Miksi haaskata kun voi käyttää uudelleen?

Miksi haaskata kun voi käyttää uudelleen?

Suomalaiset ovat maail­man huippuja tölkkien ja pullojen kierrättämi­sessä. Syy on ajattelu­ tavassa sekä kattavassa ja kannustavassa palautusjärjestelmässä.

Teksti Riitta Nikkola

Kuka muistaa vielä lasinsirut luonnossa? Entä rutistetut tölkit merenrannoilla? Onneksi niitä ei enää juurikaan näe. Suomalaiset ovat oppineet kierrättämään tölkit ja pullot, yhtenä parhaimpana maana maailmassa.

Suomen Palautuspakkaus Oy eli Palpa aloitti toimintansa reilut kaksikymmentä vuotta sitten, aluksi vain tölkkien palautusten hallinnoijana. Nykyisin Palpan järjestelmän kautta kiertää noin 1,7 miljardia juomapakkausta vuodessa, tölkkien lisäksi lasi- ja muovipulloja. Suomen palautusjärjestelmä on maailman kattavimpia ja tehokkaimpia.

Kannustava järjestelmä

– Pantti on toki kannustin, mutta meillä on niin kauan ollut palautusjärjestelmä, että kierrätys on ikään kuin imetty jo äidinmaidosta, sanoo Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen.

Suomessa palauttaminen on tehty mahdollisimman helpoksi.

Palpa hallinnoi pantillisten juomapakkausten kierrätystä ja palautusjärjestelmiä. Toiminta-alaan kuuluvat alumiinitölkit, kierrätys- muovipullot, kierrätyslasipullot ja uudelleentäytettävät lasipullot.

Tilastojen kautta katsottuna Suomen palautusjärjestelmä toimii loistavasti: yli 90 prosenttia palautuu takaisin kierrätykseen. Tölkeistä palautuu 95 prosenttia, muovipulloista 92, lasipulloista lähes 90 prosenttia.

Jätteestä tehdään uutta

Tölkeistä tehdään uusia tölkkejä ja lasista suureksi osaksi uusia lasipulloja. Kirkkaista muovipulloista tehdään uusia muovipulloja, värilliset menevät tekstiiliteollisuuden käyttöön. Elintarvikepuolen pakkausmateriaaleja niistä tehdään myös.

– Tavoite on, että kierto on täydellistä, että mitään ei menisi roskiin ja kaatopaikoille. Materiaali on täysin hyödynnettävissä.

Palautusjärjestelmä kerää valtavan määrän tölkkejä ja lasia pois luonnosta uudelleen käytettäväksi. Juomapakkaus on hyvä esimerkki tuotteesta, joka suunnitellaan alun perin kierrätykseen käytettäväksi. Sekajätteen määrä vähenee kierrätyksen myötä. Kiertotalous toimii kuitenkin parhaimmillaan siten, ettei jätettä synny. Ympäristön ja meren suojeluun kierrätyksellä on ratkaiseva merkitys.

Palpa konsultoi paljon muun muassa Latinalaisen Amerikan ja Aasian maita. Sieltä käydään Suomessa tutustumassa, miten täällä kierrätys hoidetaan.

– Kun kaikki kiertoon palautuva materiaali tutkitaan, saadaan paljon tärkeää tietoa siitä, mihin sitä voidaan käyttää, eli sillä on arvo mitä myymällä voidaan pitää järjestelmän maksut alhaisempina, voidaan rahoittaa järjestelmän toimintaa – eli kaikki voittavat, Nurminen havainnollistaa.