Puun istuttamisesta keino ehkäistä ilmastonmuutosta

Puun istuttamisesta keino ehkäistä ilmastonmuutosta

Ilmastokummien Matti Vilola uskoo, että puita istuttamalla voi pysäyttää ilmastomuutoksen. Hän iloitsee siitä, että talkoisiin on saatu mukaan muun muassa 15 kansanedustajaa.

Puun istuttamisesta keino ehkäistä ilmastonmuutosta

Tehokas tapa ehkäistä ilmastonmuutosta on sitoa hiilidioksidia metsiemme puumassaan. Ilmastokummit tarjoaa yrityksille ja yksityishenkilöille mahdollisuuden kuitata hiilijalanjälkensä puita istuttamalla.

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Ilmastokummit

Hallituksen tavoitteena on tehdä Suomesta maailman ensimmäinen hiilivapaa yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä. Ilmastokummit Oy:n hallituksen jäsenen ja operatiivisesta toiminnasta vastaavan Matti Vilolan mielestä toimenpiteet ovat tällä hetkellä riittämättömiä kovan tavoitteen saavuttamiseen. Vilola kumppaneineen päättikin kehittää konkreettisen toimintamallin, jolla kuka tahansa suomalainen voi taistella ilmaston lämpenemistä vastaan.

– Puiden istuttaminen on tehokkain tapa torjua ilmastonmuutosta, sillä puut varastoivat kasvaessaan hiilidioksidia runkoihinsa, oksiinsa, juuriinsa ja lehtiinsä. Yksi puukuutio pystyy sitomaan 1000 kiloa hiilidioksidia. Yritykset ja yksityishenkilöt voivat hyvittää hiilidioksidipäästönsä meidän kauttamme puita istuttamalla. Istutamme puut kestävän kehityksen mallin mukaisesti hoidettuihin suomalaisiin metsäpuistoihin, Vilola kertoo.

Tavoite saada kaikki mukaan

Vilola laskee, että keskiverto pk-yritys kompensoisi koko vuotuisen hiilijalanjälkensä vain 30 puuta istuttamalla. Vastaavasti suomalaisen kuluttajan hiilijalanjälki kuittautuisi 10 puun istuttamisella.

– Jos kaikki suomalaiset yritykset istuttaisivat vuosittain 30 puuta, uutta metsää syntyisi yli 5000 hehtaarin vuosivauhtia. Tämä puumäärä pystyisi sitomaan 10 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, joten Suomen ilmastotavoitteet olisi käytännössä hoidettu. Pienempikin panostus on toki tärkeä pelinavaus. Puiden istuttamista voi ostaa jopa yksittäin. Haastankin kaikki mukaan toimintaan, jotta kovia tuloksia saavutettaisiin nopealla aikataululla, Vilola kannustaa.

Ympäristöteko ei rokota pahasti kukkaroa, sillä 10 puun ostaminen Ilmastokummien verkkokaupasta maksaa 55,80 euroa ja 30 puun vajaat parisataa. Taimen hinta sisältää istutuksen ja 100 vuoden hoitokustannukset. Vilolan mukaan hiilidioksidipäästöjä voi kompensoida myös ostamalla päästöoikeuksia. Istuttamista vastaavan ilmastovaikutuksen aikaansaaminen tulee kuitenkin noin 3–4 kertaa kalliimmaksi.

Vilola kertoo taimien edullisten hankintahintojen perustuvan suuriin istutusmääriin sekä yrityksen kevyeen organisaatioon, pieniin toimintakustannuksiin ja maltilliseen liikevoittotavoitteeseen.

Metsäpuistot hiilinieluina

  • Ilmastokummien metsäpuistot on perustettu luonnon hiilinieluiksi sitomaan hiilidioksipäästöjä.
  • Puistojen avulla hyvitetään yksityishenkilöiden ja yritysten hiilijalanjälkeä.
  • Metsäpuistot ovat eri kokoisia ja niihin voi mennä tutustumaan kuka tahansa.
  • Kaksi puistoista sijaitsee Pieksämäellä ja yksi Haapavedellä.

Puu kasvaa 80-150 vuotta

Vuonna 2019 perustettu Ilmastokummit Oy istuttaa taimia tällä hetkellä kahteen Pieksämäellä ja yhteen Haapavedellä sijaitsevaan metsäpuistoon. Jatkossa metsäpuistoja perustetaan lisää.

– Istutettujen puiden elinkaari metsäpuistoissamme on 80–150 vuotta. Tämän jälkeen puu käytetään puurakentamisen tai huonekaluteollisuuden raaka-aineena. Näin puu jatkaa elämäänsä hiilivarastona. Kaadetun puun tilalle istutetaan aina uusi puu, joten hiilensidonta lisääntyy koko ajan, Vilola selventää.

Ilmastoteon ilosanomaa on lupa kuuluttaa maailmalle. Jokainen puita istuttanut yritys ja yksityishenkilö voi tituleerata itseään ilmastokummiksi. Kun yritys ostaa istutettavia puita käyttämiensä hiilidioksidipäästöjen verran, se saa käyttöönsä sertifikaatin ja sertifikaattitunnuksen. Tunnusta voi käyttää esimerkiksi yrityksen omilla verkkosivuilla. Yritys voi myös hankkia käyttöönsä CO2 HYVITETTY -tunnusmerkin.

– Haluamme, että toimintamme on mahdollisimman läpinäkyvää ja helposti valvottavissa. Taimien ostajat saavat käyttöönsä ID-numeron. Sen avulla voi tarkastaa järjestelmästämme, mihin taimet on sijoitettu ja mikä on metsäpuiston tilanne, Vilola kertoo.