Luksusloman voi viettää lähelläkin

Luksusloman voi viettää lähelläkin

Hotel+St.+George+Wintergarden+2000px

Staycation on kokonaisvaltainen vastuullisuusteko, jolla on samalla positiivinen työllistävä vaikutus. Kämp Collection Hotelsin toiminnassa trendi näkyy kasvuna huonevarauksissa erityisesti viikonloppuisin.

Luksusloman voi viettää lähelläkin

Staycation on matkailuilmiö, josta on kasvanut merkittävä maailmanlaajuinen trendi. Oman kodin lähellä vietettyä lomaa suositaan niin ympäristösyistä kuin helppoudenkin vuoksi.

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Kämp Collection Hotels

Staycationista on kasvanut merkittävä trendi maailmalla, toteaa Kämp Collection Hotelsin toimitusjohtaja Laura Tarkka. 

Viime vuosina tämä lähimatkailuilmiö  on levinnyt myös Suomeen. 

–  Staycation on tuonut uuden näkökulman lomailuun. Nyt Suomessa on havahduttu siihen, että omassa kotikaupungissakin voi mennä hotellilomalle. Avausvuonna yli 40 prosenttia Hotel St. Georgen lauantaisin saapuvista kotimaisista hotellivieraistamme saapuu alle 30 minuutin ajomatkan päästä. 

Kokonaisuutena viikonloppujen käyttöasteet ovat kehittyneet vahvemmin viime vuosien aikana ja Helsinki nähdään hyvänä staycation- ja vapaa-ajan kohteena.

Staycation-lomailuun innostavat erityisesti ympäristönäkökohdat. Omassa kotikaupungissa koettavilla laadukkailla hotelli-, ravintola- ja kulttuurielämyksillä korvataan nyt ulkomaanmatkoja sekä tavarahankintoja.

–  Staycation on paitsi ilmasto- ja kansantalousteko myös looginen jatke sille, että erilaisten palveluiden kulutus kasvaa kiertotalous-ajattelun myötä. Paikallisten palveluiden käytöllä on myös merkittävä työllisyysvaikutus, Tarkka huomauttaa.

Staycation on myös vaivaton mutta merkittävä elämys. Minilomalle ei tarvitse pakata paljoa tavaraa mukaan, eikä paikasta toiseen siirtymiseen tarvitse varata juurikaan aikaa.

Elämyksiä ja teknologiaa

Kämp Collection Hotelleissa staycationin lisääntymiseen on vastattu luomalla uusia laadukkaita elämyspaketteja erityisesti staycation-matkailijoille.

–  On hienoa, että pystymme rikastuttamaan vieraidemme elämää. Haluamme tarjota asiakkaillemme kokemuksellisia syitä jäädä loma-aikoina ja viikonloppuisin kotikaupunkiin. Toivomme, että tilojamme ja palvelujamme käytettäisiin yhä enemmän myös lyhyihin virkistäytymishetkiin.

Staycationiin olennaisena osana kuuluva vastuullisuus näkyy monella tavoin Kämp Collection Hotelsien toiminnassa. Kaikki ketjun hotellit ovat Green Key -ympäristösertifioituja. Sertifikaatin saaminen edellyttää hotellilta sitoutumista henkilöstön ja asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, energian- ja vedenkäytön tehostamiseen sekä majoitustoiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen. 

–  Vastuullisuus ei ole ainoastaan yksittäisiä tekoja, vaan systemaattista ja sitoutunutta työtä, joka vaatii muutoksen asenteissa ja viestinnässä. Hotel St. Georgessa olemme luopuneet muovisista vesipulloista ja viestimme huoneissa, että suomalainen hanavesi on maailman parasta. Kaikissa huoneissa on myös hiilihapotuslaitteet, joilla asiakkaat voivat halutessaan tehdä kuplavettä. Päätös oli iso, mutta suurin työ on kommunikoida tätä etenkin kansainvälisille vieraille, Tarkka kertoo.

Hotel St. George on ensimmäinen suomalainen hotelli, jolle on myönnetty korkeimman luokituksen LEED Platina -sertifiointi. Sitä myönnettäessä huomioidaan muun muassa rakennuksen sijaintipaikan kestävyys sekä rakennuksen energian-, veden- ja materiaalien kulutus koko sen elinkaaren aikana.

–  Kaikissa hotelleissamme on vettä säätävät hanat ja suihkupäät. Uusin teknologia mahdollistaa ylellisen suihkukokemuksen ekologisesti.