Konepajayritys kasvaa aurinkosähkön voimin

Konepajayritys kasvaa aurinkosähkön voimin

newspool

Toimitusjohtaja Marko Setälä esittelee automatisoitua levyvarastoa, joka toimii yhdessä ERP-järjestelmän ja suunnitteluohjelmiston kanssa.

Konepajayritys kasvaa aurinkosähkön voimin

Mynämäkeläinen konepaja hallitsee joustavan palvelun sekä panostaa uusiutuvaan energiaan. Viime vuosien lupaava kasvu on kannustanut investoimaan moderniin teknologiaan.

Teksti Outi Rantala  Kuva Mikko Vuorinen

Aurinkovoima tuntui tuulivoimaa helpommalta ratkaisulta muun muassa lupaprosessia ajatellen. Kestävän kehityksen ratkaisut ovat tärkeä osa strategiaamme. Mynämäkeläinen konepajakin voi näin osallistua ilmastotalkoisiin, toimitusjohtaja Marko Setälä toteaa.

– Timeka on myös valtakunnallisesti alansa edelläkävijä kestävän kehityksen ratkaisuissa, jota toivottavasti myös asiakkaat arvostavat.

Nopea ja ekologinen palvelu

Keväällä 2019 käyttöön otettavan voimalan on arvioitu tuottavan energiaa touko-elokuussa 50 000 kilowattituntia kuukaudessa.

– Käytännössä aurinkoenergiaa saadaan maaliskuusta syyskuuhun, mutta paras tuotantoaika on kesäkuukausina. Olemme laskeneet 550 aurinkopaneelin järjestelmällemme takaisinmaksuajaksi 6–7 vuotta.

Yrityksen nykyiset tilat valmistuivat vuonna 2016.

– Ekologisuus ja energiatehokkuus on otettu monella tavalla huomioon. Esimerkiksi laserleikkauskoneissa on lämmön talteenotto, jonka avulla hoidetaan parin hallin lämmitys, Setälä täsmentää.

Konepaja Timeka sijaitsee Varsinais-Suomessa 8-tien varrella, josta on erinomaiset yhteydet myös pääkaupunkiseudulle. Yrityksen vahvuutena ovat lyhyet toimitusajat.

– Olemme erikoistuneet piensarjoihin. Koska kaikki tuotanto tapahtuu saman katon alla, vältymme kappaleiden kuljettamiselta paikasta toiseen. Täyden palvelun talona pystymme joustaviin läpimenoaikoihin. Jopa vuorokaudessa pystytään toimittamaan vaativiakin kappaleita.

– Meiltä löytyy automatisoitu 157-paikkainen levyvarasto. Levy tulee suoraan varastosta leikkuupöydälle ja järjestelmä siirtää leikkeen automaattisesti varastoon. ERP-järjestelmä ja räätälöity leikkaussuunnitteluohjelmisto integ-roivat tuotannon ja toimituksen, jolloin pystymme nopeisiin toimitusaikoihin, Setälä kertoo.

Kasvu rohkaisi investoimaan

Timeka työllistää alihankkijoineen kuutisenkymmentä metallialan ammattilaista ja toimihenkilöä. Asiakkaina on pakkausalan, robotiikan, varastoautomatiikan, raskaan teollisuuden ja energia-alan yrityksiä.

Vuonna 2000 perustetun konepajan liikevaihto on 6,8 miljoonaa euroa. Lupaava kasvu on innostanut yritystä investoimaan.

– Vuonna 2017 kasvua tuli 30 prosenttia ja viime vuonnakin 15 prosenttia. Olemme investoineet kahden vuoden aikana noin kolme miljoonaa euroa tuotantokoneisiin.

Timekan kasvu pohjautuu asiakaskunnan laajentumiseen ja asiakassuhteiden syventymiseen. Investointi uusimpiin teknologisiin ratkaisuihin on kannattanut.