Lapin helpompi arki houkuttaa

Lapin helpompi arki houkuttaa

Inarissa puhdas luonto ja jylhät maisemat alkavat jo lähes kotiovelta.

Lapin helpompi arki houkuttaa

Jos haaveilee turvallisesta elämästä ja ruuhkattomasta arjesta, on Inarin kunta erittäin sopiva valinta.

Teksti Liisa Joensuu  Kuvat Inarin kunta

Antoisan elämän ainekset alkavat monen mielikuvissa mukavasta asumisesta lähellä luontoa. Inarissa etelän ruuhka ja loska vaihtuvat pohjoisen rauhaan ja lumeen. Luonto on lähellä: se alkaa heti ovelta ja avautuu niin kotien kuin työpaikkojen ikkunoista. Myös maisemat ovat ainutlaatuiset: tuntureita, rantoja, ruskaa.

Myös Lapin eläimistö on osa asukkaiden arkea. Porot saattavat piipahtaa takapihalla ja riekot pitää nakuttelevaa ääntään lähistöllä. Pakkasilla kulkijan katse hakeutuu taivaalle, kun revontulet valaisevat tienoon värikirjollaan.

Myöskään matkat kunnan sisällä eivät ole pitkiä. Aikaa kuluu tien päällä vähemmän kuin kasvukeskuksissa, koska sama kilometrimäärä taittuu nopeammin.

– Inari on helpon asumisen ja työskentelyn kunta, kunnanjohtaja Toni K. Laine toteaa.

Suuressa kunnassa voi asua järven tai joen rannalla, tunturimaisemissa tai taajamissa. Kunta on houkuttanut viime vuosina etenkin nuoria ja perheitä, mutta tarjoaa paljon myös varttuneemmille.

– Inariin kannattaa tulla asumaan, ei vain pistäytymään. Valinnanvaraa on omakotitaloista luhti- ja rivitalojen kautta kerrostaloihin. Kaikkia niitä ympäröivät ainutlaatuiset maisemat. Jotkut haluavat asua Inarin kirkonkylällä, toiset Ivalossa. Vaihtoehtona on myös Saariselän alue eli asuminen tunturikeskuksessa.

Muuttajia kiehtovat Laineen mukaan verrattoman luonnon lisäksi paikallisten erikoisoikeudet, jotka antavat siimaa kalastukseen, metsästykseen ja moottorikelkkailuun. Ja kaikki matkailun palveluthan on tarkoitettu myös kuntalaisille laskettelurinteistä tunturikylpylään.

Töitä on pohjoisessakin

Inarissa on aina ollut paljon erilaisia kulkijoita. Entisaikojen kullanhuuhtojat ovat vaihtuneet ympäri Suomea saapuneiksi asukkaiksi ja monipuolisen elinkeinoelämän harjoittajiksi. Muuttajan on helppo solahtaa asujaimistoon, sillä suuri osa nyky-inarilaisista on muualta muuttaneita. Heitä yhdistää lisäksi se, että useimmat ovat ulkoilmaihmisiä.

Yhteisöllisessä kunnassa pysähdytään juttelemaan vastaantulijalle ja vaihtamaan kuulumisia. Ympäristö antaa puheenaiheita vuodenaikojen mukaan. Kesällä jutellaan siitä, tulivatko porot uimaan ja saitko kalaa. Syksyllä jutustelu voi alkaa hillasadosta. Talvella kerrotaan minkälainen oli rinteessä luisto.

– Inari sopii monen alan ihmiselle. Kunnassa on tarjolla esimerkiksi matkailun, terveydenhuollon ja hoiva-alan työpaikkoja. Vaikka matkailuala koki tänä vuonna notkahduksen, uskon Lapin taian säilyvän ja alan vielä elpyvän. Se pitää Inarin vilkkaana ja kansainvälisenä. Toinen kansainvälinen ala täällä on autojen ja renkaiden kylmätestaustoiminta. Etätyötä voi toki tehdä tietokoneella useassakin ammatissa.

Inarissa porot saattavat piipahtaa jopa kodin takapihalla.

Opettaja tuntee oppilaat

Inari ilahduttaa monella tapaa: palvelut ovat hyvät väkimäärään nähden, terveydenhuoltoa saa jonottamatta ja parkkipaikka palveluihin löytyy oven edestä. Lapsiperheet arvostavat koulujen pieniä luokkakokoja.

– Inarin koulussa luokissa on viidestä viiteentoista oppilasta, joten opettajalla on enemmän aikaa yksittäiselle oppilaalle kuin monissa suurissa kouluissa. Opetusta annetaan enimmäkseen yhdysluokissa, ja kaikki oppilaat tulevat keskenään tutuiksi. Yhteistä kunnan kouluille on luontopainotteisuus. Opiskelemme paljon ulkona ja teemme retkiä. Esimerkiksi viides luokka saa joka vuosi kokea retken Lemmenjoelle veneilyineen ja kullankaivuineen, Inarin koulun rehtori Marja Seilonen kertoo.

Inari varautuu lapsiperheiden määrän kasvuun, sillä suunnitelmissa on kolme kouluhanketta ja kaksi päiväkotihanketta. Ivalon taajaman uusi koulukeskus valmistuu viehättävälle paikalle jokirantaan. Seilosen mukaan Inari on lapselle turvallinen kasvuympäristö hulppeissa maisemissa.