Painovoimainen ilmanvaihto toimivaksi

Painovoimainen ilmanvaihto toimivaksi

Swecon asiantuntija Kaj Karumaa ja asunto-osakeyhtiö Bulevardian hallituksen puheenjohtaja Olli Nuutinen ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.

Painovoimainen ilmanvaihto toimivaksi

Bulevardilla sijaitsevan taloyhtiön painovoimainen ilmanvaihto koneellistettiin hormeja uusimatta. Onnistuneen pilotin myötä malli tarjoaa nyt mahdollisuuden taloyhtiöille.

Teksti Joonas Ranta  Kuva Joona Raevuori

Valtaosa helsinkiläisten kerrostalojen ilmanvaihdosta toimii painovoimaisesti. Näissä on yleistä, että talon ilma ei vaihdu ja se on laadultaan heikkoa. Hyvä ilmanvaihto on tärkeää asumisviihtyvyyden kannalta. Järjestelmän uudistus on taloyhtiölle raskas projekti ja ilmanvaihdon korjaus törmää ennakkoluuloihin.

– Korjaaminen tai ennallistaminen on kallista ja hankalaa, kertoo Sweco Taloyhtiöpalveluiden asiantuntija Kaj Karumaa.

Sweco on nyt uusinut taloyhtiön ilmanvaihdon juuri hormeihin koskematta. Jotta malli voitiin todentaa, suunnitelma piti toteuttaa. Kumppani toimenpiteeseen löytyi Bulevardilta.

Tarpeenmukainen ilmanvaihto

Vuoteen 1954 asti ilmanvaihto asuinkerrostaloissa toimi aina painovoimaisesti. Tuolloin nykyaikaisia puhaltimia tai venttiilejä ei ollut saatavilla.

Lämmin ilma pyrkii ylöspäin. Jotta ilma rakennuksessa vaihtuisi, tarvitaan lämpötilaeroja ja tästä seuraavaa ilman siirtymistä paikasta toiseen. Siksi painovoimainen ilmanvaihto toimii erityisesti talvipakkasilla.

– Kun lämpötilaeroa on liikaa, voi painovoimainen ilmanvaihto toimia turhankin hyvin, jolloin se kuivattaa sisäilmaa ja aiheuttaa vetoa.

Swecon suunnittelemassa ja koneellistamassa ilmanvaihdossa tätä ongelmaa ei nyt ole. Ajatuksena on, että ilmaa vaihdetaan vain sen verran, kuin sisäilmasto milloinkin tarvitsee.

Remontin myötä Bulevardilla on käytössä kosteuteen ja lämpöön automaattisesti reagoivat aktiiviset venttiilit. Ratkaisu on energiatehokas. Se myös vähentää kosteusongelmia ilmanvaihdon tehostuessa kosteusanturin avulla. Venttiilien lisäksi järjestelmä vaatii huippuimurin, joka pystyy vastaamaan muuttuvaan ilmamäärään, riippuen kaikkien linjassa olevien venttiilien asennosta.

Ratkaisu haastavaan kohteeseen

Vuonna 1937 valmistuneessa, seitsemän kerroksen As Oy Bulevardia Bostads Ab -taloyhtiössä on 96 asuntoa. Rakennuksessa on tehty linjasaneeraus 90-luvulla, mutta ilmanvaihtoa ei ole koskaan kunnostettu.

Urakka sai alkunsa, kun paljastui, että eräs hormi yhdisti useamman huoneiston. Löytö selitti myös sen, miksi yhtiössä oli aiemmin huomattu ruoankäryn leviämistä asunnosta toiseen. Kun asiaa tutkittiin, osoittautui, että rakennuksessa oli 67 hormia, jotka yhdistivät useamman asunnon tai että hormien välissä oli halkeamia ja reikiä. Asunnot yhdistävä hormi on riskitekijä tulipalotilanteessa, ja ilman erikoisjärjestelyjä kielletty Suomen maankäyttö- ja rakennuslaissa.

– Kaiken uudistaminen alusta lähtien olisi ollut kallis urakka, toteaa asuntoyhtiön hallituksen puheenjohtaja Olli Nuutinen.

Kokeiluun valittiin 14 asuntoa, jotka olivat kiinni akuuteinta korjausta kaipaavissa hormilinjoissa. Riskit haluttiin selvittää perinpohjaisesti ennen urakan aloittamista.

– Jälkeenpäin palaute on ollut yksinomaan positiivista ratkaisun korjattua sisäilman ongelmat. Muutoksen jälkeen ilmanlaatu parani jokaisessa asunnossa. Ilmanvaihtoa myös monitoroidaan.

Remonttia ollaan parhaillaan laajentamassa, jolloin kaikki asukkaat pääsevät nauttimaan uudistuksen tuomista eduista.

– Onnistunut pioneeriprojekti on vahva todiste siitä, että toistuviin ilmanvaihdon ongelmiin ja asukkaiden valituksiin on yksinkertainen ja kustannustehokas ratkaisu, Karumaa toteaa.