Kuitulaserilla tehoa leikkaamiseen

Kuitulaserilla tehoa leikkaamiseen

Toimitusjohtaja Sami Kuntola iloitsee yrityksen tuotantokapasiteetin kasvusta uuden kuitulaserin myötä.

Kuitulaserilla tehoa leikkaamiseen

Alihankintapalveluja, osia ja komponentteja tarjoava vaasalainen SOP-Metal hankki lisävoimaa tuotantoonsa. Uudella kuitulaserilla katkeaa 25 millimetrin vahvuinen kupari ja 50-millinen alumiini.

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Jukka Vähälummukka

SOP-Metal Oy:n toimitusjohtaja Sami Kuntola on innoissaan. Yrityksen tytäryhtiön, metallien leikkaukseen erikoistuneen UltraCut Oy:n miljoonaluokan investoinnin asennustyöt on saatu päätökseen ja koneen pilottikäyttö on alkamassa. Kuntolan mukaan uusi Eagle 12kW + 6G -kuitulaserjärjestelmä on Pohjoismaissa omaa luokkaansa. Kun uusi kone saadaan keskikesällä tehokäyttöön, lisääntyy SOP-Metal -konsernin tuotantokapasiteetti merkittävästi.

– Uusi kuitulaserimme tuo lisää leikkausmahdollisuuksia ja tehokkuutta vesi- ja abrasiivileikkauksen rinnalle. Se myös nopeuttaa tuotannon läpimenoaikoja ja automatisoi työprosessiamme. Laserilla voidaan leikata esimerkiksi 60-millistä ruostumatonta terästä, 50-millistä alumiinia, 30-millistä messinkiä tai 25-millistä kuparia. Leikattavan kappaleen enimmäiskoko voi olla 1500 x 3000 millimetriä, Kuntola luettelee.

Laatua ja joustavuutta

Kuntolan mukaan uuden kuitulaserin myötä SOP-Metal pystyy palvelemaan entistä paremmin erityisesti sähkö- ja energiateollisuussektorin asiakkaita. Kuitulaser onkin herättänyt laajaa kiinnostusta ja ensimmäiset tilaukset on jo merkitty tilauskirjaan.

Lisää on lähitulevaisuudessa luvassa. Kuntola uskoo vahvasti, että laser tulee siivittämään mukavasti sekä SOP-Metalin että UltraCutin kasvua.

– Meidän vahvuuksiamme ovat aina olleet tuotteiden laatu, joustavuus, toimiva kokonaispalvelu sekä nopeat toimitusajat. Uusi kone monipuolistaa merkittävästi laitekantaamme ja parantaa kilpailukykyämme entisestään. Pystymme jatkossa valitsemaan asiakkaidemme tarpeisiin sopivimman ja kustannustehokkaimman valmistusmenetelmän, Kuntola iloitsee.

Teollisuuden tarpeisiin

SOP-Metalin keskeisintä osaamis-aluetta ovat korkeaa materiaaliosaamista vaativien sähkö- ja energiateollisuuden käyttämien osien ja komponenttien suunnittelu sekä valmistus.

Näistä Kuntola mainitsee erityisesti kuparista ja alumiinista valmistetut virtakiskot sekä sähköiset eristysmateriaalit. Yritys valmistaa myös terästeollisuuden tuotteita, kuten muuntajasäiliöitä, sekä tarjoaa muun muassa kuparin hitsauspalveluja.

– Esimerkiksi joustavien virtakiskojen valmistukseen meillä on oma patentoitu menetelmä. Valmistamamme kiskot ovat omiaan sellaisiin olosuhteisiin, joissa tärinä on voimakasta ja asennustöiden tekeminen erityisen haastavaa, Kuntola selventää.

SOP-Metal -konserniin kuuluu UltraCut Oy:n lisäksi Virossa toimiva SOP-Metal Eesti ja turkulainen V-S Mikromekaniikka. Koko konsernin henkilöstövahvuus on noin 50 työntekijää ja liikevaihto noin 11 miljoonaa euroa. Vuonna 1993 perustetun SOP-Metal Oy:n asiakkaita ovat esimerkiksi Danfoss, VEO ja ABB.

Suomi on tällä hetkellä SOP-Metalin vahvin markkina-alue, mutta yrityksellä on asiakkaita myös Baltian maissa sekä Puolassa. Vientiä ollaan parhaillaan laajentamassa myös Ruotsiin.