Kuusamon kiireetön porotilaelämys

Kuusamon kiireetön porotilaelämys

Palosaaren poro- ja kalastustilan yrittäjät Satu Palosaari ja Mika Lappalainen perehdyttävät vieraansakin porojen ja porotalouden saloihin.

Kuusamon kiireetön porotilaelämys

Miltä kuulostaisi jouluinen poroajelu tai pilkkiretki porotilan emännän ja isännän kanssa? Kuusamossa se on mahdollista, Palosaaren poro- ja kalastustilalla.

Teksti Maria Paldanius  Kuva Keijo Lehtimäki

Kuusamolaiset Satu Palosaari ja Mika Lappalainen ovat toivottaneet matkailijat tervetulleiksi kotiinsa jo yli 20 vuoden ajan. Eikä kyse olekaan mistä tahansa kodista. Pariskunnan elämän keskipisteenä on vuonna 1920 perustettu Palosaaren poro- ja kalastustila. Tilan vanhin pirtti – joka toimii nykyisin pienenä käsityömyymälänä ja museona – täytti tänä vuonna täydet 100 vuotta.

– Perheessämme on harjoitettu porotaloutta useiden sukupolvien ajan. Porot ovat kaikessa etusijalla. Vierailijat pääsevät tutustumaan poroihin, kotiimme ja koko elämäntapaamme, Satu Palosaari kiteyttää.

Tilan satavuotisjuhlat lykkääntyivät koronan takia tuonnemmas, mutta se ei menoa haittaa. Vuoden vilkkain sesonki, joulu kolkuttelee jo ovella, mikä enteilee omanlaistaan juhlantuntua. Kuluneen vuoden aikana kotimaiset matkailijat löysivät tiensä tilalle, minkä toivotaan jatkuvan myös talvikaudella. Porot ja reet ovat valmiina talven suosituinta aktiviteettia, eli poroajelua varten ja pilkkivälineet vartovat talvikalastajia.

– Käytännössä kaikki palvelumme liittyvät poroihin, kalastukseen ja luontoon. Moni tulee porotilavierailulle tutustumaan poroihin ja porotalouteen. Suosituin talviohjelma on kuitenkin poroajelu. Poroa pääsee ohjastamaan itse, jolloin ihmisen ja eläimen välisen luottamuksen merkitys korostuu, Satu toteaa.

VIERAILUN AIKANA poroa pääsee ohjastamaan itse.

Kiireetön kokemus

Vierailu Palosaaren poro- ja kalastustilalla on kiireetön ja yksilöllinen kokemus. Tila on avoinna varauksesta yhdelle ryhmälle kerrallaan. Niin oli jo ennen korona-aikaa.

– Olemme aina pitäneet pienistä ryhmistä, koska silloin pääsemme kohtaamaan ihmiset rauhassa. Vaikka teemme porotilamatkailua ammattimaisesti, emme miellä tätä työnä. Kohtaamme vieraat aina omana itsenämme ilman mitään rooleja, Satu linjaa. 

Siinä missä ensimmäisen vuosikymmenen aikana suurin kävijäryhmä olivat suomalaiset, on ulkomaisten matkailijoiden määrä kasvanut sittemmin merkittävästi. Viime talvena jopa 90 prosenttia vieraista tuli ulkomailta. Tilalla on huomattu yksi hienoinen ero kahden matkailijakunnan välillä:

– Ulkomaalaiset varaavat porotilavierailun hyvissä ajoin etukäteen, kun taas suomalaiset saattavat ilmoittaa, että olisimme tulossa nyt. Joskus vierailu onnistuu niinkin, mutta toivomme, että varaukset tehtäisiin etukäteen, Satu huomauttaa.

Vihreä vierailukohde

Pandemia on aiheuttanut haasteita porotaloudelle. Lihan kysyntä on romahtanut ja kansainvälinen matkailu on jäissä. Palosaaret eivät ole kuitenkaan jääneet tuleen makaamaan. Tarjontaa on pyritty räätälöimään kotimaisia matkailijoita paremmin palvelevaan muotoon. Yritykselle myönnettiin myös Green Activities -sertifikaatti osoituksena siitä, että toiminta on ympäristöä kunnioittavaa.

– On hienoa, että matkailussa ympäristöarvot ja kestävä kehitys ovat tulleet yhä tärkeämmäksi. Luonnosta ja eläimistä etsitään myös enemmän hyvinvoinnin ja rauhoittumisen mahdollisuuksia.

WWW.PALOSAARENPOROTILA.FI