Muotiliike, joka panostaa määrän sijasta laatuun

Muotiliike, joka panostaa määrän sijasta laatuun

The Maker Bazaarin perustaja Jennie Barck kertoo panostavansa ajattomaan muotiin.

Muotiliike, joka panostaa määrän sijasta laatuun

Jennie Barck kyllästyi pikamuotiin ja perusti vaatekaupan, jonka valikoimaan kuuluu ainoastaan eettisesti ja vastuullisesti tuotettuja vaatteita. Hän myy asiakkaille elämänmittaisia vaatekumppaneita.

Teksti Elisa Salama  Kuva Juho Länsiharju

Tunnelmallinen Eurantie Vallilassa on oiva paikka The Maker Bazaarille. Liike sopii käsityöläisyyttä henkivään ympäristöön, sillä vaatekaupan valikoima koostuu pienten tekijöiden tuotemerkeistä. 

– Halusimme alusta asti tuoda esille pienyrittäjien luomuksia vastapainona valtavirtamuodille, taustoittaa yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Jennie Barck. 

The Maker Bazaarin valikoimaan kuuluu noin 15 tuotemerkkiä. Liikkeellä on tietysti myös oma mallisto.

– Ekologisen ja vastuullisen muodin kenttä on aika kapea. Lisäksi tavallisen kuluttajan on vaikea arvioida yksittäisen vaatteen vastuullisuutta, Barck kertoo. 

Tämän vuoksi liikkeen valikoimalle asetetut vaatimukset ulottuvat paitsi vaatteen, myös siihen käytetyn kankaan tuotantoon. Barck vakuuttaa, että koko prosessi on avoin ja kestää kriittisen tarkastelun. The Maker Bazaarin myymät vaatteet valmistetaan ensisijaisesti Suomessa.

Luonnonmateriaalit ytimenä

The Maker Bazaar myy ainoastaan luonnonmateriaaleista valmistettuja vaatteita. Myös vesisyöppö puuvilla pyritään korvaamaan esimerkiksi pellavalla tai hampulla. Merinovilla, silkki ja tavallinen villa saavat seurakseen myös puukuituja, kuten tenceliä.

Yrityksen kruununjalokivi on oma mallisto, jonka vaatteita valmistaa kolme sopimusompelijaa Espoossa, Hyvinkäällä ja Haminassa. 

– Mallisto heijastelee vahvasti asiakastoiveita. Vaatteen voi myös teettää suoraan omilla mitoilla, jolloin esimerkiksi lahkeen mittaa voidaan säädellä helposti. Luomme mieluummin ajattomia vaatteita, kuin monta kertaa vuodessa vaihtuvia mallistoja.

Ajaton tyyli kestävästi

Valikoiman perusta on helppokäyttöisissä ja muunneltavissa asuissa, jotka sopivat kotiin ja toimistoon. Barck kertoo, että valikoimassa painotetaan pitkäikäisyyttä pikamuotisesonkien sijaan. 

– Väriä kaipaaville löytyy kuosimekkoja, jotka ovat jo itsessään taideteoksia. Upeimmat luomukset ovat uniikkikappaleita.

Mittatilaus on hyvä vaihtoehto tyylistään tarkalle. Oman malliston mittatilausvaatteen valikoidussa värissä saa teetettyä samaan hintaan kuin rekiltä löytyvän kappaleen. Jos kaava vaatii isoja muutoksia, voi sen tehdä pienin lisäkustannuksin.

Huolto-ohjeet yhdestä paikasta

Hidas muoti merkitsee The Maker Bazaarille myös vaatteiden huoltoa. Barck antaa mieluusti vinkkejä kestävien materiaalien etsintään. Laatu muodostuu paitsi kankaasta, myös saumoista ja kaavoituksesta. Liikkeen verkkosivulta voi kurkata hoito-ohjeet eri materiaaleille ja vinkkejä vaatesäilytykseen.

– Uskon, että ihmisten kulutustavat muuttuvat. Moni asiakas on turhautunut huonolaatuisiin vaatteisiin ja haluaa kaappiin mieluummin muutaman luottovaatteen, kuin kymmeniä vähän sinne päin, Barck kiteyttää. 

Hyvin pidetty, klassinen vaate löytää tarvittaessa uuden omistajan helposti – ja saa vuosia lisää käyttöikää.