Renevon toimialajohtaja Jari Lehtonen sekä Hoasin perusparannuksien rakennuttajapäällikkö Laura Pääkkönen tekevät tällä hetkellä yhteistyötä Hoasin Hopeatien asuntojen parissa. Kuva Joona Raevuori.
Rakentaminen

Allianssimalli kannattaa myös korjausrakentamisessa

Korjausrakentamiseen erikoistunut Renevo toteuttaa opiskelija-asuntosäätiö Hoasin kohteiden peruskorjauksia allianssi-
mallilla. Työtapa taklaa mahdollisia riskejä jo suunnitteluvaiheessa. 

Teksti Joonas Ranta

Rakennusyritys Renevon toimiston värikäs neuvotteluhuone erottuu muuten perinteisestä toimistoympäristöstä. Post-it-lapuilla ja tulostetuilla Excel-kaavioilla vuorattu seinä muistuttaa enemmän startup-yrityksen ideointinurkkaa kuin rakennusfirman työskentelytiloja.

Sisustuksesta värisikermässä ei ole kyse. Työntekijöiden ja yhteistyökumppanien nähtäville asetellut suunnitelmat kuvastavat korjausrakentamisen allianssimallia. Allianssirakentamisessa kaikki käsillä olevassa hankkeessa mukana olevat sidosryhmät toimivat yhdessä alusta loppuun. Tämä koskee niin konseptointia ja suunnittelutyötä kuin varsinaista urakointia työmaalla.

Tehokasta yhteistyötä 

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin Pohjois-Haagassa sijaitsevan opiskelija-asuintalon perusparannustyöt ovat tällä hetkellä kehitysvaiheessa. Tätä urakkaa seuraa vielä neljä uutta niin ikään allianssissa suunniteltavaa ja rakennettavaa kohdetta. Hoas tarttui allianssimalliin aiemmista hankkeista ja niiden vaihtelevasta laadusta viisastuneena.

– Alihankkijoiden ja yhteistyökumppanien vaihtuessa tieto ei kumuloitunut, vaan jouduimme aina aloittamaan alusta, kertoo Hoasin perusparannuksien rakennuttajapäällikkö Laura Pääkkönen.

Hoasin suorittaman kilpailutuksen kautta yksi toteuttajaryhmittymään valituista yrityksistä on Renevo. Yhteistyö alkoi peruskorjaus-
hankkeen konseptoinnilla.

–  Jokainen kohteemme kattaa kehitys- ja toteutusvaiheen. Molemmissa vaiheissa hyödynnetään konseptikehitysvaiheessa laadittua sapluunaa rakentamiselle, toteaa toimialajohtaja Jari Lehtonen Renevolta.

Hoasin Hopeatien asuntojen määrä kasvaa urakassa 60 asunnosta 85 kappaleeseen, joista suuri osa on kovassa kysynnässä olevia yksiöitä. Urakka työmaalla alkaa kesällä 2019, ja asuinrakennuksen ensimmäinen porras valmistuu syyskuussa 2019. Uusi, kokonaisuudessaan valmis opiskelija-asuntola avaa ovensa tammikuussa 2020, eli noin vuoden kuluttua.

 

Myös työntekijät saavat avoimessa mallissa
oman äänensä paremmin kuuluviin.

 

 

 

Allianssissa yhteistyökumppanit näkevät kokonaiskuvan selkeästi. Tämä koskee myös kustannuksia. Avoimeen laskutukseen ja maksuliikenteeseen perustuvassa open book -periaatteen mukaan tehdyssä budjetissa vältytään myös ikäviltä yllätyksiltä. Kaikki hankinnat tehdään allianssissa yhdessä.

Allianssirakentaminen on Suomessa kovassa nousussa. Valtakunnallisesti kenties tunnetuin hanke on Tampereen tuleva raitiotie. Korjausrakentamisessa ja linjasaneerauksessa Hoasin tuleva kohde on kuitenkin ensimmäinen laatuaan.

–  Korjausrakentamisessa alliansseja on käytetty vähemmän, sillä kokonaisuus on useasti paljon monimutkaisempi. Uskomme kuitenkin vahvasti työmallin etuun myös tällä saralla, Lehtonen sanoo ja toteaa allianssista saatavan tiedon olevan suuri etu myös Renevon tulevissa hankkeissa.

Notkeasti nollavirhemalliin

–  Tyypillisesti uusi asunto on vaatinut jälkikorjauksia. Asukasta pyydetään kirjaamaan virheet, joita on korjattu jälkeenpäin. Allianssimallissa tämä aikaa ja vaivaa vaativa ongelma kuitenkin katoaa, Pääkkönen kehuu mallin mahdollistamaa nollavirheluovutusta.

Renevon neuvotteluhuoneen seinällä oleva tahtiaikataulu kuvastaa jokaisen asunnon edistymistä, työvaiheita sekä tarvittavaa työvoimaa vaihe vaiheelta. Asunnot rakennetaan yksi kerrallaan ja luovutetaan uusille vuokralaisille portaittain.

–  Jos asuntoja remontoitaisiin perinteisen mallin mukaisesti samaan aikaan, olisi mahdollinen virhe korjattava jokaisessa erikseen. Tahdistetussa mallissa tuota riskiä ei ole, Pääkkönen huomauttaa ja viittaa taulukon aalloissa eteneviin valmistustahteihin. 

–  Kaikki tieto jalkautuu suunnitteluvaiheesta aina työmaalle asti. Siellä suunnitelmien toteutus tehdään tehokkaasti tahtiaikataulun mukaan. Työntekijät saavat avoimessa mallissa myös oman äänensä paremmin kuuluviin työmaalla, Lehtonen jatkaa.

 

You Might Also Like