Puupanelointi onnistuu ammattilaisen vinkeillä

Puupanelointi onnistuu ammattilaisen vinkeillä

Yrittäjä Mika Marjolahti esittelee Ylöjärven Puun laajaa mallipalavalikoimaa, josta löytyy peräti 100 erilaista paneelia.

Puupanelointi onnistuu ammattilaisen vinkeillä

Puu on tämän hetken trendimateriaali sisustuksessa ja sisäremonteissa. Suosio kasvaa etenkin tehosteseinissä.

Teksti ja Kuva Ylöjärven puu

Näyttävällä paneloinnilla voi hyvin korvata makuuhuoneessa sängynpäädyn ja elävöittää olohuoneen tai kotitoimiston tunnelmaa. Parin nyrkkisäännön avulla työ käy helposti, kertoo Ylöjärven puun toisen polven yrittäjä ja osakas Mika Marjolahti.

Marjolahti tietää, mistä puhuu, sillä Ylöjärven Puun sisustuspuutuotteiden valikoima on yksi Suomen kattavimmista. Hyllystä löytyy noin 400 erilaista listaa, 100 paneelia ja 100 höylälautaa. Tuotteita toimitetaan ympäri Suomen.

Mitä leveämpi tai koristeellisempi paneeli, sen kalliimpi neliöhinta. Sama pätee myös muihin sisustuspuutuotteisiin. Säästöjä voi saada suunnittelemalla kuvion itse halvemmista materiaaleista ja yhdistelemällä eri tuotteita, kuten listoja.

– Leveät, valmiiksi käsitellyt paneelit ovat suosittuja, sillä niillä saa nopeasti näyttävän lopputuloksen aikaan. Valikoimaa on kuitenkin joka hintaluokkaan ja ammattitaitoinen myyjä osaa tässä auttaa. Tuotteita kannattaa tutkia myymälässä tai tilata näytekappaleet etukäteen kotiin, sanoo Marjolahti.

Mittaus säästää harmeilta

Puu on elävä materiaali, mikä pitää huomioida käytössä. Sisustuspuutavaran valmistajat suosittelevat, että puun pitää ennen asennusta antaa tasaantua kotona parista päivästä jopa pariin viikkoon. Ylöjärven Puulla tämä on huomioitu poikkeuksellisella palvelulla.

– Meillä on ainoana Suomessa ja luultavasti koko maailmassa kosteudenhallintajärjestelmä, joka ylläpitää myymälässä kodinomaiset olosuhteet. Tämä takaa mielenrauhan ja nopeuden, sillä tuotteet voi halutessaan asentaa heti.

Mittaamalla säästyy monta harmia. Nyrkkisääntö on varata materiaalia 5–10 prosenttia yli arvioidun tarpeen. Myös kodin listojen valinnassa on hyvä olla tarkkana.

– Yksi tyypillinen virhe on hankkia jalkalista, joka ei täysin peitäkään lattian ja seinän välistä rakoa.

Asennus suoralle alustalle

Kunnollinen alusta on hyvän lopputuloksen edellytys. Paneelit yleensä asennetaan alusrimoituksen päälle. Seinän suoruus tulee selvittää etukäteen ja tarvittaessa tasata alustan heitot kiilaamalla rimat. Myös ladontaan on hyvä kiinnittää huomiota.

– Useampia seiniä paneloidessa pitäisi paneloida kaikkia seiniä samanaikaisesti, ei yksi seinä kerrallaan. Samaan tahtiin etenemällä panelointi asettuu nätisti nurkkia myöten.

Kun tärkeimmät asiat on kunnossa, eli pohja on hyvä, paneeli tasaantunut ja materiaalia on riittävästi, voi tekemisestä nauttia.

– Puu on helppo materiaali työstää, eikä sen käyttö vaadi järin erikoisia työkaluja. Mahdolliset virheet ovat myös usein helposti korjattavissa, toteaa Marjolahti.