Lentiirassa arjen kiireet unohtuvat

Lentiirassa arjen kiireet unohtuvat

Lentiiran Lomakylän kohdemanageri Sanna Kyllösen hyvinvointivinkkinä on säännöllinen digipaasto ja ajatusten tuulettaminen ulkoilmassa.

Lentiirassa arjen kiireet unohtuvat

Kuhmolaista Lentiiran Lomakylää ympäröi kainuulainen luonto elämyksineen. Niistä nauttiminen on tehty mahdollisimman helpoksi.

Teksti Heidi Lehikoinen  Kuva Tapio Kinnunen

Meillä neuvotaan kalapaikkoja Whatsappissakin, kertoo Lentiiran Lomakylää pyörittävä, kolmannen polven yrittäjä Petri Heikkinen.

Yksilöllisessä asiakaspalvelussa korostuu paikallinen elämäntapa ja mutkaton asenne.

– Kerran eräs saksalainen toivoi upean metsästys- ja kalastusmatkansa jälkeen näkevänsä joskus vielä revontulet. Soitin hänelle illalla, että menehän ulos ovesta katsomaan. Hän sai matkansa lopuksi nähdä vielä komeat revontuletkin, Heikkinen kertoo hymyillen.

Luontomatkailun helmellä on pitkä historia. Heikkisen mummo aloitti Lentiirassa maatilamatkailuyrittäjänä vuonna 1967.

Kaikki alkoi kesämatkailusta, mutta yli 50 vuoteen on mahtunut käänteitä. Elsa-mummon työtä jatkoivat vuodesta 1982 eteenpäin Heikkisen vanhemmat, jotka laajensivat tiloja ja tekivät ravintolatoiminnasta maankuulua. Väkeä kävi Lentiirassa niin kotimaasta kuin ulkomailtakin, kesällä ja talvella. Sukupolvenvaihdoksen myötä Lentiiran Lomakylä siirtyi nykyiselle yrittäjälle vuonna 2019.

– Keksimme pyörää uudestaan tässä ajassa niille, jotka lumesta, rauhasta ja omatoimisesta matkailusta pitävät, kohdemanageri Sanna Kyllönen sanoo.

Kuhmo on yksi parhaista paikoista Suomessa nähdä villieläimiä. Siksi karhujen, ahmojen ja muiden petoeläinten katseluretket ovat vetonaula niin Lentiiralle kuin Kuhmolle.

Rentoudu savusaunassa

Talvimatkailukohteena Kainuu on tunnettu lumivarmuudestaan, pitkistä talvistaan ja luonnonrauhasta. Lentiirassa luontoelämykset alkavat mökin etuovelta. Kun uppoutuu talvisen metsän rauhaan ja tunnelmaan lumikenkäillen tai hiihtäen, maistuvat savusaunan löylyt sen jälkeen erityisen makoisilta.

–  Liukulumikenkäily on tulevan talven hitti, Kyllönen veikkaa.

Savusauna on sen sijaan ollut jo vuosikymmenten ajan asiakkaiden suosikki, eikä moni asia muutenkaan ole muuttunut.

– Mökkimajoitus, ulkotouhut ja hyvä ruoka ovat meillä edelleen  ydinasiat. Meillä on täällä kaikki  kompaktisti saatavilla, Heikkinen sanoo.

Kesän harrastuksista kalastus on suosituin. Järvikalastukseen hauki- sekä kuhapaikat ovat vieressä ja monet kosket  sijaitsevat kätevän automatkan päässä. Harrastajien perholeirejä järjestetään alan huippuosaajien johdolla.

– Kun perhokalastajat vierailevat ensi kertaa Änättikoskella, he sanovat, että tänne pitää tulla uudelleen, Heikkinen kertoo.

Lentiirassa luontoon voi tutustua helposti omin päin. Matkailijoille on tarjolla myös valikoima vuokravälineitä ja opastettuja retkiä. Ammattimaisen eräoppaan kanssa on turvallista lähteä niin metsään kuin kalaankin.

Terapeuttinen metsä

Moderni työelämä on kuormittavaa, eikä vapaa-ajallakaan aina osata hellittää. Lentiirasta löytyy ihanteelliset puitteet hengähdystauolle.

– Metsä on terapiaa itsessään. Läsnäolo luonnossa tarjoaa voimauttavia kokemuksia, ja se voi opettaa jotain meistä itsestämme, myös joogaopettajana toimiva Kyllönen pohtii.

Lentiiran Lomakylässä on järjestetty joitakin hyvinvointitapahtumia ja lyhytkursseja. Jatkossa hyvinvoinnin teemat tulevat tarjontaan entistä vahvemmin.

– Metsäjoogan, luontaishoitojen ja nuotiotulilla hiljentymisen avulla on tilaisuus ottaa etäisyyttä kiireiseen arkeen. Samalla on mahdollisuus kuulostella omaa vointia ja toiveita, jotka jäävät helposti velvollisuuksien ja jatkuvan mediakuormituksen jalkoihin.

Hyvinvointiohjelmia räätälöidään erilaisilla teemoilla ja tavoitteilla. Ohjelmien avulla voidaan tukea uupumuksesta toipuvia, hakea uutta virtaa kehoon ja ruokkia luovaa ajattelua. Näitä tavoitteita tarjotaan myös yrityksille työhyvinvointi- ja kokousmatkojen muodossa.

– Monissa työyhteisöissä arvostetaan mahdollisuutta rauhoittumiseen ja ollaan valmiita myös tunnemaailman sisäiseen tarkasteluun, Kyllönen avaa.

Kotimaan- ja luontomatkailun kysynnän kasvu ilahduttaa Lentiirassakin, jossa kävijän lumoaa Kainuun upea omanlainen luonto.

– Meillä vieraili kesällä parikymppisiä, jotka ihastuivat paikkaamme heti. Sitten on vakiasiakkaita, jotka ovat käyneet täällä mehtuulla joka syksy yli 40 vuoden ajan, Kyllönen kertoo.