Öljylämmitteinen koti tuo säästöjä ja varmuutta

Öljylämmitteinen koti tuo säästöjä ja varmuutta

Nykyaikainen öljykattila käyttää energiaa tehokkaasti: se tuottaa lämpöä lähes sadan prosentin hyötysuhteella. Tämä merkitsee huomattavasti pienempiä päästöjä.

Öljylämmitteinen koti tuo säästöjä ja varmuutta

Merkittävä osa suomalaisista asuu edelleen öljyllä lämpenevissä kodeissa. Harhaluulojen vastaisesti järkevästi huollettu öljylämmitys säästää rahassa ja päästöissä. Kiitos öljykattiloiden.

Teksti Joonas Ranta  Kuva Lämmitysenergia Yhdistys

Energiasta puhuessa öljyn käyttö kohtaa edelleen virheellisiä uskomuksia. Vaikka kotien öljylämmitys perustuu fossiilisille polttoaineille, ei kyseinen lämmitystapa ole erityisen haitallinen ympäristölle.

– Suomessa on lähes 200 000 öljylämmitteistä taloutta, joiden lämmityksen moderni päivittäminen tarjoaa tehokkaimman ratkaisun. Öljystä luopuminen kerralla ei ole edes mahdollinen skenaario, toteaa Lämmitysenergia Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Arto Hannula.

Öljylämmityksen käyttö ei silti tarkoita menneeseen maailmaan juuttumista. Muutoksen tuulet puhaltavat nimittäin myös tällä saralla. Uudet öljykattilat, erilaisia energiamuotoja yhdistävät hybridimallit sekä kotien laitteiston säännöllinen huolto tarjoavat kotitalouksille ennennäkemättömän energiatehokkuuden asteen.

Puhtaampaa öljyn polttoa

Suomessa käytettävä fossiilinen lämmitysöljy on käytännössä täysin rikitöntä. Kauhukuvat vaikkapa ympäristölle haitallisista happosateista ovat onneksi menneisyyttä.

Uusiin öljylämmitysjärjestelmiin voidaan nykyään yhdistää myös muita energiamuotoja. Niin sanotussa hybridimallissa öljylämmitystä tarvitaan ainoastaan kysynnän piikkeihin vastaamaan erityisesti kovien pakkasten aikaan tai käyttöveden tuottamiseen.

–  Öljyn ja uusiutuvat energiamuodot yhteen tuovien järjestelmien tarjoamat säästöt ovat poikkeuksellisen suuret. Niillä voidaan päästä jopa 50 prosentin säästöön öljynkulutuksessa.

Säästöjen lisäksi öljylämmityksellä on sosiaalipoliittinen ulottuvuus. Vaikkapa kasvukeskusten sivussa elävä, vähävarainen eläkeläinen asuu talossa, jonka lämmityksen öljy talvisin mahdollistaa. Useiden kymmenien, jopa satojen tuhansien maalämpöremontti näissä kiinteistöissä ei ole mahdollista.

Monessa suomalaisessa kodissa olevan, usein 30–40 vuotta vanhan kattilan uusiminen on pieni investointi, joka tarjoaa valtavat säästöt lämmityskuluissa sekä päästöissä. Siirtyminen maalämpöön voi maksaa yhdelle taloudelle arviolta 30 000 – 50 000 euroa. Öljylämmityksessä maalämmön tarjoamiin säästöihin päästään muutaman tuhannen euron sijoituksella. Optimaalisen öljylämmityksen pääomatuotossa voidaan päästä yli 10 prosentin tuottoon.

Öljylämmityksen tulevaisuus

Öljykattiloiden kehitys on hyvä esimerkki edistyksestä myös öljylämmityksen saralla. Kondenssikattiloissa öljyn polttamisesta syntyvät savukaasut valjastetaan optimaalisesti.  Savukaasuissa oleva lämpö hyödynnetään lämmitykseen ja siitä tiivistyvä vesi ajetaan viemäriin. Älykkäät ratkaisut varmistavat lämpimän kodin vuoden ympäri.

–  Tulevaisuudessa tulemme näkemään enemmän uusiutuvia polttoöljyjä myös kotien lämmityksessä. Vuonna 2021 voimaan tulevan sekoitevelvoitteen mukaan myytävissä lämmityspolttoöljyissä tulee olla mukana uusiutuvia ainesosia.

Hannulan mukaan myös globaalien hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on valtavan tärkeä haaste. Suomalaisesta öljylämmityksestä leikkaaminen on silti väärään asiaan keskittymistä.

–  Meidän pitäisi käyttää olemassa olevat laitteistot loppuun ja keskittyä tukemaan kestävää vientiteollisuutta suurten päästöjen maihin. Kestävää kehitystä puolestaan ei ole tehokkaaksi ja puhtaaksi todettu kotimaisen infrastruktuurin romutus, vaan sen kehittäminen entistäkin puhtaammaksi.