Pakopelistä kaikille sopivaa viihdettä

Pakopelistä kaikille sopivaa viihdettä

Peliin ei tarvitse varautua etukäteen – riittää kun tulee avoimella mielellä ja iloisella asenteella.

Pakopelistä kaikille sopivaa viihdettä

Room Escape tarjoaa pakopelejä turvallisessa ympäristössä, jossa arjen huolet unohtuvat, ryhmätyö kukkii ja hauskaa piisaa.

Teksti Taneli Tuokko  Kuva Eino Ansio

Room Escape on tosielämän pakopeli, jossa tiimin tehtävänä on edetä pelissä ratkaisemalla erilaisia pulmia. Päätavoite on poistua huoneesta tunnin sisällä. Yksinäiselle sudelle tämä ei sovellu, sillä koitokseen tarvitaan yksilöiden nokkeluuden lisäksi sujuvaa ryhmätyötä ja aktiivista vuorovaikutusta.

– Enemmänkin peleissä mitataan koko ryhmän toimintaa kuin yksittäisen ihmisen kyvykkyyttä. Kun näin tyhmä jätkä ne suunnittelee, niin eivät ne voi olla mitään älykkyystestejä, toimitusjohtaja Ville Salonen nauraa.

Salonen itse tutustui pakopeleihin Helsingissä 2014 ja ihastui välittömästi niiden tuottamaan flow-tilaan, jossa arjen huolet jäävät tunniksi taka-alalle.

– Emme silloin päässeet huoneesta ulos, mutta se oli älyttömän hauskaa. Ensimmäisen kymmenen minuuttia ihmeteltiin, mutta sen jälkeen 50 minuuttia menivät kuin siivillä. Stressi purkautui, ei ollut kännyköitä tai näyttöpäätteitä, vaan oltiin vain kavereiden kanssa yhdessä ratkomassa pulmia.

Saman vuoden marraskuussa hänellä oli jo oma yritys pystyssä ja ensimmäinen pakopelihuone Tampereen keskustassa.

Asiakkaita lapsista aikuisiin

Pakopeleihin liittyy yleinen väärinkäsitys, että ne sisältävät pelottavia elementtejä. Room Escape näkee vaivaa sen eteen, etteivät asiakkaat koe olevansa väkisin teljettynä huoneeseen.

– Ei meillä ole näyttelijöitä hyppäämässä kaapeista tai mitään kummitusjunatyyppisiä kauhujuttuja. Me haluamme, että meille voi tulla pelaamaan minkä pelin tahansa kenen kanssa tahansa. Sisältö sopii lapsille, vaikka pelit ovat suunniteltu aikuisille.

– Asiakashaitari on aika suuri. Tänään meille on tulossa 9-vuotiaiden synttäriseurue. On meillä vietetty yhdet kahdeksankymppisetkin.

Koronaviruspandemian tuomat hygieniavaatimukset on myös otettu huomioon: Helsingin ja Tampereen toimipisteet käsitellään Nanoksin antibakteerisella pinnoitteella, joka estää virusten ja bakteerien leviämisen.

Ammattilaisten kädenjälkeä

Room Escape Finland Oy on Suomen toiseksi vanhin pakopeliyritys. Toimipisteitä löytyy tällä hetkellä kolmen kaupungin ytimestä: Tampereelta Finlaysonin vanhalta tehtaalta, Helsingissä Tennispalatsista ja Rovaniemeltä Cafe & Bar 21:n yhteydestä.

Yksi yrityksen erottautumistekijöistä on vankka laatu, joka näkyy jo eri alojen ammattilaisten määrässä. Salonen ei kierrä kirpputoreja, vaan kirves- ja sähkömiehet, koodaajat, lavastajat ja graafiset suunnittelijat heittävät lusikkansa soppaan immersion eteen.

– Mutta pelisisältö on meidän, sitä ei osteta. Olemme mukana suunnitteluprosessissa ja konseptoinnissa, jotta ne menevät meidän idean ja teeman mukaisesti, Salonen vakuuttaa.

Tällä hetkellä huoneiden teemoihin kuuluvat muun muassa ryöstösaaliin jemmaaminen piilopirtissä, arkeologinen maya-aarteenmetsästys sekä Mars-kapselista pakeneminen takaisin emoalukselle. Lavastuksen lisäksi pelikokemukseen on panostettu.

– Kun jostain pulmasta saa kiinni, niin sitä kautta pääsee etenemään. Meidän pelit ovat vähemmän lineaarisia. Ei tarvitse mennä tietyssä järjestyksessä, vaan löytyy neljästä viiteen pulmaa, joista voi aloittaa. Koko ajan on jotain, mitä tehdä, Salonen vakuuttaa.

Tampereen toimipisteeseen on avattu uusi huone, Ballpit takeover, jossa pyritään palauttamaan hauskuus leikkipaikalle. Huoneen juju on se, että Pekka on teljennyt lelut ja sulkenut pallomeren. Osallistujien tehtävänä on purkaa ansat ja palauttaa hauskuus takaisin.