Metec Oy:n toimitusjohtaja Anu Kätkä kertoo mittausjärjestelmän tarjoavan isännöitsijälle reaaliaikaisen näkymän asunnon kulutuksiin ja olosuhdemittauksiin. Kuva Felt Fotografi.
Rakentaminen

Enemmän kuin vedenkulutuksen seurantaa

Vesimittarien asentaminen on oleellinen osa taloyhtiön putkiremonttia. Vedenkulutuksen tarkkailun lisäksi asuntojen lämpötilan ja ilmankosteuden seuranta on koko taloyhtiön etu.  

Teksti Joonas Ranta

Vuoden ollessa kylmimmillään alkavat isännöitsijöiden puhelimet ympäri Suomen piristä. Usein puhelimen toisessa päässä on asukas, jonka mielestä asunnossa on liian kylmä. Syyt voivat vaihdella lämmitysjärjestelmän asetuksista tai talon rakenteellisista ongelmista asukkaiden yksilöllisiin eroihin viileyden sietämisessä. Isännöitsijälle on joka tapauksessa oleellista saada tarkka kuva asunnon tilasta.

Moderni vedenmittausjärjestelmä tarjoaa samassa paketissa niin vedenkulutuksen, ilmankosteuden kuin lämpötilankin seurannan etänä ja reaaliajassa.

– Moni valveutunut taloyhtiö käyttää nykyään etäluettavia vesimittareita. Mittarit seuraavat vedenkulutusta, jonka pohjalta asukkaita laskutetaan. Tämä on hyvä asia, sillä se lisää tietoisuutta kulutustottumuksista ja tuo tasapuolisuutta taloyhtiöön. Kehittyneimmät järjestelmät vievät seurannan kuitenkin uudelle tasolle, kertoo etäluettavia mittausjärjestelmiä tarjoavan Metecin toimitusjohtaja Anu Kätkä.

– Hyvän järjestelmän tarjoama mittaustieto muodostaa kokonaisuuden, joka tuo kiinteistön ylläpitoon merkittävää lisäarvoa.

Kestävää energiankulutusta

Mittausjärjestelmän tarjoama seuranta ei ole vain vedenkulutuksesta laskuttavan tahon asia. Mahdollisiin poikkeustilanteisiin puuttuminen ajoissa säästää aikaa, vaivaa ja rahaa kaikilta osapuolilta. Asukkaan ollessa yhteydessä isännöintiin esimerkiksi kylmän asunnon vuoksi, voi isännöitsijä tarkistaa tilanteen samantien vaikka heti puhelun aikana. Yleisesti suositeltu lämpötila myös asumismukavuuden ja terveyden kannalta on 21–22 astetta.

Metecin VesiPlus-palvelu toimii pöytäkoneiden sekä mobiililaitteiden selainnäkymässä. Yksinkertainen näkymä tarjoaa jokaisen asunnon tiedon nopealla vilauksella.

– Huoneistokohtaisen järjestelmän kautta isännöitsijä näkee juuri senhetkisen tilanteen lisäksi myös esimerkiksi asunnon lämpötilahistorian sekä mahdolliset poikkeustilanteet. Kun tieto on saatavilla varmasti, turhat huoltokäynnit vähenevät ja kommunikointi asukkaan kanssa helpottuu.

– Lämpötilojen taso on paitsi taloudellinen myös ekologinen ja terveydellinen seikka. Moderni mittausjärjestelmä mahdollistaa nykyaikaisen, kestävään kulutukseen nojautuvan taloyhtiön toiminnan ja ideaalin lämpötilan asunnoissa.

Välitön tieto vuototilanteista

Erityisen tärkeää reaaliaikaisen tiedon saaminen on ongelmatilanteissa. Huoneistokohtaisessa seurannassa vuodot tai muut poikkeamat eivät jää huomaamatta. Isännöitsijä voi itse valita, millaisista poikkeustilanteista järjestelmä tälle erikseen ilmoittaa.

Vaihtelut kulutuksessa, lämpötilassa ja ilmankosteudessa voivat kertoa myös rakenteellisista ongelmista, joihin puuttuminen ajoissa on tärkeää koko kiinteistön kannalta.

– Kun tiputtavan hanan tai vaikkapa viikonlopuksi vuotamaan jääneen WC-istuimen aiheuttamat ongelmat huomataan heti, säästytään monelta vaivalta ja usein myös kustannuksilta, Kätkä painottaa. 

Ison putkiremontin yhteydessä lain vaatimat vesimittarit on helppo nähdä pakollisena lisänä. Oikea hankinta tarjoaa silti mittavat säästöt tulevaisuudessa. Lisäksi modernin ja monipuolisen ratkaisun hankkiminen taloyhtiöön on harvoin hinnasta kiinni. 

– Vedenmittausjärjestelmän hinta on noin prosentin luokkaa putkiremontin kokonaiskustannuksesta. Mittausjärjestelmän ominaisuuksista tinkiminen on varmasti väärä paikka säästää, Kätkä huomauttaa.

 

You Might Also Like