Korkki kestää eliniän

Korkki kestää eliniän

Wagtail Design tuotteet valmistetaan ja viimeistellään käsityönä Kangasalla, Pirkanmaalla.

Korkki kestää eliniän

Wagtail Design valmistaa ainutlaatuisia tuotteita korkista, joka on ekologinen vaihtoehto nahalle. Suojellusta korkkitammesta saatava materiaali valmistetaan puun kuoresta vahingoittamatta itse puuta.

Teksti Niina Linna  Kuva Eino Ansio

Wagtail Designin korkkimateriaalista tehdyt tuotteet valmistetaan käsityönä Kangasalla, vanhan puutalon yläkerran työhuoneessa. Gary ja Anne Mooren perustama yritys syntyi halusta tehdä loppuelämän kestäviä tuotteita, joiden valmistaminen ei kuormittaisi maapalloa.

Suomalainen Anne Moore hoitaa yrityksen hallinnollisia asioita. Tuotteiden valmistaja Gary Moore on syntynyt Englannissa ja asunut 20 vuotta Suomessa. Hänen isoisänsä ja isänsä pitivät kenkäliikettä, jossa vanhat, käytetyt kengät korjattiin ja myytiin jälleen uudelleen käyttöön. Tähän maailmaan Gary pääsi tutustumaan jo lapsena.

Viime vuosina ihmiset ovat jälleen innostuneet kierrättämisestä ja kestävien tuotteiden hankinnasta. Kestävyyden lisäksi kotimaisuudelle sekä käsityölle annetaan enemmän arvoa.

Wagtail Designin tuotteet ovat kestävän kehityksen tuotteita. Ne ovat ympäristöystävällisiä, vegaanisia ja niiden valmistaminen ei kuluta luonnonvaroja. Materiaalina käytetty korkki valmistetaan suojelluista korkkitammista, joita kasvaa tietyllä alueella Portugalissa.

– Se on täysin uusiutuva materiaali. Kun ammattilaiset kuorivat korkkitammesta korkkisiruja tiettynä ajankohtana, tietyllä tekniikalla, se itse asiassa vahvistaa puuta ja auttaa sitä kasvamaan, kertoo Gary.

Materiaalina täydellinen

Ennen korkin valintaa, Gary teki lähes vuoden tutkimustyön, jotta löytäisi oikeasti kestävän materiaalin, joka ei kuluisi käytössä tai olisi liian heikkoa käsitellä. Korkki on ympäristöystävällinen, luonnollinen, kierrätettävä, biohajoava, vedenkestävä, kevyt ja likaa hylkivä. 

Toki haasteitakin oli. Gary kertoo, että valmistustekniikan opettelu vaati todella hyviä hermoja. Moni lopettaakin harjoittelun jo alkuvaiheessa. Mutta perfektionismiin taipuvainen Gary ei antanut periksi, ja lopulta hän löysi oikean tavan tehdä tuotteita, joihin hän oli itse täysin tyytyväinen. Sitten niitä alettiin vasta myydä asiakkaille.

– Opin isältäni, että jos jotain haluaa tehdä, se pitää tehdä hyvin. Vaikka sormeni ovat välillä neulanpistoja täynnä, nautin tästä työstä, sillä tuotteemme tuovat iloa niin minulle kuin asiakkaillemme. Ei tämä edes tunnu työnteolta, koska puuhastelu on rentouttavaa.

Elinikäinen takuu

Korttitaskut, clutch-laukut, korut, kirjanmerkit ja muut tuotteet tehdään aina käsityönä. Välineinä käytetään perinteisiä työkaluja. Saddle stitch -ompelutekniikka saa tuotteiden reunat pysymään kestävinä vuosikymmeniä.

Värit saadaan materiaaliin printtaamalla, ja värjäyksessä käytetään ekologisia värejä. Mitään ei myöskään heitetä pois, vaikka materiaali onkin biohajoavaa. Ylijäämäpaloista Gary valmistaa korvakoruja.

– Olen huomannut, että moni ilahtuu siitä, että tämä tuote kestää vuosikymmeniä. Ja tuotteilla on elinikäinen takuu. Jos jostain syystä tuote ei kestäisi, korjaan sen ilmaiseksi kuntoon, Gary lupaa.

WAGTAILDESIGN.COM