Minimalistinen patja yllättää mukavuudellaan

Minimalistinen patja yllättää mukavuudellaan

Nykyaikainen futon on kaikkea muuta kuin kauhukuvien kova lattiapatja.

Minimalistinen patja yllättää mukavuudellaan

Vastoin yleistä luuloa futon sopii myös pehmeyttä kaipaavalle. Viime vuosien aikana futonista on tullut varteenotettava ratkaisu makuuhuoneeseen.

Teksti Elisa Salama Kuva Juho Länsiharju

Asiakkaan tullessa myymälään Mulperipuun myyjä Kirsi ”Sisi” Huovinen kysyy ensimmäiseksi allergioista.

– Osa säikähtää kysymystä, mutta sillä on pelkästään hyvä tarkoitus, Huovinen naurahtaa.

Eläinallergiat saattavat nimittäin rajata futonpatjan materiaaleista joko villan tai hevosenjouhen pois. Futonpatjoja myyvälle Mulperipuulle on tärkeää, että jokaista asiakasta palvellaan henkilökohtaisesti kokonaisuutena.

Patja asiakkaan mittoihin

Allergiatiedustelu, tarpeiden selvittäminen ja yksilöllinen palvelu ovat Mulperipuun valttikortteja. Turussa ja Helsingissä sijaitsevat liikkeet myyvät futonpatjoja, -sohvia ja -sänkyjä sekä muita sisustustuotteita.

Turun ja Helsingin myymälät ovat lähes ainoita Suomessa, joissa futon-malleja pääsee kokeilemaan itse – ja myös teettämään patjan erikoiskokoon.

– Vahvuutemme on asiakkaan kuuntelu. Kehitämme futon-mallejamme asiakaspalautteen perusteella, kertoo yrityksen omistaja Harri Koivisto.

Oman malliston lisäksi myymälä tarjoaa muun muassa tanskalaisten designyritysten, Karupin ja Innovationin, tuotteita. Japanilaislähtöinen futon sopiikin Koiviston mukaan skandinaaviseen estetiikkaan.

– Minimalismin suosio on nostanut voimakkaasti myös futonin kysyntää. Näen, että pelkän trendin sijaan tämä on kestävämpi ilmiö, Koivisto pohtii.

Luonnonkuidut valokeilassa

Koivisto kertoo, että alkujaan futon oli noin 5 senttimetrin paksuinen, puuvillalla täytetty patja. Pienissä japanilaiskodeissa futon voitiin rullata kaappiin säilöön aamulla ja levittää lattialle yöpuulle käydessä.

– Nykyään futonit ovat paksumpia, mutta luonnonmateriaalit ovat edelleen olennainen osa mallejamme, Koivisto sanoo.

Sisi Huovinen tuntee luonnonkuitujen edut. Hengittävyys ja miellyttävä tuntuma ohjaavat asiakkaat futon-ostoksille. Mulperipuu valmistaa omat mallinsa puuvillasta, pellavasta, villasta, kookoskuidusta ja hevosenjouhesta. Eri materiaaleja yhdistelemällä saadaan erilainen tuntuma.

– Perinteiseen vaahtomuoviin tai joustinpatjaan mieltyneille suosittelen kimmoisaa lateksia, Huovinen vinkkaa.

Mulperipuun oma mallisto tehdään käsityönä Puolassa. Tuotantotapa mahdollistaa patjamallien tarkan suunnittelun ja valvotun tuotantoprosessin. Patjat tehdään vain tilauksesta, mikä puolestaan ehkäisee hävikkiä ja varastointitarvetta. Näin tuotteisiin ei tarvitse lisätä homesuoja-aineita tai vahvoja kemikaaleja palonestoon.

Futonpatja on parin viime vuoden aikana kasvattanut suosiotaan makuuhuoneen ohella myös oleskelutilojen kalusteiden pehmusteena.

quote3_4

KAIKILLE LÖYTYY budjettiin ja mieltymyksiin sopiva ratkaisu.

Futon sopii kaikille

Moni muistelee kauhulla vuosien takaista, kovaa futonia opiskelija-asunnon lattialla. Nykyajan futon on kuitenkin jotain muuta.

– Futon sopii kyllä kaikille nukkujille, myös pehmeyttä kaipaaville, Huovinen vakuuttaa.

Myös petauspatjalla voi muuttaa tuntumaa. Asiakkaalle pyritään löytämään yksilöllinen, tarpeisiin sopiva yhdistelmä.

– Yllättävää on, että ihmiset kokevat kovan ja pehmeän eri tavoin. Toisille alkuperäistä, rullattavaa futonia muistuttava Basic-mallimme on kovan tuntuinen, kun taas toisten mielestä se on pehmeä. Tämän vuoksi kannattaa kokeilla patjaa rohkeasti itse, Koivisto kannustaa.

Patja kannattaa valita omien tarpeiden mukaan

Koivisto toteaa, että pääsääntöisesti 6–10 vuoden ikäinen patja on jo käyttöikänsä loppupuolella. Synteettisten joustinpatjojen sekä vaahtomuovin ominaisuudet katoavat ajan myötä, jolloin patjasta tulee epätasainen. Futonkin toki tiivistyy käyttöiän myötä, mutta se ei kuitenkaan kadota täysin kykyään tukea nukkujan vartaloa unen aikana.

Myyjänä Huovinen katsoo käyttöiän sijaan mieluummin nukkujan henkilökohtaisia tarpeita. Esimerkiksi raskaus, ikääntyminen tai painon muutos voivat vaikuttaa siihen, kuinka mukava vanhalla patjalla on nukkua.

Mielikuva futonin hinnasta saattaa olla korkea, vaikka tosiasiassa futon saattaa yllättää edullisuudellaan. Helposti saatavat, satoisat materiaalit kuten puuvilla ovat edullisia. Todellinen luksusmateriaali taas on harvinainen kamelinvilla.

– Takaamme, että jokaiselle löytyy budjettiin ja mieltymyksiin sopiva yhdistelmä, Koivisto vakuuttaa.