Kuvankauniita koteja virtaavan veden äärellä

Kuvankauniita koteja virtaavan veden äärellä

Kuvankauniita koteja virtaavan veden äärellä

Teksti Ritva-Liisa Sannemann Kuvat Patrik Pesonen

Länsirannan kortteli käsittää kolme taloyhtiötä, joissa on yhteensä 188 asuntoa. Talot ovat kolmi- ja nelikerroksisia ja niihin kuuluu myös yhteinen parkkihalli.

Kun FH Asunnot alkaa etsiä rakennukselle paikkaa, nousee kärkeen kolme tekijää: sijainti, sijainti ja sijainti. Porvoon Länsirannalla valinta on mennyt nappiin.

Kun FH Asunnot ryhtyi etsimään tonttia Porvoon Länsirannalta vuonna 2016, Aleksanterinkadun sillan viereinen alue oli pelkkää pusikkoa. Neuvottelut kaupungin kanssa johtivat lopulta kaavamuutokseen ja rakennustyöt yhtiö pääsi aloittamaan vuonna 2017.

– Meillä oli tähtäimessä hyvä sijainti, sillä uudisrakentamisessa tontti on kaiken a ja o. Alueen täytyy olla vetovoimainen ja sijaita keskeisellä paikalla, kertoo FH Invest Oy:n toimitusjohtaja Mikko Viskari.

Yhtiö on rakentanut Porvoon Länsirannalle kokonaisen korttelin kerrostaloja, joista viimeisin valmistuu vuoden 2021 syksynä. FH Asuntojen rakentamat uudet talot ovat kiinnostaneet erityisesti varttuneempaa väkeä, joka on hankkinut niistä itselleen koteja, mutta myös sijoitusasuntoja.

Länsirannan alueelta aukeaa näkymä lähellä lipuvalle Porvoonjoelle ja sen takaiselle Rantakadulle kahviloineen ja empirerakennuksineen. Viereinen Aleksanterinkadun silta vie kaupungin keskustaan, ja kulttuuripalvelut löytyvät tien toiselta puolelta Taidetehtaalta.

Uusista taloista haetaan laadukasta asumista, vireää kulttuuriympäristöä ja hyviä ulkoilumahdollisuuksia. Lähellä ovat myös Kokonniemen ja Näsin ulkoilumaastot sekä Taidetehtaan kulttuuritarjonta, eivätkä kaukana ole myöskään terveyspalvelut ja kaupat.

Laatu näkyy materiaaleissa ja pohjaratkaisuissa

Valoisuus ja vaaleat sävyt tulvahtavat vastaan, kun kurkistamme yhteen korttelin asunnoista. Myyntijohtaja Catarina Helenius esittelee tavallista korkeampilaatuisia materiaaleja.

Keittiössä kiiltävät kiviset työtasot ja lattioissa parketti, kodinkoneissa käytetään AEG:n tuotteita ja saniteettitiloissa kaakelia. Ennakkovarauksen tehneet voivat vaikuttaa materiaaleihin, jotka toteutetaan yksilöllisten toiveiden pohjalta.

Laatu näkyy myös asuntojen pohjaratkaisuissa, joista turhat neliöt on karsittu pois jo arkkitehdin piirustuspöydällä. Huoneistot on suunniteltu esteettömiksi ja avariksi tiloiksi, joissa keittiö, ruokatila ja olohuone yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi. Esteettömyys ulottuu tontin laidalta sisätiloihin asti.

– Monelle ostajalle nämä asunnot ovat loppuiän ratkaisuja, Helenius muistuttaa.

Normaalisti myynnissä on asuntoja yksiöistä neliöihin, mutta jotkut ovat halunneet yhdistää kaksi asuntoa ja saaneet käyttöönsä reilusti yli 100 neliön huoneiston. Lasitetut parvekkeet ja vakiona huoneistokohtainen viilennys kuuluvat varusteluun. Asuntoihin pääsee hissillä suoraan autohallista.

Perheyritys laajentui Etelä-Suomeen

  • FH Asunnot on vuonna 2020 julkaistu tuotemerkki, joka kattaa FH Invest Oy:n ja FH Rakentajien toiminnan. Se myy FH Investin rakennuttamia kerros- ja rivitalokohteita.
  • Vuonna 2007 perustettu rakennuttajayritys FH Invest on Viskarin suvun perheyritys, jonka pääomistajat ovat mikkeliläiset Mikko Viskari ja Jussi-Pekka Viskari. Hallituksen puheenjohtajana toimii yrityksen perustaja Antti Viskari.
  • Yritys on laajentunut Itä-Suomesta ja Kymenlaaksosta Uudellemaalle ja rakennuttanut tai rakentanut noin 100 kerros- ja rivitaloyhtiötä.
  • Uudellamaalla rakennuskohteita on Porvoon ohella Järvenpäässä ja Hyvinkäällä, mutta tarkoitus on laajentaa toimintaa erityisesti pääkaupunkiseudulle.
  • Liikevaihto oli noin 50 miljoonaa euroa vuonna 2019.

FH Asuntojen uudiskohteet viimeistellään erittäin huolellisesti. Myös asiakas saa tarkastaa asunnon kunnon hyvissä ajoin ennen luovutusta.

Henkilökohtaista palvelua

Vaikka ennakkomyyntiin tulevat uudisrakennukset havainnekuvineen ja pohjapiirustuksineen ovat esillä nettisivuilla, Catarina Helenius pitää tärkeänä, että asiakkaat saavat myös henkilökohtaista palvelua. Asiakaslähtöisellä myyntitavalla FH Asunnot pyrkii erottumaan muista.

– Asunnon ostaminen on iso investointi. Siksi haluamme tehdä siitä asiakkaalle mahdollisimman helpon ja miellyttävän kokemuksen. Pyrimme tapaamaan heidät kasvokkain ja kertomaan esimerkiksi vaihtoehtoisista materiaaleista sekä muista ratkaisuista, Helenius painottaa.

Helenius on huomannut, että nettikuvien perusteella asiakas on pikemmin mielikuvien kuin todellisen tiedon varassa. Henkilökohtainen tapaaminen auttaa saamaan konkreettisen käsityksen ostokohteesta ja tekemään itselle paremmin sopivia valintoja.

– Perheyrityksen henki näkyy ihmisläheisessä toimintatavassamme, ja siitä olemme saaneet hyvää palautetta, Helenius kertoo.

Tarkka suunnittelu takaa rakentamisen laadun

Mikko Viskari katsoo, että hankkeen aikataulutus on osa laadukasta rakentamista. FH Asunnot laatii projekteilleen tarkan suunnitelman, jotta työmaan johto kykenee pysymään päivän tarkkuudella aikataulussa.

– Kun hanke valmistuu suunnitellusti ja hyvissä ajoin ennen luovutusta, meille jää aikaa tarkastaa kohde ja laittaa kuntoon mahdolliset puutteet tai virheet. Myös asiakas ehtii tutkia uuden kotinsa ja tehdä omat havaintonsa. Näin saamme luovutettua taatusti virheettömän asunnon, Viskari toteaa.

Laadukkaasta rakentamisesta kertoo myös se, ettei FH Asunnot ole kertaakaan joutunut turvautumaan
rakennusvirhevakuutukseen. Pieniä muutoksia on kuitenkin jouduttu tekemään inhimillisten erehdysten takia.

PERHEYRITYKSEN HENKI näkyy ihmisläheisessä tavassamme toimia.

Joka kaupungilla on tarina

Ennen kuin FH Asunnot lähtee etsimään tontteja uudisrakennuksille, se tekee laajan selvityksen alueen luonteesta ja asuntomarkkinoista. Jokainen kaupunki on Viskarin mukaan oma tarinansa.

Esimerkiksi Porvoossa korostuvat historia ja kulttuuri, Järvenpäässä nuoren kasvavan kaupungin dynaamisuus ja Hyvinkäällä luonnonläheisyys ja rauhallisuus.

– Asuinpaikkakuntien luonne ohjaa vahvasti toimintaamme.

Suunnittelussa otetaan huomioon potentiaalinen asiakaskunta. Myös markkinoinnissa nostetaan esille erilaisia sisältöjä. Esimerkiksi työssäkäyviä kiinnostavat hyvät lapsiperhepalvelut ja Uudellamaalla yhteydet pääkaupunkiseudulle, varttuneemmille puolestaan kulttuuri- ja terveyspalvelujen läheisyys sekä rauhallinen ympäristö ovat tärkeitä asioita.

FH Asuntojen päätuote on vapaarahoitteinen uudisrakentaminen, mutta se tekee myös asuntoja erikoisryhmille, kuten senioreiden ja liikuntarajoitteisten tarpeisiin. Lisäksi yhtiö rakentaa toimitiloja ja jalostaa yleishyödylliseen käyttöön merkittyjä kiinteistöjä uusiin tarkoituksiin.

– Hoidamme yhdessä viranomaisten kanssa kaavan muutos- ja rakennuslupaprosessin, jonka pohjalta tehdään uudet suunnitelmat ja saneeraus esimerkiksi asunnoiksi.

Perheyritys vastaa työstä omilla kasvoillaan

Vajaan 50 työntekijän FH Asunnot tavoittelee maltillista kasvua. Kun perheyrityksen johdossa ovat
veljekset ja heidän isänsä, työtä tehdään aina omilla kasvoilla ja vastuullisesti.

– Kun operatiivinen johto tuntee toisensa, vahvuudeksi nousee notkeus. Kykenemme tekemään tarvittaessa nopeita päätöksiä ja muutoksia, Mikko Viskari tietää.

Hän on huomannut, että vastuullinen henkilöstöjohtaminen yhdessä asiakaslähtöisen työskentelytavan kanssa herättää luottamusta ja palkitsee hyvällä palautteella. Samaa sanoo myös Catarina Helenius, jolle asiakkaiden kohtaaminen on mieluista työtä.

– Ei ole tarvetta vaihtaa kadun toiselle puolelle, jos asiakas sattuu tulemaan vastaan, hän naurahtaa.

Porvoossa on asiakkaita, jotka ovat hankkineet huoneistoja kaikista FH Asuntojen kohteista. Länsirannan jälkeen yhtiö ryhtyy rakentamaan kerrostaloja Sibeliuksenbulevardille.

kynaHarm