Retkeile mukavasti säässä kuin säässä

Retkeile mukavasti säässä kuin säässä

Jyrki ja Tiina Grönlund auttavat luonnossa liikkujia löytämään sopivat varusteet.

Retkeile mukavasti säässä kuin säässä

Luontoelämyksistä nauttii, kun on mukava olla. Armeijavarusteet ovat kestävä valinta vaihteleviin säihin.

Teksti Hanna Moilanen  Kuva Tauno Herranen

Suomalainen luonto kutsuu vastuttamattomasti retkeilijöitä, metsästäjiä ja kalastajia poluilleen, jokivarsiin ja retkeilyreiteille. Tänä vuonna koronapandemian aiheuttamien vaikutusten, kuten matkustusrajoitusten ja sosiaalisten kontaktien, vähentymisen vuoksi tähän kutsuun on vastannut yhä useampi. Luonnon helmassa mieli pääsee rauhoittumaan ja virkistymään. Poikkeuksellisten aikojen keskellä on jäljellä asioita, jotka pysyvät.

Halu auttaa toisia saamaan mahdollisimman hyviä luontokokemuksia sai Jyrki Gönlundin ja Tiina Grönlundin perustamaan Vaeltajan Eräreppu -liikkeen Varkauteen. Vaeltajan Eräreppu on varustanut luonnossa liikkujia jo yli 10 vuoden ajan.

– Vaellus- ja retkivarusteiden täytyy olla kestäviä ja mukavia. Säät voivat vaihdella, ja varusteiden tulee pystyä mukautumaan siihen, Jyrki Grönlund tiivistää.

Mukava olo tarkoittaa, että luonnossa liikkujaa ei palella, kengät eivät hierrä, reppu istuu mukavasti selässä ja jalat pysyvät kuivina märälläkin säällä.

Varusteisiin pitää voida myös luottaa. Teltta ei saa revetä ensimmäisestä tuulenpuuskasta. Jos sattuu  eksymään tunturiin, mukana on hyvä olla lämpimiä varusteita  sekä ylimääräistä ruokaa.

Armeijavarusteet kestävät

Retkeilijöille on tarjolla nykyisin monenlaisia varusteita. Klassikkotuotteet ovat varma valinta laatua arvostavalle luonnossa liikkujalle. Vaeltajan Erärepusta ja liikkeen verkkokaupasta löytyy paljon tuotteita, jotka on tehty samalla mallilla ja materiaaleilla kuin armeijan tuotteet.

Puolustusvoimien nykyvarusteet ovat pitkän kehityksen tulos. Niissä on helppo liikkua, ja ne soveltuvat erinoimaisesti suomalaiseen luontoon. Armeijatuotteet sietävät kulutusta ja pesua. Sen lisäksi vuodesta toiseen kestävinä ne ovat myös ekologinen valinta.

– Kaupallisessa toiminnassa tuotteet on pakko saada markkinoille, mutta armeijalla tällaista pakkoa ei ole. He voivat testata ja parantaa tuotteita vuosikausien ajan, Jyrki Grönlund avaa.

Suomen armeijan M91-kenttäpoolo on yksi kestosuosikkeja. Myös maastokuvioista armeijan lierihattua eli niin kutsuttua seikkailijan lakkia menee paljon.

– Meidän M05-asumme ovat myös M05RES-hyväksyttyjä. Niitä saa käyttää Puolustusvoimien tilaisuuksissa ja reservin kertausharjoituksissa, Tiina Grönlund muistuttaa.

Vaeltajan Erärepusta ja liikkeen verkkokaupasta löytyy kaikki tarvittava päiväretkelle, metsästysreissulle tai viikkojen vaelluksellekin.

Kestosuosikki M62

Bunkkeri-kyltti ohjaa armeija-etsijän alakertaan. Siellä on tarjolla armeijaylijäämää edulliseen hintaan. Täältä verkkokaupasta tilatut tuotteet lähtevät postin kautta eri puolille Suomea.

– SA M62 -puku on yksi kestosuosikki. Puuvillaisena se on hengittävä ja mukava syksyn lämpimiin keleihin. Myös saksalainen parkatakki on suosittu, Grönlundit esittelevät.

Armeijan ylijäämätuotteet ovat olleet käytössä, mutta niistäkin osa on ollut varastossa ja on siten käytännössä kuin uusia. Valikoimaa löytyy Suomen armeijan lisäksi esimerkiksi Puolasta, Saksasta, Briteistä ja Sveitsistä.

– Armeijan kaasumaskilaukkua menee paljon, kuten myös Saksan armeijan talvirukkasta. Maastoverkkoakin löytyy.

Ylijäämäosaston valikoima vaihtelee sen mukaan, miten armeijoissa tehdään poistoja. Jos bongaa mieleisen tuotteen, se kannattaa ostaa saman tien. Uutta erää ei välttämättä ole tulossa ihan heti saataville.

Villa on varma valinta

Retkeilyharrastuksen hyvä puoli on se, että vaellusta varten hankitut varusteet toimivat myös lähiluonnossa liikkuessa vaikkapa koiran kanssa päivittäisillä lenkeillä.

– Hyvien kenkien merkitystä ei voi painottaa liikaa, Jyrki Grönlund sanoo.

Vaihteleviin sääolosuhteisiin kannattaa varautua valitsemalla perusvarusteet niin, että niillä pärjää monenlaisessa säässä. Kevyillä lisävarusteilla voi vaikuttaa paljon omaan mukavuuteen. Esimerkiksi kaulurin avulla saa tehtyä avokaulaisesta villapaidasta huomattavasti lämpimämmän, ja kevyt sadeviitta suojaa kastumiselta.

Kerrospukeutumisen merkitys korostuu varsinkin syksyn ja talven taitteessa, jolloin yöt voivat olla kylmiä, mutta päivällä aurinko lämmittää. Aluskerros pitää ihon kuivana, välikerros lämpimänä, ja kuorikerros puolestaan suojaa tuulelta ja sateelta.

Villatuote on varma valinta monenlaiseen säähän. Nykyaikaiset merinovillatuotteet eivät kutita ihoa ja niillä pärjää yhtä lailla paukkupakkasissa kuin trooppisissa helteissäkin.

– Villa lämmittää märkänäkin, toisin kuin monet muut materiaalit, Tiina Grönlund muistuttaa.