Kierrätys digitalisoituu

Kierrätys digitalisoituu

Lassila & Tikanojan kehittämät uudet digi­palvelut innostavat kaikki mukaan kierto­talouden edistämiseen.

Teksti Katri Tanskanen

Jo puolet suomalaisista on aktiivisesti mukana kiertotaloudessa, jossa kertakäyttökulutuksen sijaan suositaan tavaroiden jakamista, korjaamista ja kierrättämistä. Lassila & Tikanojan missiona on tehdä kiertotalouteen osallistumisesta niin helppoa, että loputkin suomalaiset lähtevät siihen mukaan arkisilla valinnoillaan.

L&T:n teettämässä tutkimuksessa selvisi, että suomalaiset haluavat osallistua kiertotalouteen, mutta noin puolet kuluttajista kaipaa siihen vielä tukea ja kestäviä valintoja helpottavia uusia palveluja.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät koe jätteiden lajittelua erityisen ongelmallisena, vaan eniten haasteita aiheutuu varastotilan puutteesta, varastojen läpikäynnistä ja suurempien käyttöesineiden kierrätyksestä. Tavaraa kertyy kodin kaappeihin ja varastoihin huomaamatta ja ongelma syntyy, kun säilytystila ei enää riitä.

– Kierrätys, ympäristö ja uudelleenmyyntipalvelut ovat suomalaisille tärkeitä, mutta vain murto-osa meistä on valmis näkemään kovasti vaivaa niiden eteen, sanoo L&T:n ympäristöpalveluiden kehittämisestä vastaava johtaja Sebastian Aniszewski.

Kestävä elämäntapa

L&T:n uudet Helppopalvelut kehitettiin juuri näihin haasteisiin.

– Helpponouto-palvelussa pyrimme saamaan kotitalouksissa lojuvat tavarat liikkeelle. Jos ei viitsi nähdä sitä vaivaa, että myy tavaransa tai kuljettaa ne kierrätyspisteisiin, voi tilata Helpponoudon, kertoo Aniszewski.

Helpponouto tulee sovittuna aikana hakemaan tavarat ja huolehtii ne mahdollisimman tehokkaasti uusiokäyttöön. Pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa toimiva Helpponouto toimittaa tavarat L&T:n yhteistyökumppaneille, jotka pyrkivät antamaan niille uuden elämän.

Helppovarasto-palvelun idean taustalla on ajatus kaupunkimaisesta, ympäristöystävällisestä elämäntavasta. Varastossa voi säilyttää esimerkiksi vain kausittain tarvittavia harrastusvälineitä, jolloin ne eivät vie säilytystilaa kotona. Helppovaraston helppous piilee siinä, että palveluun sisältyy tavaroiden kuljetus, varastointi ja palautus sovittuna aikana.

– Helppovarasto mahdollistaa sen, että ihmiset voivat asua mukavasti mutta tiivisti, eikä omaa autoa tarvita, Aniszewski kiteyttää.

 


Lavat hyötykäyttöön

Kuva Lassila&Tikanoja.

Puiset kuormalavat ovat viime vuosina olleet muotia tee se itse -sisustajien keskuudessa, mutta niiden pääasiallinen käyttötarkoitus on edelleen helpottaa tavaroiden siirtämistä esimerkiksi teollisuudessa ja isojen kauppaketjujen varastoissa. Aiemmin kuormalavat joutuivat käytön jälkeen kaatopaikoille tai puuhakkeeksi, jota käytetään lämmitykseen. Nykyään yhtä lavaa voidaan kierrättää jopa kymmen

en kertaa ennen kuin se päätyy kierrätyspolttoaineeksi. L&T:n Järvenpään kuormalavakeskukseen toimitetaan vuosittain yli 1,5 miljoonaa kuormalavaa, jotka lajitellaan kunnon mukaan. Korjauskelpoiset lavat kunnostetaan, minkä jälkeen ne palaavat asiakkaiden käyttöön.

Kuormalavat ovat esimerkki siitä, miten kiertotalous tukee yrittäjyyttä. Tuotteiden korjaaminen tai niiden uusiokäyttö raaka-aineena tapahtuu useimmiten lähialueella ja työllistää paikallisia ihmisiä.

 


Ruokahävikki minimiin

Kuva Lassila&Tikanoja.

Suuri ruokahävikin määrä on maailmanlaajuinen haaste, jota L&T ratkoo Hävikkimestari-sovelluksella. Hävikkimestari auttaa ravintoloita minimoimaan ruokahävikin siten, että sovellus visualisoi hukkaan heitettävän ruuan näkyväksi. Ravintoloiden työntekijöillä on iso rooli seurannassa, sillä he kirjaavat sovellukseen hävikkiruoan määrän sekä syyn siihen.

Tabletilla käytettävän sovelluksen tulokset ovat rohkaisevia, sillä osa asiakasravintoloista on onnistunut jopa puolittamaan ruokahävikin määrän. Sovellus on käytössä esimerkiksi Parolannummen varuskunnassa, jossa Leijona Catering ruokkii tuhansia varusmiehiä päivässä.