Kierrätys on urbaania kaivostoimintaa

Kierrätys on urbaania kaivostoimintaa

Jalometalleja sisältävien katalysaattoreiden ja elektroniikkaromun vastuullinen kierrättäminen säästää luonnonvaroja. Jalometalleja sisältävästä romusta myös maksetaan.

Teksti Johanna Haveri

Kat-Metal Oy:n toimitusjohtaja Teemu Piippo on vakuuttunut siitä, että tehokkaammalla kierrätyksellä maailman jalometallit riittäisivät, eikä niitä tarvitsisi louhia lisää. Suomen ainoan katalysaattoreiden ja elektroniikkalaitteiden piirilevyjen kierrätykseen keskittyneen yrityksen omistajana Piippo tietää, mistä puhuu.

Yritys käsittelee vuosittain noin 60 000 katalysaattoria ja lähes 700 tonnia piirilevyjä. Katalysaattoreista kerätään talteen platinaa, palladiumia ja rodiumia. Piirilevyistä taas kerätään kultaa, hopeaa, kuparia ja palladiumia.

– Kierrätys on todellinen ekoteko, sillä esimerkiksi yhdestä katalysaattorista saadaan talteen yhtä paljon platinaa kuin tuhannesta kilosta louhittua kiviainesta. Kierrätys on ympäristöystävällinen vaihtoehto kaivostoiminnalle, Piippo sanoo.

Kierrätys kasvaa

Kat-Metal perustettiin vuonna 2011 kierrättämään katalysaattoreita, mutta pari vuotta sitten se laajensi kierrätystoimintansa myös elektroniikkalaitteiden piirikortteihin. Tervajoella Pohjanmaalla toimivaan yritykseen raaka-aine tulee Suomesta, Virosta, Puolasta, Ruot- sista, Tanskasta, Hollannista, Saksasta ja Brasiliasta.

Kat-Metal maksaa myyjille romusta sen jalometallipitoisuuden mukaan. Käsittelylaitoksessa katalysaattorit avataan ja niiden jalometalleja sisältävä keramiikka kerätään lähetettäväksi eteenpäin sulattamoon. Piirilevyistä poistetaan kaikki epäpuhtaat ainekset ja jalometallia sisältävät levyt murskataan ja kerätään sulatettavaksi. Myös kaikki muut osat kierrätetään asianmukaisella tavalla.

Kierrätys kasvaa koko ajan, ja Kat-Metal siinä samalla. Yritys työllistää tällä hetkellä 16 henkilöä Suomessa. Lisäksi virolaisessa tytäryrityksessä työskentelee viisi ihmistä.

– Viime vuonna perustetun Viron tytäryrityksen kautta pyrimme saamaan jalansijaa myös Baltian ja Venäjän kierrätysmarkkinoilla, Piippo kertoo.

Suomen paras piirilevyjen kierrättäjä

Kasvun myötä Kat-Metal on investoinut myös tiloihin ja laitteisiin. Esimerkiksi tänä kesänä hankittu uusi murskain on Pohjoismaiden suurimpia ja pystyy käsittelemään tunnissa jopa 5 000 kg piirilevyjä.

– Olemme vastuullinen kierrättäjä, ja esimerkiksi elektroniikkaromun kierrätykseen liittyvä tietotaitomme on aivan maailman huippua, Piippo vakuuttaa.

Myös yrityksen yhteistyökumppanit, kuten esimerkiksi japanilainen sulattamo, ovat alansa parhaita. Suomen romukauppiaiden liittoon kuuluvalle Kat-Metalille on myönnetty ISO 14001:2015 -ympäristösertifikaatti.