Näkymättömän äänen kuvaajat

Näkymättömän äänen kuvaajat

Noiseless Acoustics Oy:n perustajat Kai Saksela sekä Jonas Nyberg iloitsevat yrityksen nopeasta kasvusta myös kansainvälisillä markkinoilla.

Näkymättömän äänen kuvaajat

Ilmavuodot ja laiteviat aiheuttavat tehtaissa ja tuotantolaitoksissa merkittävää energiahukkaa. Vuotojen ja muiden poikkeuksien havaitsemiseen on kehitetty uusi ratkaisu, akustinen kamera.

Teksti Anna Gustafsson  Kuva Joona Raevuori

Mitä tapahtuu, kun yhteisen ystävän tupareissa kohtaavat sähkötekniikan diplomi-insinööri sekä akustiikan tohtoriopiskelija? Syntyy uraauurtava innovaatio ja bisnesidea, joka kansainvälistyy vauhdilla. Noiseless Acoustics on Jonas Nybergin ja Kai Sakselan perustama, akustisia kameroita kehittävä ja valmistava yritys, joka sai alkunsa yhteisen ystävän välityksellä.

–  Aloimme heitellä ideoita ja huomasimme varsin nopeasti, että yhteisen kiinnostuksen kohteen lisäksi osaamisemme ja luonteetkin täydensivät hyvin toisiaan, kuvailee toimitusjohtajan rooliin päätynyt Saksela.

Saksela oli pohtinut akustisen kameran kehittämistä jo pidemmän aikaa, lähinnä akateemisesta lähtökohdasta. Nyberg toi mukanaan osaamista koodaamisesta ja tuotteistamisesta. Alkuun akustiselle kameralle mietittiin markkinoita rakennusalalta.

–  Olimme molemmat erittäin innostuneita, ja tavoitteena oli vain tehdä yhdessä todella siisti tuote. Vasta myöhemmin rupesimme miettimään, mitä kaikkea sillä voisi tehdä, teknologiajohtajana toimiva Nyberg naurahtaa.

Yritys on kasvanut ja myös kansainvälistynyt nopeasti. Vain neljässä vuodessa akustinen kamera on löytänyt isoja asiakkaita niin Suomesta kuin muualta Euroopastakin, ja uusi innovaatio on kerännyt palkintoja maailmalla.

Oleellisen äänen havaitsija

Tällä hetkellä Noiseless Acousticsin kymmenhenkinen toimisto pitää majaansa vaatimattomassa toimistotalossa junaradan varrella Helsingin Kannelmäessä. Maailmanluokan huipputeknologiaa kehitetään tässä toimistossa rennosti Reinot jalassa.

Saksela havainnollistaa akustisen kameran käyttöä tositoimissa. Yrityksen toimiston nurkassa on paineilmasäiliö, jonka venttiiliä avaamalla saadaan aikaan pienenpieni ilmavuoto. Vuodosta kuuluva ääni on hiljaisessa toimistossakin niin pieni, että sen kuuleminen ihmiskorvalla edes muutaman metrin päästä ei onnistu. Akustinen kamera sen sijaan erottaa vuodon helposti. Kun vuotokohta tarkentuu kameraan, sen takaosan näytössä vuoto näkyy punaisena pisteenä, jonka väritys muuttuu vuodon koon mukaan.

Akustisesta kamerasta on pyritty tekemään mahdollisimman käyttäjäystävällinen ja helppokäyttöinen. Ideoita on haettu maailmalta ja mallia muotoiluun otettu esimerkiksi lämpökameran yksinkertaisuudesta. Kamera on kädessä kevyt. Entä sitten tyypillinen tehdasympäristö, jossa on paljon melua, eikö kamera näytä kaikki mahdolliset äänilähteet?

–  Kamera kykenee erottamaan metelin keskelläkin oleelliset äänet, kuten nimenomaan vuodot ja viat, Saksela sanoo.

KAMERA erottaa metelin keskeltä oleelliset äänet, kuten vuodot tai viat.

Hukkaenergiaa torjumassa

Ilmavuodot tehtaissa voivat olla merkittävä energiahukka, joten niiden havaitseminen ajoissa tuo merkittävää säästöä kustannuksissa. Paineilmavuotoja on aiemmin pyritty paikantamaan erilaisilla ihmiskorvan jatkeena toimivilla mikrofoneilla. Noiseless Acousticsin kamerassa algoritmi arvioi vuodon koon mukaan hävikkienergian määrän ja sitä kautta auttaa kääntämään vuodon menetetyiksi euroiksi. Hävikkienergian torjunnan lisäksi kameraa voi käyttää myös  mahdollisten vikojen löytämiseen.

–  Laitteessa oleva vika aiheuttaa usein tavallisesta poikkeavaa ääntä. Kameran avulla ääni ja tätä kautta mahdollinen vika voidaan paikantaa hyvissä ajoin, kuvaa Nyberg.

Noiseless Acoustics on saanut kasvuun ja tuotekehitykseen rahoitusta yrityksille kansainvälistymis- ja rahoituspalveluita tarjoavalta Business Finlandilta, joka on auttanut yritystä myös kansainvälistymään. Parhaillaan käynnissä on lisätyövoiman palkkaaminen jatkuvasti kasvavaan yritykseen.

Akustinen kamera

  • Kamera havaitsee viasta tai vuodosta aiheutuvan äänen, joka voi olla ihmiskorvalle täysin äänetön.
  • Metodi mahdollistaa esimerkiksi vaarallisten kaasuvuotojen tai sähkövikojen havainnoinnin tehtailla.
  • Kameroiden keräämä data tallentuu pilveen analysoitavaksi ja integroitavaksi muihin järjestelmiin.
  • www.nlacoustics.com