Rentoudu käsityön parissa

Rentoudu käsityön parissa

Wetterhoffin suunnittelija Sari Aaltosen mielestä ryijyn tekeminen on terapeuttista. Vaikka se on hidasta, on lopputulos aina silmiähivelevän kaunis.

Rentoudu käsityön parissa

Wetterhoffin talo Hämeenlinnan ydinkeskustassa on luovien alojen yritysten talo, jossa elää Fredrika Wetterhoffin perintö.

Teksti Taneli Tuokko  Kuva Tapio Aulu

Fredrika Wetterhoff (1844-1905) omisti koko elämänsä vähävaraisten tyttöjen kouluttamiseen. Vierailtuaan Hämeenlinnan naisvankilassa hän sai kipinän perustaa tyttöjen työkoulun, jonka ohjaavana ajatuksena oli tarjota vähävaraisille tytöille ammatti, kohentunut itsetunto ja toimeentulo.

Kuoltuaan vuonna 1905 Fredrika Wetterhoff testamenttasi koko omaisuutensa omaa nimeään kantavalle säätiölle, joka jatkaa hänen elämäntyötänsä vielä tänäkin päivänä. Säätiö edistää käsi- ja taideteollisuutta, muotoilua, niiden ammattitaitoa ja kulttuuria. Keskuksena toimii Hämeenlinnan ytimessä sijaitseva Wetterhoffin talo.

– Fredrika aloitti oman asuntonsa vintillä. Kun hän haki lisää tilaa, niin hän osti tämän kiinteistön, jossa nykypäivänä edelleen olemme. Vuonna 1902 perustettiin oma myymälä, jossa myytiin työkoulun oppilaiden ompelu- ja kutomistöitä, kertoo säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen.

Nykypäivänä Wetterhoffin säätiötä tukemaan on perustettu osakeyhtiö, joka vastaa liiketoiminnasta. Myymälä on ainutlaatuinen sisustus-, käsityö- ja lahjakauppa, jota tukee verkkokauppa. Molemmista löytää Wetterhoffin omalla reseptillä valmistetut ja värjätyt langat, ryijyt ja tee itse -tarvikepaketit. Pohja-ajatus on edelleen sama: käsityötaidon ylläpitäminen ja säilyttäminen, kuten jo Fredrikan ajoista lähtien.

– Wetterhoffin talo on muutakin kuin myymälä. Meillä on esimerkiksi myyntitapahtumia, teemaviikkoja ja konsertteja. Koko talo on avoinna ja haluamme näyttää, mitä kaikkea täällä tehdään. Kaiken lisäksi meillä on tunnelmallinen kahvila. Täällä ei ole kiire, vaan tänne kannattaa tulla viihtymään.

Kotimaisuus on vahvaa

Wetterhoffin tuotteet ovat vahvasti kotimaisia. Langat ovat pitkän tuotekehittelyn tulos, jossa ei tingitä piiruakaan kestävyydestä, laadukkuudesta ja kulloiseenkin käyttötarkoitukseen sopivuudesta.

– Kotimaisuus on mukana niin vahvasti kuin se vain voi olla. Ihan kaikkea emme kuitenkaan saa koto-Suomesta. Omien lankojen raakalanka tulee meidän reseptillä ulkomailta; toinen Norjasta ja toinen Italiasta. Mutta sen jälkeen kaikki muu tapahtuu Suomessa.

Kotimaisuuden lisäksi Wetterhoffin tuotteissa näkyy historia: ryijyjen vanhimmat mallit ovat 1900-luvun alusta. Ryijy on perinnetekstiili, joita käytettiin peittoina ja lämmikkeinä sekä nykyajan mukaisesti sisustuksessa seinällä. Nykyään mallistossa on myös uusia ja moderneja malleja. Wetterhoffin ryijyt myydään joko tarvikepaketteina tai valmiiksi tehtyinä.

– Ryijy vaatii paljon suunnittelua ja tekeminen aikaa. Itse tekniikka on helppo, mutta hidas. Yhden ryijyn pelkkään ompelemiseen tai kutomiseen voi mennä kuukausia, mutta lopputulos on silmiä hivelevä ja se kestää vuosikymmeniä, kertoo Wetterhoffin suunnittelija Sari Aaltonen.

Yrjö-Koskinen arvelee, että yksi syy sille, miksi ryijy on sisustustekstiilinä nostanut uudelleen päätään, on ryijyn tekemisen terapeuttisuus.

– Siinä yhdistyy käden ja aivojen toiminta, joka tuottaa suurta mielihyvää. Varsinkin koronan aikana on huomattu, että ihmiset kaipaavat jotain tekemistä käsilleen. Ryijyn itse tekemisessä todellakin näkee jatkuvasti työn etenemisen ja sen, mitä tekee.

Käsityöläisen aarreaitta

Wetterhoffin tuotevalikoima on käsityöharrastajan aarreaitta. Sieltä löytyy muun muassa tee se itse -tuotepaketit, joissa on valikoimaa niin vasta-alkajalle kuin kokeneellekin. Mukana on neule-, kirjonta- ja virkkauspaketteja, joiden parissa voi viettää puolesta päivästä aina moniin kuukausiin.

– Suosimme rentoa ja stressitöntä elämää. Matka on yhtä tärkeä kuin lopputulos, aloittaa Pirkko Lehto, joka vastaa Wetterhoffilla käsityötarvikkeista, -paketeista, langoista ja ryijyistä.

Lehto kertoo, että valikoimasta löytyy esimerkiksi pienempiä ryijytyynyjä, joilla voi tutustua ryijyn tekemiseen matalalla kynnyksellä.

– Ryijyn tekemistä ei tarvitse heti aloittaa isosta seinävaatteesta, vaan voi aloittaa pienestä ja oppia tekniikan rauhassa. Valikoimasta löytyy paljon tekemistä erilaisilla tekniikoilla, jotta jokaiselle asiakkaalle löytyy varmasti omansa.