Ramboll Oy:n projekti-insinööri Erkki Yli-Hukka ja IMI Hydronicin tekninen päällikkö Mikko Lättilä tutkivat uusimpia lianerottimia. Kuva Joona Raevuori.
Rakentaminen

Oikea ratkaisu ehkäisee ongelmat ennalta

Lämmitys- ja jäähdytysverkostoihin on kertynyt usein paljon likaa, mikä aiheuttaa kalliiksi tulevia korjauksia. Uudenlainen lianerotin tarjoaa ratkaisun ehkäistä LVI-järjestelmien ongelmia jo ennalta.

Teksti Anna Gustafsson

Espoon Leppävaarassa on rakenteilla suunnittelu- ja konsultointiyritys Rambollin uusi Suomen pääkonttori. LVI-tuotteita ja sisäilmastoratkaisuja tarjoavan IMI Hydronic Oy:n tekninen päällikkö Mikko Lättilä ja Rambollin projekti-insinööri Erkki Yli-Hukka nousevat hissillä upouuden rakennuksen ylimpään kerrokseen. Siellä sijaitsee yksi toimistorakennuksen kolmesta konehuoneesta, josta löytyy IMI Hydronicin toistaiseksi suurin Suomeen asennettu Zeparo G-Force
-lianerotin. Rakennuksesta löytyy useiden lianerottimien lisäksi muitakin IMI Hydronicin tuotteita. 

LVI-urakkana Rambollin pääkonttori ei ole ihan siitä pienimmästä päästä. Jopa 19 000 kerrosneliötä pitää sisällään yli tuhat työpistettä. Työntekijät pääsevät uuteen konttoriinsa maaliskuussa. Yli-Hukka on toiminut pääkonttorihankkeen LVI-suunnitteluprojektin päällikkönä. Hän halusi rakennukseen varmatoimiset ja helposti huollettavat verkostojen lianerottimet.

–  Halusin tähän kohteeseen ratkaisun, jossa mahdolliset ongelmat ehkäistään jo ennalta. Laitteiksi valikoituivat IMI:n Zeparo G-Force lianerottimet, Yli-Hukka kertoo.

Tehokkaampi menetelmä

LVI-järjestelmään kertyy helposti likaa myös käytön aikana, usein huonon paineistuksen seurauksena. Lian kertyminen kasvattaa energiankulutusta ja aiheuttaa monenlaisia huolto- ja korjaustarpeita, joista osa voi tulla kalliiksikin. Lian-
erottimista perinteiset mutapussit ja suodattimet tukkeutuvat, eivätkä nappaa kaikkein pienimpiä likapartikkeleita. 

Yli-Hukka pitää mutapusseja ja suodattimia LVI-verkoston lianerottimina hankalina huoltaa, erityisesti Zeparo G-Force -lianerottimeen verrattuna. IMI Hydronicin ratkaisun etuna on myös helppo asennus ja se, että laite ei voi tukkeutua.
Zeparo G-Force -lianerottimen puhdistus on helppoa, sillä se voidaan huuhdella tyhjennysventtiilin kautta järjestelmän käytön aikana. 

–  Tekniikka on aika yksinkertainen, mutta silti tehokas. Syklonitekniikkaan perustuva lianerotus päävesivirtaamassa edustaa uutta tekniikkaa, eikä toista vastaavaa tuotetta löydy markkinoilta, Lättilä kuvaa. 

 

Ratkaisu edustaa uutta tekniikkaa,
eikä vastaavaa tuotetta löydy markkinoilta.

 

 

 

Perinteiset lianerotusmenetelmät perustuvat veden virtauksen hidastamiseen. Zeparo G-Force toimii päinvastaisella tavalla, kiihdyttäen veden virtausnopeutta. Teräksestä valmistetun laitteen sisällä syklonirakenne synnyttää veteen pyörteen, joka aiheuttaa keskipakoisvoiman. Koska lika painaa enemmän kuin vesi, likapartikkelit painautuvat pyörteen ansiosta lian-
erottimen ulkoseinämiä vasten. 

Lika kerääntyy laitteen pohjalle, josta se on helppo huuhdella venttiiliä avaamalla. Laitteen tehokkuus kasvaa veden virtauksen lisääntyessä. Esimerkiksi jäähdytysjärjestelmissä, joissa veden virtausteho on suurempi, lianerottelu tapahtuu vieläkin tehokkaammin. 

Kaikenlaisiin kohteisiin

Zeparo G-Force sopii hyvin asennettavaksi uudiskohteisiin, mutta Lättilä suosittelee sen asentamista myös saneerauskohteisiin. Laitteesta löytyy eri kokoisia versioita, jotka sopivat kerros- ja toimistotaloista aina omakotitaloihin asti. Ne voidaan asentaa joko pysty tai vaakatasoon, mikä helpottaa asennusta.

–  Varsinkin saneerauskohteissa löytyy vanhoista verkostoista paljon likakertymiä. Kun verkostoa lähdetään remontoimaan, lika lähtee liikkeelle, ja se on silloin hyvä kerätä pois, Lättilä kertoo

Lianerotin voidaan asentaa milloin vain, aina kun epäillään, että verkostoissa on puhdistustarvetta. Lisävarusteena Zeparo G-Forceen on saatavissa magneetti, jolla magnetiitin, eli mustan rautaoksidikerrostumien, poistaminen on mahdollista. 

Lisäksi saatavilla on myös automaattinen ilmausventtiili ZUTX. Syklonirakenteen ansiosta lian-
erottimen sisällä paine vesipyörteen keskellä pienenee, jolloin ilmakuplat erottuvat vedestä, ja ne voidaan poistaa erottimen päälle asennettavan ilmausventtiiliin avulla.

 

You Might Also Like