Kiinteistömarkkinat kasvavat edelleen

newspool

Kiinteistösijoittamisen asiantuntija Aarne Nurminen on toiminut Ecorumin toimitusjohtajana vuodesta 1991.

Kiinteistömarkkinat kasvavat edelleen

Kiinteistömarkkina on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Dynamiikkaa ovat tuoneet myös ulkomaiset sijoittajat. Ala elää mielenkiintoisia aikoja, sillä kilpailu kohteista on entistä kovempaa.

Teksti Anna Gustafsson  Kuva Joona Raevuori

Kiinteistömarkkina Suomessa on kuhissut ennätysvauhtia jälleen tänä vuonna. Kauppoja riittää ja markkina on kasvanut. Neljättä vuotta talouskasvua nopeammin lisääntynyt rakentaminen on pitänyt huolen siitä, että kiinteistömarkkinoilla riittää myös ostettavaa. Kiinteistökaupoissa odotetaan taas ennätysvuotta.

Muiden sijoituskohteiden, erityisesti osakemarkkinoiden, pysyessä volatiileina kiinteistöihin sijoittaminen kiinnostaa erityisesti korkotason pysyessä alhaisena. Myös kiinteistösijoitusten tarjoama suoja inflaatiota vastaan houkuttelee. Tuotto-odotuksissa ja hinnoissa on kuitenkin tapahtunut isoja muutoksia, kertoo kiinteistösijoittamisen asiantuntija ja Ecorum Oy:n toimitusjohtaja Aarne Nurminen.

– Alhainen korkotaso on houkutellut alalle uusia toimijoita. Kun ostajia on paljon, se on väistämättä johtanut kovempaan kilpailuun hyvistä kohteista, ja hinnat ovat ajautuneet nousuun, Nurminen kuvaa.

Kohteet ovat keskittyneet

Ulkomaisten sijoittajien aktiivisuus Suomen markkinoilla on lisääntynyt. Ulkomaisten ammattisijoittajien omistuksessa on jo lähemmäs 20 miljardin euron arvosta kiinteistöjä Suomessa. Suomi on ollut aiemmin euromaiden joukossa hintatasoltaan edullinen, mutta tämä ei enää pidä paikkaansa.

– Perinteisesti isot keskieurooppalaiset sijoitusrahastot ovat olleet hyvin kiinnostuneita sijoittamaan Suomeen, mutta äskettäin eräs saksalainen sijoittaja kertoi, että Suomesta on tullut heille liian kallis.

Hintojen nousu on laskenut tuotto-odotuksia. Parhaiden toimistokohteiden tuottovaatimukset saattavat olla neljän prosentin paikkeilla ja jopa alle. Korkeammat tuotto-odotukset ohjaavat nyt kysyntää Helsingin reuna-alueille sekä kasvukeskuksiin.

Pääkaupunkiseutu dominoi kuitenkin edelleen kiinteistömarkkinoita. Helsinki ja lähiseutu vetävät niin työpaikkoja kuin uusia asukkaitakin. Korkeampi vuokrataso ja laajempi tilakysyntä pääkaupunkiseudulla takaa sijoituksille myös tasaista tuottoa, Nurminen muistuttaa.

Korkotason tulevaisuus auki

Toimistotilojen käyttöaste pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä 87 prosenttia ja tyhjillään on noin 1,1 miljoonaa neliötä. Suurimpana syynä on tilojen sopimattomuus esimerkiksi nykyaikaiseen monitilatyöskentelyyn.

Toimistotilamarkkinoilla näkyy myös voimakas keskittyminen tietyille alueille, joista kiinnostavimpina Nurminen nostaa esille Helsingin keskustan, Ruoholahden, Keilaniemen sekä Aviapoliksen. Lupaavana alueena Nurminen pitää myös Kalasatamaa ja myöhemmin Vallilaa, jonka merkitys tulee korostumaan suurten kauppakeskusten Triplan ja Redin välissä.

– Yritykset pyrkivät yhä enemmän lähelle toisiaan, kasvaville toimistoalueille, joissa on jo hyvät liikenneyhteydet ja toimiva infrastruktuuri.

Ecorumin asiantuntemukselle on kysyntää, sillä kiinteistösijoituksissa kohteen valinta on korostunut. Kukaan alalla ei tiedä, onko alhainen korkotaso uusi normaali, vai onko odotettavissa heilaus ylöspäin.

– Oikeat sijoituspäätökset ovat tärkeitä, sillä kiinteistöjä sijoituksina leimaa pitkäaikaisuus, iso yksikkökoko ja myyntiaikojen pituus.