Ruukki Constructionin Alajärven yksikön liiketoimintapäällikkö Jukka Joensuu kehottaa harkitsemaan julkisivun korjausta koko kiinteistön purkamisen sijaan. Kuva Niko Saarinen.
Rakentaminen

Julkisivun kohennus uudistaa vanhan toimitilan

Kun aika ajaa toimitilojen ohi, on oikea hetki päivittää tilat nykyajan tarpeisiin. Puntarointi kiinteistön purkamisen ja korjaamisen välillä vaatii selvittelyä.Rakentaako uusi vai korjatako vanha? 

Teksti Outi Rantala

Toimitilojen uudistustarve johtaa toisinaan vanhan rakennuksen purkamiseen. Joskus kuitenkin hyvärunkoisen rakennuksen kunnostaminen tuottaa toivotun lopputuloksen. Korjaaminen on myös kustannustehokas vaihtoehto.

–  Suomessa, varsinkin kasvukeskuksissa, rakennetaan voimakkaasti. Herkästi päädytään purkamaan hyviäkin rakennuksia, jotka olisivat korjattuna täysin käyttökelpoisia ja palvelisivat uudistettuina vielä vuosikymmeniä, toteaa liiketoimintapäällikkö Jukka Joensuu Ruukki Constructionin Alajärven yksiköstä.

Yritys valmistaa Alajärven tehtaalla sandwich-paneeleja. Rakennuksen julkisivun uudistamiseen sopivat Ruukin Liberta-julkisivukasetit, Design-levyt ja erilaiset Lamella-julkisivulamellit.

Reilua ja avointa toimintaa

Ruukki on tunnettu rakennusalan asiantuntemuksestaan sekä reilusta ja avoimesta toiminnasta. Palvelupaketti räätälöidään aina asiakkaan tarpeisiin. Asiakas myös määrittää remontin laajuuden.

Joensuu käy arvioimassa kohteita ympäri Suomea. Kohteiden mitoituksessa hyödynnetään taky-metrimittausta, laserkeilausta ja etäisyysmittaria. Näin saadaan paras arvio kohteen laajuudesta ja julkisivukorjauksen sisällöstä.

Ruukki on kehittänyt omat korjausrakentamiseen soveltuvat testatut detaljit.

–  Tällä ennakkotyöllä saadaan toteutuksesta ja kustannuksista realistinen kuva. Projektit kestävät laajuudesta riippuen muutamasta viikosta aina useampaan kuukauteen.

Yksi viimeisimpiä Ruukin korjaamia kohteita löytyy  Vantaalta, jossa saneerattiin 8 000 neliömetrin logistiikkavaraston julkisivut.

–  Kiinteistö Oy Manttaalitie 5-7:n korjausprojekti valmistui puolessa vuodessa, Joensuu kertoo. 

 

Halvat ratkaisut voivat osoittautua
pidemmän päälle todella kalliiksi.

 

 

 

Toisessa pääkaupunkiseudun kohteessa Länsi-Auto Oy:n myymälärakennus uudisti ilmeensä seiniin asennetuilla Ruukin Design Venice S10 -profiililevyillä.

Joensuu tietää, että katto on usein ensimmäinen korjauskohde, kun rakennukselle tulee ikää. Ruukki on kehittänyt älykkäitä ratkaisuja kunnossapidon helpottamiseksi.

–  Viimeisin tuoteuutuus on kaikkiin Ruukin kantaviin poimulevyihin liitettävä seuranta- ja mittausjärjestelmä, joka kertoo lumikuorman perusteella oikean ajankohdan lumen poistamiselle.

Kiinteistöhuolto voi seurata lumitilannetta mobiililaitteelta, eikä katolle tarvitse turhaan kiivetä. Älykäs kattosensori tuo helpotusta sekä kiinteistön omistajalle että kiinteistön hoidosta vastaavalle.

Huolellista harkintaa

Kun rakennus vaatii uudistamista, isokin remontti on kustannustehokas vaihtoehto oikein toteutettuna. Joensuu toivoo kiinteistöjen omistajilta huolellista harkintaa kun pohditaan, purettaisiinko vanha uuden tieltä vai kokeiltaisiinko korjausrakentamisen keinoja.

–  Rakennuksen julkisivu on kuin yrityksen käyntikortti. Huolellinen valmistelu ja tarkasti tehdyt mittaukset auttavat tekemään varmasti oikean ratkaisun. Ei pitäisi hätiköidysti vain lähteä purkamaan vanhaa. Halvat ratkaisut voivat osoittautua pidemmän päälle todella kalliiksi, Joensuu muistuttaa.

Ruukilla on korjausrakentamiseen erikoistuneita kumppaneita ympäri Suomen. Heidän asiantuntemustaan tarvitaan, kun tehdään ehdotus kohteen korjaamisesta.

–  Haluamme laajentaa entisestään tätä asiantuntijoiden yhteistyöketjua ja näin pitää laadun korkealla, Joensuu toteaa.

Joensuu muistuttaa, että vanhan korjaaminen voi olla myös toimintaympäristön kannalta oikea tapa toimia. On aina yhteisön kannalta paras ratkaisu, jos esimerkiksi teollisuusalue pystyy laajentumaan vanhan rakennuskannan rinnalle.

Joskus uudisrakennuksen sijoittaminen vanhalle tontille ei onnistu, jolloin vanha rakennus kunnostetaan. Julkisivujen uudistamisen lisäksi Ruukki toteuttaa täydellisiä julkisivuremontteja.

–  Tämä tarkoittaa sitä, että rakennuksen runko jää pystyyn ja kaikki muu rakennetaan uusiksi. Samalla toteutetaan monesti myös energiaremontti, jolloin rakennus saadaan vastaamaan nykypäivän vaatimuksia, Joensuu summaa.

 

You Might Also Like