Laadukasta juotavaa kotikonstein

Laadukasta juotavaa kotikonstein

Aloittelijankin on helppo päästä käsiksi sekä oluen että viinin valmistuksen saloihin, vakuuttavat Viinitalo Melkko Oy:n toimitusjohtaja Janne Kettula ja myymäläpäällikkö Jukka Jahnukainen.

Laadukasta juotavaa kotikonstein

Oluen ja viinin valmistus on nykyisin helppoa ja edullista. Viinitalo Melkko Oy tarjoaa laadukkaat raaka-aineet ja välineet niin harrastajille kuin alan yrityksillekin.

Teksti Pekka Säilä  Kuva Joona Raevuori

Mall of Triplan jättimäisestä kauppakeskuksesta, aivan Pasilan juna-aseman kupeesta on helppo löytää Viinitalo Melkon uusin Kotiviini.fi Homebrew Superstore -kotipanimomyymälä. Kohta vuosi sitten avatuissa tiloissa on riittänyt järjesteltävää, sillä yrityksen valikoimaan kuuluvat kaikki oluen, viinin ja siiderin valmistukseen tarvittavat raaka-aineet ja välineet sekä yksityisille että alan yrityksille. Toimitusjohtaja Janne Kettula esittelee myynnissä olevia tuotteita sekä välineistöä. Valinnavaraa on melkoisesti, sillä Viinitalo Melkon asiakkaita ovat harrastajien lisäksi myös ammattimaisesti toimivat panimot, viinitilat ja tislaamot.

– Aloittelijankin on helppo päästä käsiksi sekä oluen että viinin valmistuksen saloihin, sillä meiltä löytyy laaja valikoima valmispakkauksia. Ne sisältävät kaiken tarpeellisen, raaka-aineista välineistöön.

Itse tekeminen suosiossa

Myymäläpäällikkönä toimiva Jukka Jahnukainen ohjaa seuraavaksi myymälän perälle, josta löytyy tuotteita alan ammattilaisille sekä vaativimmille harrastajille. Hyllytavarana on tarjolla esimerkiksi laaja valikoima maltaita, humaloita sekä olutmausteita. Välineistöä on esillä mallasmyllyistä rosterivalmisteisiin käymisastioihin.

– Harrastajakin voi valmistaa olutta alusta alkaen aivan perusraaka-aineista, jolloin lopputuloksesta saadaan pienpanimotasoista olutta. Tee se itse -vierteestä tulee juotavaa olutta noin reilussa kuukaudessa. Tällä hetkellä Ale ja IPA tuntuvat olevan suosituimpia olutlaatuja perinteisen Lagerin rinnalla.

Jahnukainen kertoo, että viinin valmistus on edelleen kasvattanut suosiotaan. Monet asiakkaat valmistavat viiniä tai siideriä oman puutarhan sadosta ja haluavat laadun takeeksi myös ammattimaisen valmistusvälineistön.

– Itse kun tekee, saa huolellisella työllä tasalaatuista juomaa, joka on myös kaupan tuotteisiin verrattuna edullista. Varsinkin erikoisoluita valmistettaessa säästöt kaupallisiin oluisiin ovat merkittävät. Myös siideriä voi tehdä valmiista uutteista tai vaikka oman pihan omenoista. Meiltä löytyy kaikkeen tarvittavat välineet ja käymisaineet. Viinejä voi valmistaa itse myös viiniainespakkauksista, jotka sisältävät kuivattuja marjoja, tai laadukkaista rypälemehuista, joissa ei ole säilöntäaineita. Meiltä saa myös käymispakkauksia omille marjoille, Jahnukainen kertoo.

Vinkkejä oluen, viinin ja siiderin kotivalmistukseen

  1. Kotivalmistuksessa käytettävien välineiden tulee olla huolellisesti puhdistettuja ja desinfioituja.
  2. Viini- ja oluthiivojen lämmönsieto vaihtelee. Käytä apunasi nestelämpö- tai ominaispainomittaria.
  3. Käymisen tuloksena syntyy alkoholiliuos, jossa on alkoholia normaalisti enintään 17 prosenttia.
  4. Kun marjoissa ja hedelmissä oleva sokeri lasketaan mukaan, saa määrä olla noin 3,2 kg 10 litraa kohden.
  5. Älä ylitä sokerin määrää lisäprosenttien toivossa, sillä seurauksena on yleensä vain liian makea viini.
  6. Käytä aina vesilukkoa. Pikaviineissä vesilukko jätetään alussa pois kuohunnan välttämiseksi. 
  7. Jokaista vaihetta voi venyttää muutamalla päivällä. Keskeneräistä ei koskaan kannata pullottaa.

Kimppaharrastus tasaa kuluja

Syksyllä on tiedossa uusi lanseeraus viiniainespakkauksiin. Myyntiin tulevat uudet Bacchus-sarjan viiniainespakkaukset, joista löytyvät entistä suuremmat marjapussit sekä laadukkaat hiivat. Bacchus-sarjan myötä myös kokonaan uusia ja laadukkaita viinimakuja tulee valikoimiin laajemmin. Lisäksi Viinitalo Melkon valikoimiin kuuluvat myös erilaiset hedelmäpuristimet sekä laaja valikoima erilaisia mittareita.

– Sekä olut- että viinituotteiden valmistuksessa perustieto pysyy samana, mutta reseptit ja valmistusaineet kehittyvät jatkuvasti. Itsevalmistuksessa voi pitää perussääntönä, että kiirettä ei kannata pitää ja laitteiden desinfioinnissa kannattaa olla huolellinen.

Jahnukainen kertoo, että oluen ja viinin valmistuksessa myös kimppaharrastus on yleistymässä, mikä on hyvä keino tasata kuluja, etenkin silloin kun halutaan valmistaa erityisen laadukkaita tuotteita.

Viinitalo Melkko Oy on Suomen suurin ja vanhin kotiviinin, kotioluen ja siiderin valmistukseen käytettävien aineiden, välineiden ja tarvikkeiden toimittaja.

– Myymälöiden lisäksi tuotteita löytyy kattavasti myös Kotiviini.fi -verkkokaupastamme. Nettisivuillamme on myös opastusvideoita, joiden avulla esimerkiksi oluen tai viinin valmistuksen aloituspaketti on helppo ottaa käyttöön. Myymälöissä jaamme tietoa tarvittaessa ihan kädestä pitäen, Jahnukainen vinkkaa.