Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola ja Turun Yrittäjien puheenjohtaja Jari Rastas tietävät, että maakuntalentoaseman merkitys elinkeinoelämälle on suuri. Kuva Suvi Elo.
Liikematkustus

Turun kautta maailmalle

Turun lentoaseman käyttö on vahvassa kasvussa. Koko Lounais-Suomen matkailulle merkittävän maakuntalentoaseman vahvuutena ovat lyhyet kokonaismatka-ajat sekä kilpailukykyiset hinnat.

Teksti Elina Teerijoki

Lentokoneen moottoreiden jarrutusääni kertoo, että Liettuan Kaunasista saapunut kone laskeutuu Turun lentoasemalle. Pian se jo jatkaa matkaansa Gdanskiin.

Kaunasin reitti on Turun lentoaseman uusin suora määränpää. Se avattiin marraskuussa 2018. Uutta on luvassa taas keväällä, kun Turusta alkavat suorat lennot Krakovaan. Jo vakiintunut Gdanskin reitti taas on ollut hyvin suosittu, täyttöasteeltaan jopa lähellä sataa prosenttia.

–  Yhteydet Gdanskiin, Kaunasiin ja Krakovaan ovat tärkeitä sekä liike-elämälle että työvoiman liikkuvuudelle. Liikennöitävät reitit tukevat elinkeinoelämän tarpeita, kertoo Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvussa. Se palvelee liikematkustajia Satakuntaa ja Länsi-Uuttamaata myöten. Vuoden 2018 matkustajamäärä oli noin 350 000, ja vuonna 2019 ylitetään todennäköisesti 400 000 matkustajan raja. Vuosittainen kasvu on jo pitkään ollut noin 10 prosenttia.

Jokainen Turusta operoiva lentoyhtiö on kasvattanut matkustajamääriään. Lentoliikenteen volyymin kasvu tarkoittaa myös palvelujen parantumista; kun lentoasemaa käytetään aktiivisesti, sille tulee suurempia koneita sekä enemmän ja parempia vuoroja.

Turun lentovuorot ovatkin lisääntyneet. Uuden Kaunasin reitin lisäksi SAS:n reitille Tukholmaan on tullut lisävuoroja, ja keväällä aloittaa Air Balticin päivävuoro Riikaan.

Vaihdon kautta mihin vain

Turusta pääsee lentämällä näppärästi suuriin eurooppalaisiin kaupunkeihin. Riika, Tukholma ja Helsinki ovat suuria vaihtoasemia, joille Turusta on hyvät yhteydet.

–  Kun Turusta lähtee aamulennolla, saattaa Riian kautta päästä jo yhdeksäksi Milanoon. 

Turun lentoaseman valttina on myös kätevyys ja nopeus: kokonaismatka-ajat kentälle saapumisineen jäävät monessa tapauksessa Helsinki-Vantaata pienemmiksi. Pienemmällä kentällä turvatarkastukseen pääsee nopeasti, ja auton saa parkkiin aivan lentoaseman viereen.

Yhteyksien aikoja ja hintoja vertailtaessa huomattiin, että monessa tapauksessa Turusta on myös edullisempaa lentää kuin Helsingistä.

–  Kokonaismatkustusaika ja kokonaiskustannukset antoivat Turun kannalta positivisen tuloksen.

Maakuntien lentoasemat ovat poikkeuksetta tärkeitä koko alueen talouselämän vuoksi. Turun Yrittäjien puheenjohtaja Jari Rastas kertoo, että Varsinais-Suomen ja Gdanskia ympäröivän Pomeranian maakunnat ovat perustamassa yhteisen ohjausryhmän alueiden yhteistyön kehittämiseksi sekä talouden että julkisen sektorin toimijoiden kesken.

–  Ilman suoraa lentoa tämä yhteys olisi tuskin kehittynyt tälle tasolle. Yksi Puolan rikkaimmista talousalueista on vain tunnin ja viidentoista minuutin matkan päässä Turusta, Puolan kunniakonsulina vuodesta 1999 toiminut Rastas valottaa.

Kirkkolan mukaan alueellisen lentoaseman olemassaolo on tutkitusti yhteydessä siihen, miten paljon alue saa investointeja ja miten suuryritykset kiinnittyvät alueelle.

–  Saavutettavuuden saaminen kuntoon on tärkein investointi alueen elinkeinoelämään.

Lomalle Turun saaristoon

Lentoaseman rooli on tärkeä myös muussa kuin liikematkustamisessa. Rahtiterminaali palvelee erityisesti Lounais-Suomen kokoonpanoteollisuuden kasvavaa tarvetta. Kentältä operoivat myös Rajavartiolaitos ja FinnHEMS, jotka osaltaan turvaavat koko saariston tarpeita.

Lentoasemalla on luonnollisesti tärkeä rooli myös alueen matkailun kehittämisessä. Turun saaristo on upea, uniikki matkakohde, joka voisi kiinnostaa eurooppalaisia ja aasialaisia turisteja, kunhan tietoisuus kohteesta kasvaa.

Turusta pääsee helposti moniin suosittuihin matkakohteisiin. Tilanne parantuu entisestään keväällä aloittavan Riian päivävuoron avulla. Sen kautta aukeavat  esimerkiksi Tel Aviv, Dubai ja ikisuosikki Barcelona. Suorista lentokohteista etenkin Krakovan odotetaan kiinnostavan seudulla asuvia matkailijoita.

Ensi vuoden heinäkuusta alkaen Turun lentoasemalta pääsee suoralla yhteydellä myös Lontooseen. Odotettua reittiä liikennöidään tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin.

–  Matkatoimistoyhteistyö on tärkeää siinä, että reitit ja mahdollisuudet tulevat tutuiksi.

 

OLEMME MATKAMESSUILLA OSASTOLLA 6N2-9.

 

Turun lentoasema
  • Suomen neljänneksi vilkkain lentoasema, kansainvälisessä liikenteessä toiseksi vilkkain.
  • Vuonna 2018 lähes 370 000 matkustajaa. Vuodelle 2019 tavoite on 412 000.
  • Sekä matkustaja- että rahtiliikenteen asema.

You Might Also Like