Suuret kiinteistökohtaiset aurinkovoimalat lisääntyvät, sillä älykäs järjestelmä takaa optimaalisen sähköntuotannon ja taloudellisen kannattavuuden. Kuva Aleksi Palmqvist.
Kestävä kehitys

Yritykset innostuivat auringosta

Yhä useamman yrityksen katto on hyötykäytossä, keräämässä auringon energiaa. Paneelit katolla kannattavat, sillä niiden hinnat ovat pudonneet ja ylläpito on edullisempaa kuin ennen.

Teksti: Liisa Joensuu

Pääkonttoreiden ja liikerakennusten katoille on viime vuosina noussut kiihtyvällä tahdilla suuria aurinkopaneelikenttiä. Syynä ei ole ainoastaan se, että yritykset ovat sitoutuneet pienentämään hiilijalanjälkeään ja haluavat siirtyä käyttämään puhdasta ja uusiutuvaa energiaa. Kiinnostus on herännyt, koska aurinkovoimala investointina tuo kiinteistöalan keskiarvoa paremman vuosituoton sijoitetulle pääomalle. Energiantuotto on merkittävä ja ylläpitokustannukset alhaiset.

– Aurinkosähkö on edullisempaa kuin ostosähkö verkosta pohjoisinta Suomea myöten, kertoo Solnet Green Energy Oy:n perustajaosakas Arttur Kulvik.

Älykäs järjestelmä kattaa kesäkuukausina jopa puolet suuren kiinteistön sähköntarpeesta, vuoden kokonaiskulutuksestakin noin 10–20 prosenttia. Omaan aurinkovoimalaan investoiminen houkuttaa yrityksiä, sillä voimalan tuottama sähkö on jopa puolet edullisempaa kuin ostosähkö verkosta. Aurinkovoimalan elinkaari on yli 30 vuotta ja komponenteilla on jopa 25 vuoden tuotetakuut.

Palveluna ilman investointia

Aurinkosähköä voi ostaa myös palvelusopimuksella. Voimalan asentamisesta ja ylläpidosta huolehtiva yritys myy tuotetun sähkön kiinteistölle.

– Asiakkaitamme kiinnostavat järjestelmän älykkyyden lisäksi alhaiset elinkaarikustannukset, rahoitusratkaisut ja aurinkosähköön siirtymisen helppous, sanoo Kulvik.

Solnet toimittaa voimaloita myös palvelumallilla, jossa asiakas maksaa vain tuotetusta sähköstä.

– Mallissa asiakas voi madaltaa käyttökustannuksia investoimatta itse voimalaan, Kulvik selventää.

Paneelikohtaista tietoa

Älykkäässä aurinkosähköjärjestelmässä jokainen paneeli katolla muodostaa oman tuotantoyksikkönsä. Paneelin toimintaa ja energiantuottoa voidaan seurata reaaliaikaisesti mobiilisovellusten avulla, ja mahdolliset vikatilanteet on helppo analysoida. Aurinkovoimala kytketään osaksi taloautomaatiota ja tuotantotiedot välitetään suoraan näyttöruuduille sekä verkkopalveluihin.

Suurten kiinteistöjen haltijat arvostavat ylläpidon helppoutta: huollon tarve on vähäinen, ja virheilmoitukset välitetään keskitettyyn valvontaan.

 

”Järjestelmämme suojaavat ominaisuudet ylittävät kaikki eurooppalaiset vaatimukset.”

 

 

 

Toimintavarma ja turvallinen

Älykäs järjestelmä valvoo itse itseään. Se havaitsee vikatilanteet ennalta, ja voimala myös ohittaa vikaantuneen komponentin automaattisesti.

– Järjestelmämme suojaominaisuudet ylittävät kaikki eurooppalaiset vaatimukset. Koko paneelikenttä saadaan tarvittaessa jännitteettömäksi, mikä helpottaa huoltamista.

Mahdollisessa tulipalossa perinteinen aurinkovoimala vaikeuttaa sammutustöitä, sillä paneelikenttä pysyy jännitteisenä. Älykäs järjestelmä puolestaan katkaisee virran automaattisesti myös paneelikentältä, jolloin huolto- ja sammutustyöt voidaan aloittaa normaaliin tapaan turvallisesti.

– Uskon, että vakuutusyhtiöt tulevat huomioimaan aurinkovoimaloiden paloturvaominaisuudet kiinteistöjen vakuutusmaksuissa, Kulvik sanoo.

Solnet Green Energyn missiona on ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ja uusiutuvan energian käytön lisääminen. Yrityksellä on niin kotitalous- kuin yritysasiakkaita.

 

 

Saatat myös pitää