helppo käyttää pintaremontissa: se tilataan mittojen mukaan, ja asennus onnistuu vaikkapa vanhan seinämateriaalin päälle. Suunnittelun apuna asiakkaalle toimii Stala Designer -suunnittelutyökalu.

Kallio vihjaa, että uusia käyttökohteita on jo suunnitteilla.