Maistuu kuin tavallinen pihvi

Maistuu kuin tavallinen pihvi

Beyond Burger -vegaanipihvissä on ensiluokkaiset ravintoarvot ja korkea proteiinipitoisuus.

Maistuu kuin tavallinen pihvi

Burgeritietäjä Mikko Väisäsen mukaan paras hampurilainen syntyy yksinkertaisista osasista. Muutamalla kikalla saa luotua maittavan kokonaisuuden myös kotona.

Teksti Elisa Salama  Kuva Juha Arvid Helminen

On tässä muutama burgeri tullut syötyä, nauraa Burger Lovers Finland -ryhmän perustaja Mikko Väisänen. Kyseisessä Facebook-ryhmässä lähes 11000 jäsentä jakaa arvioita syömistään hampurilaisannoksista. Kotikokiksi itsensä esittelevä Väisänen vie burgeri-intohimon kuitenkin vielä pidemmälle, ja paitsi vetää hampurilaisaiheista Burgeripodi-podcastia, myös järjestää koko Suomen ainoaa hampurilaisfestivaalia.

Harrastuneisuus on vienyt Väisäsen kokeilemaan erilaisia makumaailmoja ja -yhdistelmiä jopa kyllästymiseen asti.

– Rakkaudesta burgereihin tätä tehdään, vaikka joskus tuleekin pidettyä taukoa, Väisänen kiteyttää.

Itse tehden ja maltilla

Ravintolassa hampurilaiseen tuo lisämakua grillin savuisuus, mutta myös kotikeittiössä on helppo onnistua mallikkaasti. Laadukas briossisämpylä, juusto ja maltilliset lisukkeet kruunaavat annoksen. Kaikki herkullisen burgerin ainesosat saa toki valmiina kaupasta, mutta Väisänen suosittelee niiden valmistamista itse.

– Itsetehty on kuitenkin itse tehty, burgeritietäjä julistaa.

Väisänen itse lukeutuu yksinkertaisen hampurilaisen koulukuntaan. Hänen mukaansa hampurilaisen on oltava käsin syötävissä ja mieluummin pelkistetty kuin täyteen ahdettu. Viime vuonna liki 90 hampurilaista syönyt Väisänen tietää mistä puhuu.

– Tällainen määrä pistää miehen nöyränä lenkkipolulle. Syön pääasiassa hampurilaiseni lihalla, mutta kasvisburgerin jälkeen olo on kevyempi, Väisänen kertoo. Kasvispihviksi hän valitsee Burgeripodin vegejakson voittajan, Beyond Burgerin.

– Valmistus on aivan yhtä helppoa kuin lihapihvin. Illanvietossa Beyond Burger myös sopii kaikille, vegaaneista sekasyöjiin ja gluteenittomiin.

Burgeritietäjä Mikko Väisäsen mielestä Beyond Burger on paras kasvispihvi hampurilaisen väliin.

Lihansyöjien kasvispihvi

Beyond Burger -pihvi herätti kiinnostusta Suomessa jo kehittelyvaiheen aikana.

– Maistoin Beyond Burgeria ensimmäisen kerran ruoka-alan messuilla, ja spontaani reaktioni oli: paras pihvi ikinä, kehuu Europicnic Oy:n toimitusjohtaja Antti Leppävuori. Europicnic maahantuo Beyond Meat -tuotteita, joihin myös Beyond Burger -pihvi kuuluu.

– Ainutlaatuista Beyondissa on se, miten se paistuu ja maistuu kuin liha. Maistuvuuden lisäksi pihvin ravintoarvot ovat ensiluokkaiset: yhtä paljon proteiinia kuin lihassa, mutta vain vähän tyydyttynyttä rasvaa. Beyond Burger -pihvin voi paistaa lihan tavoin mediumiksi ja lopputulos on lihaisan tuntuinen ja näköinen, Leppävuori kehuu.

Mikko Väisänen tunnustaa huijanneensa vanhempiaan Beyond Burgerilla.

– Kerroin heille vasta jälkikäteen, että hampurilaisessa oli vegaaninen pihvi. Vanhempani yllättyivät toden teolla, ja jouduin kaivamaan tuotepakkauksen roskiksesta heille todisteeksi, Väisänen naurahtaa.

Beyond Burger -pihvejä myydään hyvin varustelluissa K-kaupoissa pakasteena, kahden ja kymmenen kappaleen rasioissa. Pakastepihvi sulatetaan yön yli jääkaapissa ja se säilyy käyttövalmiina kolme päivää.

Artesaaniburgerin salaisuus

Hampurilaisia rakastavalle miehelle on kertynyt kokemusta paitsi muiden valmistamista annoksista, myös kotona kokatuista burgereista. Väisäsen mukaan artesaaniburgerin makumaailmaa on helppo tuoda kaupan valmistuotteisiin muutamalla kokkien tuntemalla niksillä.

– Sirottelen Beyond Burger -pihville aina suolan ja pippurin ennen paistoa, ja lisään juuston pihvin päälle paiston lopuksi. Savuista makua pihviin saa paistamalla sen hiiligrillillä.

Väisäsen oma suosikki lisukkeissa on pikkelöinti, joka hoituu parissa minuutissa. Punasipuli, kurkku tai vaikkapa fenkoli sekoitetaan pikkelöintiliemeen ja annetaan maustua yön yli. Loppukesän grillailuun Väisänen suosittelee erityisesti pikkelöityä kurkkua, joka raikastaa hampurilaisen makumaailmaa.

Myös majoneesin tuunaus tuo annokseen persoonallisuutta.

– Tykkään lisätä esimerkiksi chiliä tai sriracha-kastiketta majoneesiin, mikä taittaa kaupasta ostetun valmismajoneesin teollista makua. Majoneesia kannattaa kokeilla muokata myös yrteillä, Väisänen vinkkaa.

Tavallinen kokis on asiantuntijan suosikkijuoma hampurilaisen kylkeen, mutta lasi täyttyy silloin tällöin myös vaaleasta lager-oluesta.

– Mieto juoma tukee burgerin yksinkertaisia makuja, Väisänen summaa.

Helppo 1-2-3-pikkelöinti

  • 1 osa etikkaa
  • 2 osaa sokeria
  • 3 osaa vettä
  • Sekoita ainekset keskenään. Lisää siivutettu punasipuli ja haluamasi mausteet. Anna maustua yön yli lasipurkissa.