Maalämpö osoittaa voimansa taloudellisena ekoteknologiana

Maalämpö osoittaa voimansa taloudellisena ekoteknologiana

Liiketoimintajohtaja Petri Virta, markkinointipäällikkö Heli Hietala ja aluemyyntipäällikkö Antero Mäkitalo ovat innoissaan kotimaassa valmistetuista maalämpötuotteista.

Maalämpö osoittaa voimansa taloudellisena ekoteknologiana

Jo vuosikymmeniä hyödynnetty maalämpö on taloudellinen ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Maalämpö on siis todellinen ekoteko sekä myös käyttökustannuksiltaan edullinen vaihtoehto kodin lämmitykseen.

Teksti Jussi Mustikkamaa  Kuva Krista Luoma

Uusissa kiinteistöissä maalämpö valitaan lämmitysmuodoksi 70 prosentissa rakentamisen uudiskohteista. Maalämpö valitaan myös olemassa oleviin kiinteistöihin usein, ja tällöin useimmiten lähtökohtina ovat lämmityskustannusten merkittävä pieneneminen ja maalämmön huolettomuus.

–  Nyt näyttää siltä, että on menossa uusi pöhinä maalämmön tulemiseksi, Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:n aluemyyntipäällikkö Antero Mäkitalo kertoo.

Myös taannoisessa vaalikeskustelussa maalämpö valittiin selkeästi lämmitysmuotojen ykköseksi.

Lyhyt takaisinmaksuaika

Maailmalla monissa maissa maalämpöön on siirrytty vielä vauhdikkaammin kuin Suomessa. Valtiot ohjaavatkin voimakkaasti ihmisiä ekologisempiin lämmitysmuotoihin erilaisten tukien sekä selkeiden kieltojen avulla.

Maalämmön etuna on se, että ympäristöystävällisyytensä lisäksi se on käyttäjälleen edullinen ja huoleton.  Todettakoon vielä, että maalämpöinvestointi ilman tukiakin maksetaan nopeasti takaisin käyttökustannusten säästöllä.

Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy on Lämpöässä-maalämpöpumppujen valmistaja ja alan uranuurtaja Suomessa jo vuodesta 1983 lähtien. Tämän vuoden maaliskuussa kotimainen Oilon Group Oy osti Lapualaisen Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:n osake-enemmistön. Yhtiöiden kiinteistölämpöpumppujen liiketoiminta yhdistetään ja tuotanto keskitetään Lapualle. Kaksi vahvaa maalämpöpumppubrändiä Lämpöässä ja Oilon syntyvät jatkossa yhteisellä ammattitaidolla.

Oilon Oy:n kiinteistölämmityksen liiketoimintajohtaja Petri Virta toteaa, että maalämpö kuulosti aluksi liian hyvältä ollakseen totta. Vuosikymmenten käyttö on kuitenkin todistanut epäilyt turhiksi. Maalämpö on vakiinnuttanut paikkansa ja laitteisiin luotetaan.

–  Meillä on kymmeniä tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Luottamus laatuun siirtyy tällä alalla selkeästi sukupolvelta seuraavalle, markkinointipäällikkö Heli Hietala kertoo.

–  Kahden perheyrityksen arvot sopivat yhteen. Luomme yhdessä kestävän kehityksen energiateknologiaa. Näemme maailman muutoksen ja kehitämme tuotteitamme asiakaslähtöisesti koko ajan, Virta lisää.

Maalämpöä yhteistyöllä

  • Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy ja Oilon Group Oy solmivat maaliskuussa liiketoimintakaupan.
  • Yhtiöiden kiinteistölämpöpumpputoiminta yhdistyy, jolloin Lämpöässä ja Oilon maalämpötuotteiden valmistus keskitetään Lapualle.
  • Suomessa maalämpö on suosituin ja ekologisin omakotitalojen sekä pienkiinteistöjen lämmitysmuoto.

Helppo ja ekologinen

Maalämpö on puhdas, helppohoitoinen ja ennen kaikkea kotimainen lämmitysmuoto. Hyvin pienellä lisäinvestoinnilla kiinteistöön saadaan maalämpöpumpun kautta myös viilennys, joka on hellekesinä nykyään tarpeen.

–  Ihmisiä kiinnostaa maalämpö erityisesti keväisin rakennusalan messuilla, Virta kertoo.

Suuri osa asumisen kustannuksista koostuu lämmityksestä. Maalämmöllä kustannuksia voidaan alentaa jopa 70 prosenttia.

Lämmityskulut aiheuttavat selkeästi suurimman menoerän myös taloyhtiöissä. Maalämmön käytöllä taloyhtiöiden lämmityksessä on valtaisat mahdollisuudet. Taloyhtiöiden kannattaa kokouksissaan miettiä maalämpöön siirtymistä ja olla yhteydessä jo ennen kokousta alustavan informaation saamiseksi keskustelun pohjaksi ja tueksi.

Kesähelteillä taas kodin viilentäminen on lähestulkoon ilmaista. Hietalan mukaan viilennyksen tulo myös suomalaisiin koteihin on ollut jo vuosien ajan merkittävässä kasvussa.

–  Maalämpöpumpun kanssa viilennys on halpa lisäinvestointi ja se on todella helppo käyttää ja toteuttaa, itsellänikin on sellainen kodissamme. Se on todella mukava laittaa päälle tarpeen vaatiessa, Hietala vakuuttaa.