Kestävää rakentamassa

Kestävää rakentamassa

Kestävää aluerakentamista, tehokasta jätteenkierrätystä ja työhyvinvointia työmailla. Vastuullisuus nivoutuu rakennusyhtiö Peabin toimintaan luontevasti.

Teksti: Katja Alaja

Peabin yritystunnuksesta löytyvät sanat “pohjoismainen yhteiskuntarakentaja”. Se sopii Pohjoismaiden suurimpiin rakennusyhtiöihin lukeutuvalle yritykselle.

– Haluamme vastata yhteiskunnan ja nykypäivän asumisen, elämisen ja liikkumisen haasteisiin, sanoo toimitusjohtaja Mika Katajisto Peabista.

– Hyviä esimerkkejä ovat aluerakennushankkeet, joissa pääsemme kehittämään kokonaisia kaupunginosia. Vastuullisuus ulottuu tulevaisuuteen: rakentamamme pitää olla energiatehokasta, turvallista ja kestävää.

Tukholman Solnassa Peabin rakentamisen jälki näkyy vahvasti. Alueella sijaitsevat Skandinavian suurin ostoskeskus Mall of Scandinavia, Friends Arena, Friends Hotel, satoja asuntoja ja toimistoja. Kaikkeen tähän on Peab rakentanut myös infran.

Suomessa Peab on viime vuosina rakentanut Etelätullin alueen Oulussa. Atrian vanhan tehdasalueen tilalle on rakennettu jo noin 10 kerrostaloa ja kuusi on vielä tulossa. Lisäksi alueelle tulee toimistotiloja ja palvelutalo sekä pyöräteitä, alikulkusiltoja ja muita liikennejärjestelyjä.

– Olen iloinen, että Etelätullissa yli 90 prosenttia purkujätteestä kierrätettiin. Haluamme, että kaatopaikalle päätyy mahdollisimman vähän jätettä, Katajisto kertoo.

Ympäristöhuoltaja Remeo käsittelee Peabin jätteistä 67 prosenttia, ja jätemateriaalien hyödyntämisaste on noussut tasaisesti. Muita tärkeitä parannuksia työmailla ovat päästöjen ja energiankulutuksen minimoiminen: sähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä ja sen kulutuksesta on leikattu 8 prosenttia vuodessa.

Lisää työhyvinvointia työmaille

Peab haluaa olla rakennustoimialan paras työnantaja. Pelkällä palkalla kilpaileminen on lyhytkatseista, joten panokset asetetaan esimiestyöhön ja henkilöstön hyvinvointiin.

Rakennusalalla ja myös Peabin toiminnassa korostuu työmaiden työturvallisuus. Kun katsotaan lukuja, TR-työturvallisuusmittauksessa Peabin vuotuinen tavoite on ylittynyt joka kerta viimeisen viiden vuoden ajanjaksolla.

– Samaan aikaan vakavien tapaturmien määrä on pysynyt todella pienenä. Tämä luku pitäisi saada nollaan, sillä olemme sitoutuneet Rakennusteollisuuden Nolla tapaturmaa 2020 -tavoitteeseen. Haaste on kova, mutta rakennusalalla on pystyttävä vielä parantamaan nykyisestä tasosta, Katajisto toteaa.

Tänä syksynä Peabin turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö ja ulkopuolinen konsultti jalkautuvat työmaille. He auttavat korjaamaan työasentoja ja ottamaan uusia apuvälineitä käyttöön.

– Sitten on tietysti aamuista keppijumppaa työmailla. Itse asiassa minun täytyy nyt lähteä lankuttamaan tuonne seuraavaan kerrokseen, työkaveri vetää, Katajisto sanoo.

Puku päälläkin onnistuu.


Tunnista vastuullisuus

Vastuulliseen toimintatapaan sitoutunut johto ja henkilöstö

● Tulosten todentaminen laadun, ympäristön sekä työterveyden ja työturvallisuuden sertifioinneilla

● Helpoksi tehdyt prosessit, esim. Peabilla jätehuollossa tyhjennysten tilaus matkapuhelimella

● Tiukat vuotuiset tavoitteet, kuten Nolla tapaturmaa rakennusteollisuudessa 2020