Rakennusalan konsultti päätöksenteon tukena

Rakennusalan konsultti päätöksenteon tukena

HTJ:n toimitusjohtaja Janne Ketolan mukaan jo pelkästään energiankulutuksen analysoinnista on välitöntä hyötyä omistajille tai vuokraisille.

Rakennusalan konsultti päätöksenteon tukena

Tiukentuvat energiatehokkuusvaatimukset ja vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantaminen ovat kysymyksiä, joita rakennuttajat ratkovat yhä useammin, kun energia- ja ympäristöasiat korostuvat rakennusalalla.

Teksti Anna Gustafsson  Kuva Aleksi Palmqvist

Rakennuttajatoimisto HTJ juhli vuoden alussa kahden vuosikymmenen ikää. Yritys on kasvanut voimakkaasti erityisesti viime vuosina, ja työntekijöitäkin on jo reilu 140. Työntekijäkaartista löytyy monenlaisia rakennusalan asiantuntija-ammattilaisia esimerkiksi talotekniikan, sähkötöiden ja LVI-ratkaisujen osalta. Energiatehokkuusosaamiselle on kasvava kysyntä, joten HTJ:nkin riveistä löytyy useampi nimenomaan energia-asioihin keskittynyt asiantuntija.

–  Suomessa rakennusmääräykset edellyttävät jo korkeaa energiatehokkuutta uudiskohteissa. Tämän lisäksi moni rakennuttaja toivoo vieläkin kunnianhimoisempaa otetta, varautuakseen osin tuleviin vaatimuksiin tai tavoitellessaan alhaisempia energiakuluja. Meidän roolimme on ratkaista, miten tavoitteisiin päästään ja seurata niiden toteutumista, kuvailee HTJ:n toimitusjohtaja Janne Ketola.

HTJ toimii asiantuntijakonsulttina monenlaisissa rakennushankkeissa. Konsulttitoimeksiannot voivat vaihdella muutaman tunnin neuvonannosta isoihin projekteihin, kuten esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän uuden terminaalin työmaahan tai Helsingin keskuskirjasto Oodin työmaavalvontaan.

Toimeksianto voi kattaa laajimmillaan rakennusten koko elinkaaren aina hankevalmistelusta käyttöönottoon. Rakennuksen käytön aikana HTJ:n asiantuntijat voivat varmistaa, että asetetut tavoitteet saavutetaan ja tekniikkaa käytetään mahdollisimman tehokkaasti.

–  Kiinteistöt alkavat olla jo todella kehittyneitä prosessilaitoksia, joissa on paljon automaatiota.

Vaatimukset tiukentuvat

Ilmastotavoitteet niin EU:ssa kuin meillä Suomessakin asettavat rakennusalalle tiukentuvia ympäristö- ja energiavaatimuksia. Lainsäädäntö ulottuu paitsi uudisrakentamiseen myös jo olemassa oleviin rakennuksiin, joiden energiatehokkuutta halutaan parantaa esimerkiksi peruskorjausten yhteydessä. HTJ konsultoi myös monien suojeltujen kohteiden korjaushankkeita.

–  Ne ovat mielenkiintoisia tapauksia, jos esimerkiksi tilaa uusille ilmanvaihtokoneille ei ole, ikkunoita tai julkisivua ei saa muuttaa ja silti energiatehokkuutta pitää parantaa. Aina olemme keksineet ratkaisun.

Investoinneilla säästöjä

Ketola kuvaa rakennusalaa hyvin ympäristötietoiseksi mutta realistiseksi. Energiaratkaisujen päätöksenteon tueksi kaivataan tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon investoinnit säästävät energiaa ja mitä niiden toteuttaminen maksaa. Ketola ottaa esimerkiksi aurinkopaneelit, joiden määrä erityisesti uudiskohteissa on kasvanut huimasti, suurelta osin investoinnin takaisinmaksuajan puolittumisen myötä. Myös tekniikka lämmön talteenottamiseksi poistoilmasta kehittyy koko ajan ja kiinnostaa rakennuttajia.

–  Rakennusten käyttö- ja ylläpitokustannuksista iso osa menee energiaan, joten asialla on sijoittajille merkitystä.