Koneellinen ilmanvaihtoremontti kannattaa tehdä vanhaankin kerrostaloon. Sen avulla paranevat niin asukastyytyväisyys, energiatehokkuus kuin talon rakenteiden hyvinvointi. Kuva Shutterstock.
Rakentaminen

Hyvä ilmanvaihto pitää talon ja asukkaat terveinä

Taloyhtiön linjasaneeraus on iso ponnistus. Samoilla rakennuspölyillä tehty ilmanvaihtoremontti säästää rahaa ja helpottaa asukkaiden arkea. Lopputuloksena säästyy myös energiaa. 

Teksti Vallox

Hyvä ilmanvaihto on talon ja sen asukkaiden terveyden kannalta tärkeä investointi. Kun tiiviit ikkunat ja höyrysulut eivät päästä kosteutta poistumaan, tiivistyy kosteus ennen pitkää rakenteisiin tai niiden pinnoille.  Tämä luo edellytykset homeen muodostumiselle ja rakennevaurioille. Koneellinen ilmanvaihto, jossa asumisesta syntyvä kosteus poistetaan ulos, on paras ratkaisu välttää kosteusvauriot ja niiden aiheuttamat terveydelliset haitat.

Jos taloyhtiöön on tulossa linjasaneeraus, kannattaa ilmanvaihtoremontti yhdistää siihen. Koska vanhemmissa taloissa ilmanvaihto saattaa viedä jopa 20-40 prosenttia lämmitysenergiasta, kannattaa ilmanvaihtoremontti jo pelkästään energiansäästön vuoksi.

– Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone lämmittää tuloilmaa poistoilman lämmöllä. Mitä parempi lämmöntalteenottokyky laitteessa on, sitä vähemmän kuluu lämmitysenergiaa kylmän ilman lämmittämiseen, kertoo Vallox Oy:n koulutuspäällikkö Ali Aaltonen. 

Tähtäimessä asukastyytyväisyys

Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenoton hyötysuhde on jopa yli 80 prosenttia, minkä lisäksi niissä on sähköä säästävät tasavirtapuhaltimet. Merkittävä energiansäästö saavutetaan myös tehostamalla ja pienentämällä ilmanvaihdon tehoa kulloisenkin tarpeen mukaan. 

Helppokäyttöisellä tilaohjauksella ilmanvaihdon säätely on vaivatonta. Ilmanvaihtoremontin myötä paranevat sekä energiataloudellisuus että asumisviihtyvyys.

Koska samankokoisissa kerros- tai rivitaloasunnoissa voi asukkaiden määrä vaihdella sekä pysyvästi että vuorokauden eri aikoina, on huoneistokohtainen ilmanvaihto paras ratkaisu. Sen myötä tarjotaan asukkaiden erilaisiin elämänrytmeihin mitoitettua ilmanvaihtoa. Mikäli ilmanvaihtoa automatisoidaan kosteus- ja hiilidioksidianturein, jää asukkaan harteille vähemmän säätämistä. Tällä tavoin saavutetaan myös entistä energiatehokkaampaa asumista.

 

Koneellinen ilmanvaihto on paras ratkaisu kosteusvaurioiden välttämiseen

 

 

 

Älykkäät ilmanvaihtokoneet tuovat helppoutta myös isännöitsijälle, koska ne voi liittää taloautomaatioon tai MyVallox Cloud -pilvipalveluun.

– Niiden avulla näkee muun muassa asuntojen huonelämpötilan, ilmanvaihdon tehon ja kosteusprosentin. Lisäksi suodattimien vaihtoaikojen hallinnointi onnistuu hyvin.

Pieni mutta tehokas

Ilmanvaihtokoneen ei tarvitse olla suuri huolehtiakseen asuntokohtaisesta ilmanvaihdosta. Valloxin uusin ilmanvaihtokone, Vallox 101, on suunniteltu juurikin pieniin tiloihin. Sen asennuskorkeus on optimoitu niin, että se istuu pesutornin päälle.

Kattoon asennettava ilmanvaihtokone on markkinoiden matalin ja helposti asennettavissa.

– Kattoasennuslevyn avulla tehty asennus on aiempaa helpompaa. Levyn voi asentaa valmiin kattopinnan alapuolelle tai upottaa osittain katon sisälle. Maalatun peitelistan ansiosta erillistä listoitusta ei tarvita, Aaltonen listaa koneen ominaisuuksia.

 

You Might Also Like