Kolmen valtatien risteyksessä

Kolmen valtatien risteyksessä

destia_harri_korhonennews

Destian projektijohtaja Harri Korhonen kertoo viitostien massansiirtotöiden olevan täydessä vauhdissa. Maata ja kalliota siirtyy kymmeniä tuhansia kuutioita viikoittain.

Kolmen valtatien risteyksessä

Mikkeliin Visulahteen pian nouseva teollisuus-, kauppa- ja logistiikka-alue sijaitsee liikenteen kannalta erinomaisessa kohdassa. Myös suuri osa Itä-Suomen pyörillä tehtävästä syöttöliikenteestä kulkee alueen ohi.

Teksti ja kuvat Miksei Mikkeli ja Kixit Oy

Mikkeliin avautuu vuosina 2020 ja 2021 tuoreita mahdollisuuksia, kun valtatie 5 siirtyy uuteen linjaan ja Visulahteen avataan uusi alue teollisuudelle, logistiikalle ja kaupalle.

Vuonna 2020 valmistuvan Viitostien uuden väylän maansiirtotyöt ovat tällä hetkellä Mikkelissä kuumimmillaan. Uutta tielinjausta työstetään 22 kilometrin matkalla yhteensä 120 ihmisen voimin. Maata siirtyy tällä hetkellä 30 000 ja kalliota 20 000 kuutiota viikossa.

– Vielä noin vuoden ajan Viitostiellä on erityisjärjestelyitä liikenteen suhteen, mutta jo ennen talvea Mikkelin kohdalla on peräti neljä ajokaistaa suurimmalta osin käytössä, toteaa Destian projektijohtaja Harri Korhonen.

Kuljetus- ja logistiikkayritysten näkökulmasta Mikkeli onkin mielenkiintoinen liikenteen solmukohta. Sieltä ennättää ajaa kuorman Helsinkiin, purkaa sen, lastata uuden kuorman ja ajaa takaisin saman päivän aikana ilman, että ajopiirturin kanssa joudutaan ongelmiin.

Mikkelistä on aiemmin puuttunut logistiikan ja niin sanottu raskaiden renkaiden alue. Visulahti mahdollistaa kaupungin mittakaavassa ison kasvun näillä toimialoilla. Visulahteen avattava alue on suunniteltu siten, että sinne sijoittuvat yritykset saisivat mahdollisimman paljon kumppanuushyötyjä toisistaan.

Visulahteen rakentuva uusi kauppapuisto sijaitsee logistisesti
erinomaisella paikalla valtateiden 5, 13 ja 15 risteyksessä.

Valtatie 5:n uusi väylä. Visulahteen rakentuva uusi kauppapuisto sijaitsee logistisesti erinomaisella paikalla valtateiden 5, 13 ja 15 risteyksessä.

Toiveet otetaan huomioon

Kokonaisinvestoinnit Mikkelin pohjoispuolella valtatie 5:n varrella ovat merkittävä piristysruiske koko alueelle. Kymmenen vuoden aikana sekä valtio, kaupunki että yritykset investoivat yhteensä noin 150 miljoonaa euroa Visulahteen. Rakentaminen porrastetaan siten, että osa tonteista on saatavilla jo nyt ja viimeisimmät ovat rakennettavissa vuonna 2023.

– Nyt on erinomainen aika ottaa yhteyttä ja aloittaa neuvottelut. Etsimme alueelle uusia toimijoita, ja varsinkin rakentamisvaiheessa voimme ottaa yritysten tarpeet huomioon erityisen hyvin, toteaa Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n Hannele Hynninen.

Tonttien koko Visulahdessa vaihtelee puolestatoista hehtaarista aina 10 hehtaariin saakka. Saatavilla on yhteensä 14 eri aluetta.

Raskaalle kalustolle sopiva

Uusi logistiikan ja kaupan alue sai ensimmäisen toimijansa, kun ympäri maailmaa metsäkoneitaan toimittava Ponsse Oyj avasi oman palvelukeskuksensa Visulahteen helmikuussa 2019.

Kaakkois-Suomen aluemyyntipäällikkö Ville Kautonen pääsee Mikkelistä asiakkaiden luo laajalla säteellä. Visulahdessa yritys tarjoaa myynti-, varaosa-, huolto- ja koulutuspalveluja.

– Odotimme pitkään sopivaa paikkaa. Tämä sijainti on meille huippu, koska tänne pääsee raskaalla kalustolla niin vanhalta kuin uudeltakin tieltä, eikä tarvitse tulla siltojen kautta, Kautonen hehkuttaa.

Metsäkoneita lähtee maailmalle Iisalmesta rautateitä pitkin ja lavettikuljetuksina Viitostietä pitkin.

– Meillä käytetään paljon lavettiliikennettä, kun metsäkoneita kuljetetaan Vieremältä satamaan laivoihin lastattavaksi. Uusi huoltopalvelukeskus on suunniteltu niin, että lavetit mahtuvat pihalle. Kuljettajat voivat myös viettää täällä lepohetken ennen matkan jatkumista.