Loikkaa mökkilaiturilta kesänviettoon

Loikkaa mökkilaiturilta kesänviettoon

Kallion louhinnasta kertyvää kiviainesta voidaan hyödyntää uuden laiturin rakenteissa.

Loikkaa mökkilaiturilta kesänviettoon

Mökille on helppo saapua, kun vastassa odottaa tukeva ja turvallinen laituri.

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Lasse Johansson

Kaksi kirvesmiestä naputtaa kansilautoja suureen arkkulaituriin, jonka kahden siiven keskelle jää suojaava poukama. Paraisilla sijaitsevan saarihuvilan vanha laituripaikka on avoveden äärellä, ja säät vaikeuttivat joskus rantautumista.

– Kiviarkkulaituri on oikea valinta, kun tontti on avoveden äärellä. Silloin laiturin on oltava tukeva. Laituri toimii myös aallonmurtajana, ja maihin voi nousta kovallakin tuulella, Henrik Kurkilahti Rannikon Merityöstä kertoo.

Nyt valmistuva laituri on jo lähes valmis. Laiturin rakennustyö alkaa pohjan muokkauksesta, sitten paikalle tuodaan Rannikon Merityön tuotantotiloissa kertaalleen valmiiksi koottu, kuljetusta varten purettu laiturin runko. Runko kiinnitetään pohjaan ja täytetään kivillä. Kannen rakentamisen jälkeen asennetaan vielä tikkaat ja pollarit.

Rannikon Merityö on tehnyt lähes vuosikymmenen ajan laitureita lounaisrannikolle Raumalta Hankoon. Laiturisuunnitelman teko alkaa kartoituskäynnistä sekä asiakkaan ja valmistajan keskustelusta.

Asiakkaalla ei välttämättä tarvitse olla selvää suunnitelmaa, vaan ammattilainen auttaa ideoimaan toimivan ja kestävän ratkaisun. Usein sellaisen, jota asiakas ei ole tullut edes ajatelleeksi.

– Yleensä on helppoa vaikkapa rakentaa laituri uuteen paikkaan rannassa, Kurkilahti avaa.

Avaimet käteen -paketti on helppo ratkaisu, jossa tekijä huolehtii alusta loppuun kaikesta, asiakkaan valtuuttamana myös rakentamisen lupaprosesseista.

Huoltovapaa kiviarkkulaituri

Rannikon Merityö valmistaa sekä kiinteitä että kelluvia laitureita. Kiviarkkulaituria kevyempi ratkaisu on massiivibetoniponttoonilaituri, joka on hyvä vaihtoehto, kun paikka on suojaisa. Useimmiten kiviarkkulaituri on kuitenkin paras ja kestävin ratkaisu. Sen etuihin kuuluu säänkestävyys ja huoltovapaus: sitä ei tarvitse nostaa tai laskea, eikä siinä ole kuluvia osia kuten ketjuja.

Joskus kiviarkkulaituri koetaan liian suureksi ja huomiota herättäväksi rakennelmaksi. Aika kuitenkin tekee tehtävänsä.

– Laiturin puuosat harmaantuvat parissa vuodessa kallion värisiksi, samoin maastoon rakennetut sillat ja portaat. Mereltä katsoen laituria ei pian huomaa lainkaan.

Monen lapsiperheen ja aikuisenkin haaveena on oma hiekkaranta.

– Parhaita hiekkarannan paikkoja ovat poukamat ja lahdenpohjat. Niemenkärjestä merenkäynti vie hiekan mennessään.

Kalliorantaan voi uimisen helpottamiseksi rakentaa kallionkylkilaiturin, matalat ja saviset rannat taas voi pengertää.

Ennakointi on laiturihaaveilijalle valttia. Jos laiturin haluaa kesäksi, tilaus kannattaa tehdä edellisenä syksynä. Itse työ kestää muutamasta päivästä viikkoihin.