Aarno Insinööritoimistolle jokainen rakennus on yksilö, jolla on oma historiansa, tarinansa ja energiansa. Kuva Aarno Insinööritoimisto.
Rakentaminen

Saneerausta vanhaa kunnioittaen

Vanhojen rakennusten korjausrakentamista määrittää moni asia. Vanhaa kunnioittava mutta toimiva peruskorjaus lähtee jokaisen kohteen oman, yksilöllisen tarinan ymmärtämisestä.

Teksti Joonas Ranta

Etelä-Helsinkiin nousee tällä hetkellä uusia kattohuoneistoja vanhojen arvokiinteistöjen huipuille. Samalla eräs 1900-luvun alun arvokiinteistö sai julkisivuremontin yhteydessä uudet erkkeritornien kuparikatot asuntojen ulkopuolelle sekä kullatut rappunumerot seiniinsä. Kolmannen taloyhtiön asuntoon luotiin puolestaan oma peruskorjattu uima-allasosasto.

Hankkeita yhdistää yksi tekijä. Useiden vanhojen taloyhtiöiden julkisivuja, vesikattoja sekä vesi- ja viemärijohtoja saneerannut Aarno Insinööritoimisto on erikoistunut laajoihin ja haasteellisiin peruskorjauksiin erityisesti projektinjohtajan roolissa.

–  Mitä vaikeampi keissi, sitä parempi meille, naurahtaa Aarno Insinööritoimiston toimitusjohtaja Tapani Aho.

Vanhojen rakennusten korjausrakentamisen toteutusta määrittää moni asia suojellun talon ulkoseinärakenteista vuosisadan alun jugendtalon julkisivun ehostamiseen.

–  Me haluamme oikeasti perehtyä ja ymmärtää rakennusta ja sen ihmisiä – asukkaita ja osakkaita. Erityisesti vanhoissa taloyhtiöissä työn hyvä lopputulos kunnioittaa talon historiaa. Se voidaan taata kyseisen talon tarina, asukkaat ja aiemmat ratkaisut tarkasti tuntien.

Kiireestä kosteusongelmia

Aarnon väen into tarttua haastaviin projekteihin ei tarkoita työtilausten kasautumista hallitsemattomiksi urakkapinoiksi.

–  Jos ottaisimme vastaan työkantaa yli kapasiteettimme, joutuisimme tinkimään taloille antamastamme ajasta ja näin työmme lopputuloksesta, Aho painottaa.

Yritys näkee työssään aiempien saneerausten kiireen ja säästämisen aiheuttamia ongelmia. Kiireessä tehdystä työstä tai menneisyyden huonoista päätöksistä johtuen taloyhtiö on voinut kärsiä vaikkapa kosteusongelmista kymmeniä vuosia.

 

Olemme tehneet työmme hyvin, kun
muutoksia ei edes havaitse ulospäin.

 

 

 

–  Monien vanhojen kohteiden nykytilanne on se, että rakenteissa on kosteusongelmia. Julkisivumuurauksen sisäpuolella ei ole ilmarakoa. Putkiremonteissa märkätiloja ei ole joskus saneerattu lainkaan, vaikka niistä puuttuu kunnolliset vedeneristeet. Luullaan, että näin saavutetaan sama lopputulos, mutta se on itsensä pettämistä.

Joskus menneisyyden suunnitteluratkaisuissa ei ole vain osattu huomioida kaikkea tarvittavaa. On säästetty vääristä kohteista, eli suomeksi sanottuna ostettu halvinta mahdollista.

Yksilöllistä osaamista

Aarnon referenssit ovat yhtä kirjavia kuin rakennusten tarinatkin. Linja- ja vesikattosaneerausten lisäksi toimisto osallistuu aktiivisesti arvotalojen julkisivujen peruskorjauksiin. Esimerkkejä on lukuisia. Vanhan kunnioittaminen voi näkyä vaikkapa ikkunoiden uusimisessa niin sanotuin perinneikkunoin.

–  Satavuotiaan talon kertaalleen vaihdetut 1960 luvun kippi-ikkunat kannattaa vaihtaa perinneikkunoihin ja palauttaa rakennuksen alkuperäinen ulkoasu, Aho huomauttaa.

Vanhojen kohteiden peruskorjaus vaatii myös yhteistyötä viranomaisten kanssa. Aarno on käynyt paljon keskusteluja muun muassa Espoon kaupunginmuseon kanssa. Yhteistyön kautta on voitu säilyttää omaleimaisten talojen ulkonäkö samalla kun ulkoseinärakenteiden ominaisuuksia ja toimivuutta on saatu parannettua.

–  Näissä tapauksissa olemme tehneet työmme hyvin, kun muutoksia ei edes havaitse ulospäin, Aho naurahtaa. 

 

You Might Also Like